Potentiële droombaan – De ijsproever

0
Leestijd: 3 minuten

Het ene beroep is altijd leuk en afwisselend, het andere beroep is saai en kleurloos. Om de leukste baantjes in de spotlight te zetten, zet Sollicitatieblog de waanzinnigste beroepen ter wereld op een rij. Elke week belichten wij één potentiële droombaan. Vandaag deel 10: de ijsproever.

Het ijs breken

De aankomende dagen wordt het, volgens de voorspellingen, voor het eerst in 2017 zomers warm. Het weer in Nederland is natuurlijk niet altijd even best, dus is er reden zat om van dit uitzonderlijke weer te genieten. De barbecue kan alvast van zolder gehaald worden, de zwembroek kan uit de kast worden getrokken en de supermarkten doen hun uiterste best om genoeg zonnebrand in te slaan. Warme dagen zijn perfecte gelegenheden om even lekker in de zon liggen, in een korte broek naar buiten te gaan en… te werken!?

Dat smaakt naar meer

Werken met mooi weer hoeft niet altijd een straf te zijn. Als ijsproever werk je namelijk het liefst wanneer het lekker warm is buiten. Je werkt bij een ijsfabrikant of een gerenommeerde ijssalon, waar het jouw taak is om zoveel mogelijk smaken te beoordelen. Een strak schema moet ervoor zorgen dat je de vele soorten ijs vanuit een neutrale positie kan beoordelen. Een combinatie van smaakloze crackers en water zorgt ervoor dat je smaakpapillen weer ‘gereset’ worden, waardoor elke smaak weer een nieuwe sensatie teweeg brengt.

Het ijs wordt beoordeeld op textuur, smaak, kleur, geur en algemene aantrekkelijkheid. Op een gemiddelde dag test je ongeveer twintig verschillende smaken, waarvan je kleine samples aangeboden krijgt. Om beslagen ten ijs te komen, begint je werkdag al erg vroeg. Je smaakpapillen zijn net na het wakker worden namelijk het actiefst. Je hebt dan ook veel tijd over om van het zonnetje te genieten nadat je werkdag erop zit!

Een ijskoude professional

Je moet je echter niet bij deze potentiële droombaan op glad ijs begeven. Als ijsproever wordt er wel écht wat van je verwacht. Je smaakpapillen moeten de kleinste variaties in het ijs kunnen onderscheiden en je moet gericht aanpassingen kunnen aanraden. Proeven doe je ook niet met een zilveren, ijzeren of houten lepel. Alleen een gouden lepeltje zorgt ervoor dat je smaakpapillen geen andere prikkels krijgen. Een scheutje citroensap of een snufje zout kunnen het verschil al snel maken en jij bent de persoon die bepaalt of dat nodig is. Daarnaast lever jij creatieve input waarmee bestaande smaken verbeterd kunnen worden en kan jij bepalen of er nieuwe smaken ontworpen moeten worden.

Om betaald ijs te kunnen eten moet je wel het één en ander aan diploma’s hebben behaald. De meeste proevers hebben een achtergrond in iets dat met eten te maken heeft, zoals food science. Met diploma’s in de richtingen product development en scheikunde kan je ook op deze positie terecht komen. Ervaringen in een ijssalon of bij een ijsfabrikant zijn ook een grote pré.

Salarijs

Je moet wel wat opofferen als je ijsproever wilt worden. Als je niet sport kun je behoorlijk aankomen en je mond en tong moeten constant in een opperbeste conditie verkeren. Met een blaar op je gehemelte of een verbrande tong kan je immers niet goed proeven.

Je moet er ontzettend veel voor opzij zetten, maar je wordt ook rijkelijk beloond. Een ijstester verdient jaarlijks tussen de €36.000 en de €90.000, mits je de juiste diploma’s hebt behaald. Daarnaast wordt je salaris ook hoger naarmate je langer in de business zit, aangezien er weinig experts zijn op dit gebied.

Verdwijnt jouw spaargeld in de zomer ook als sneeuw voor de zon? Stap een ijssalon binnen en vraag of je één van de smaken mag evalueren. Wie weet zit jouw potentiële droombaan er wel bij.

Ben je hoogopgeleid talent? En sta je te trappelen om te starten met werken? Check startersvacature.nl, wie weet zit jouw potentiële droombaan er wel tussen!

Deel dit bericht

Comments are closed.