‘Skills’ die je absoluut NIET op je cv moet zetten

0
Leestijd: 2 minuten

Een tijdje geleden heb je kunnen lezen over hoe Jeroen zijn cv eruit zag. Hij heeft het artikel zelf ook gelezen en op basis daarvan een nieuw cv opgestuurd. Het zag er een stuk strakker uit, maar zijn skills had hij toch beter op een andere manier kunnen insteken.

Recruiters zien nog veel te vaak skills die niet thuishoren op het cv. Sommige skills zijn simpelweg nietszeggend en worden genegeerd, maar andere werken je zelfs echt tegen. Lees verder welke skills je absoluut niet op je cv moet zetten!

Word

Ja, dat programma wat door elke zesjarige al gebruikt wordt voor zijn of haar spreekbeurt of boekenkring. Wanneer je overweg kunt met Word ben je geen uitzondering. Word is net zo waardevol voor je cv als je pieten- en veterstrikdiploma, dus zet het er gewoon niet op.

Creatief en proactief

Je bent vijf jaar en komt thuis met een tekening die je gemaakt hebt op school. Het maakt niet uit wat je dat arme papier hebt aangedaan, je moeder zegt altijd dat ze het prachtig vindt. Dit werkt precies zo met creativiteit. Je beschouwt jezelf misschien als zeer creatief, maar lang niet iedereen zal het hiermee eens zijn. Misschien vindt de rest van de wereld wel dat je op dit vlak tekort schiet.

Omdat iedereen deze eigenschappen op het cv zet, voegen ze zonder context eigenlijk geen waarde toe. Wanneer je creativiteit als één van jouw kerncompetenties op je cv wilt vermelden, verwerk dit dan in een voorbeeld. Op deze manier kan de recruiter veel beter inschatten wat jij met ‘creatief’ bedoelt. Ditzelfde geldt voor termen als ‘enthousiast’, ‘proactief’ en ‘out-of-the-box denken’.

Duizendpoot

Je zou zeggen dat deze skill je cv extra glans geeft. Iemand die van alle markten thuis is kan alleen maar handig zijn binnen de organisatie. In werkelijkheid klinkt een duizendpoot al snel als iemand die nergens bovengemiddelde kennis van heeft en daarom de rottige en makkelijke klusjes aangereikt krijgt. Als je graag van waarde wilt zijn binnen de organisatie, doe je er goed aan om deze skill niet zonder context op je cv te zetten.

Je kunt wel aangeven dat je binnen een vakgebied veelzijdig bent. Dit kun je doen door jouw kennis van (en vaardigheid met) verschillende tools te beschrijven.

Nietszeggende grafiekjes

Welke skills je ook op je cv zet; probeer ze alsjeblieft NIET in een grafiek te verwerken. Cv’s met nietszeggende grafieken en diagrammen zijn namelijk echt heel erg vervelend. Wanneer een recruiter een cirkeldiagram ziet waar jouw vaardigheden in verwerkt zijn, is hij al snel op je cv uitgekeken. Nog voordat je cv helemaal is doorgenomen, heb je een achterstand op de andere sollicitanten.

Wanneer je jouw skills toch graag in een grafiek of diagram wilt zetten, zorg dan dat er een duidelijke beschrijving bijstaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een opzet met een aantal blokjes of bolletjes. Nul ingevulde bolletjes staan voor compleet incapabel, alle bolletjes ingekleurd betekent dat je deze eigenschap tot in de puntjes beheerst.

Wil je weten wat je wel op je cv moet zetten? Bekijk dan het voorbeeld cv. 

Succes met solliciteren!

Deel dit bericht

Comments are closed.