In 10 stappen naar jouw droombaan!

0
Leestijd: 3 minuten

Eenmaal klaar met studeren, begint voor velen een periode van enkele tientallen jaren die in de volksmond ‘het echte leven’ wordt genoemd. Je gaat op zoek naar je droombaan. Wanneer je een baan gevonden hebt, werk je in de meeste gevallen vijf dagen per week op dezelfde plek in hetzelfde vakgebied.

Het vinden van de juiste baan is niet makkelijk en gaat gepaard met enkele serieuze uitdagingen. Je wilt je natuurlijk 100% op je plek voelen en uitgedaagd worden wanneer je er behoefte aan hebt. Daarnaast moet de bedrijfscultuur passen bij je persoonlijkheid. Hoe vind je de werkgever en functie die bij jou past? En hoe krijg je het voor elkaar daar ook nog te worden aangenomen? Wij helpen jou je droombaan te bemachtigen. Ook als je nog niet weet wat je droomfunctie precies is.

Maak er werk van!

Het vinden van een baan is niet het grootste probleem voor werkzoekenden. Precies weten wat je wilt kost namelijk meer moeite. 90% van de masterstudenten is er nog niet helemaal uit wat ze met hun masterdiploma willen gaan doen. Het is zonde als je zoveel tijd en moeite steekt in het behalen van je diploma en vervolgens ergens terecht komt waar je je niet op je plek voelt. Zorg er daarom voor dat het allemaal niet voor niets is. Je wilt het liefst toch elke dag met plezier naar je werk gaan?

Leer jezelf kennen

Er zijn veel manieren om erachter te komen welke functie of bedrijf het beste bij jou past. Op het web zijn er honderden websites die jouw interesses koppelen aan reeks letters die in zo’n volgorde staan dat ze een functietitel vormen. De ene keer ben je een ‘Contentmanager’ en de volgende keer een ‘Corporate Finance Associate’. De derde site die je aanklikt raadt aan eens te kijken naar vacatures als ‘docent plantenteelt’. Het voelt een beetje als een verkleedfeestje; elke keer ben je iemand anders.

Om jezelf beter te leren kennen, zijn er maar drie vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Schrijf dit uit. Het is belangrijk dat jouw toekomstige droomfunctie aansluit bij de antwoorden op deze vragen. Alleen op deze manier ga je elke dag met een glimlach naar je werk en kom je met een voldaan gevoel thuis.

Benut je sterke kanten

Door gebruik te maken van je sterke kanten, krijg je meer voldoening, werkplezier en betere resultaten. Om erachter te komen wat je sterke kanten zijn, kan je dit vragen aan iemand die jou goed kent. Als je zelf al je sterke kanten kent, kan je dit ook meenemen naar je droombaan.

Verzin jouw ideale baan

Om jouw droombaan te bedenken, mag je best fantaseren. Wees niet realistisch en denk juist groot. Schrijf op waar jouw droombaan aan moet voldoen. Hoeveel taken wil je hebben, hoeveel werkdruk wil je hebben, hoeveel wil je verdienen, wil je mensen helpen, moeten mensen voor jou werken, wil je voor iemand werken, wil je voor jezelf werken. Met deze vragen kun je achterhalen waar jouw droombaan aan moet voldoen.

Maak van jou passie een baan

Om van je passie een baan te maken, moet je eerst weten wat je passie is. Om achter je passie te komen, kan je een lijst maken met bijzondere dingen waar jij goed in bent of te bieden hebt. Schrijf vervolgens op hoe je hier geld mee kan verdienen. Verzin niet één manier om er geld mee te verdienen, verzin allerlei verschillende manieren. Na dat je dit hebt gedaan, omcirkel de banen die je het meest aanspreken. Misschien is dit je droombaan?

Maak gebruik van je eigen netwerk

Je eigen netwerk weet vaak wat je sterke kanten zijn. Dit kan je in je voordeel gebruiken. Je kan netwerk kan misschien zeggen: ‘Ik zie je later echt ….. dit als beroep doen.’ Dit kan je misschien uitproberen om erachter te komen of dit iets voor jou is. Ook kan jou netwerk je op een andere manier helpen met je droombaan. Zo kan je via jou netwerk binnen een bepaalde branche kunnen werken. Iemand die jou verwijst naar een bepaalde functie, kan misschien een goed woordje doen bij het bedrijf.

Proberen mag altijd

Mocht je nog steeds twijfelen over je droombaan, kan je altijd nog experimenteren. Je kan verschillende functie uitproberen en als iets niet weggelegd is, dan weet je in ieder geval wat niet je droombaan is. Naarmate je meer experimenteert, hoe beter jezelf leert kennen. Je weet het best wat bij jou past en waar je het vrolijkst van wordt. Niet geschoten is altijd mis.

Moongro heeft al haar kennis van het sollicitatieproces en jonge hoogopgeleiden gebundeld en verwerkt in een stappenplan, welke jou aan de perfecte functie helpt. In tien stappen word je klaargestoomd voor het échte werk, van de fase waarin je niet weet wat je wilt tot en met het sollicitatiegesprek. Het verkleedfeestje is verleden tijd. Samen met Moongro vind je het kostuum dat jou het best past.

Bekijk hier alle traineeships en startersvacatures, en wie weet vind jij binnenkort al jouw droomfunctie!

Veel succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.