5 bizarre beroepen die tot uitsterven gedoemd waren

0
Leestijd: 3 minuten

Vroeger had men het niet zo makkelijk. Ongezonde leefomstandigheden, armoede en verschillende ziektes leidden tot lagere levensverwachtingen. De vele en grote ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben ons leven echter stukken aangenamer gemaakt. Waar enkele honderden jaren geleden slechts een paar procent van de bevolking kon lezen, lees jij dit artikel nu op je telefoon, tablet of laptop.

Er zijn dan ook een heleboel bizarre beroepen die, door automatisering of andere ontwikkelingen, overbodig zijn geworden en zijn uitgestorven. Daarnaast waren er ook beroepen waarvan je simpelweg niet kan geloven dat ze ooit hebben bestaan. Sollicitatieblog zet de meest bizarre uitgestorven beroepen voor jou op een rij!

IJssnijder

Het is buiten echt warm en je hebt zin in een lekkere gin-tonic. Eén probleem: het is het jaar 1753 en je hebt helemaal geen vriezer om ijsblokjes in te maken. Wat doe je dan? Precies. Je neemt de roeiboot naar een pool naar keuze en verzamelt daar genoeg ijs voor een hele hoop cocktails.

IJssnijders waren vroeger verantwoordelijk voor de verkoeling van de bevolking. Ze sneden grote stukken ijs uit bevroren meren en bewaarden dat thuis in een kelder of een geïmproviseerde ‘ijskast’. Een risicovol beroep, aangezien de ijssnijders meestal onder extreme weersomstandigheden aan het werk waren.

Reeuwer

Reeuwers waren mensen die zich bezighielden met overleden personen en besmettelijke ziektes, waar ze zelf immuun voor waren. Wanneer er een heel gezin overleed, kreeg de reeuwer de beschikking over al hun bezittingen. Het schijnt dat het lot vaak een handje geholpen werd om een centje bij te verdienen.

Vanaf de 14e eeuw ging Europa gebukt onder de pest, een ziekte die vaak de dood tot gevolg had. Het duurde niet lang voordat reeuwers in verband werden gebracht met  besmettingen en hekserij, waarna deze geruchten zich als een lopend vuurtje door Europa verspreidden. Het merendeel van de reeuwers eindigde dan ook op de brandstapel.

Rattenvanger

Ratten en reeuwers verschilden eigenlijk niet zoveel van elkaar. Beiden waren in de Middeleeuwen verantwoordelijk voor besmettingen en op beiden ontketende een ware heksenjacht. Ratten waren daarnaast verantwoordelijk voor heel wat mislukte oogsten.

Rattenvangers werden ingezet om de beestjes een halt toe te roepen. Dit was een risicovol beroep, aangezien deze beestjes dus vaak besmet waren. Wanneer men uiteindelijk meer kennis had van vaccins en ratten op andere manieren bestreden konden worden, raakten de rattenvangers langzaam uit beeld.

Porder

Veel mensen hebben moeite met opstaan. Het liefst draai je je nog een keertje om en geniet je even goed van het comfort en de warmte van je bed. Ruim honderd jaar geleden was opstaan echter een nog groter probleem. De elektronische wekker was namelijk nog niet uitgevonden.

Om toch op tijd wakker te worden, werden de porders in het leven geroepen. Deze ‘menselijke wekkers’ gingen ’s ochtends langs de deuren en maakte men wakker door met stokken op het raam te tikken. Het was wel zaak om meteen uit bed te gaan, want deze mensen kon je niet snoozen.

Kotsverzamelaar

Ja, echt waar. In het Romeinse Rijk heeft lekker en luxe voedsel altijd een belangrijk plekje gehad. Met zoveel lekkere hapjes en drankjes op tafel moet je altijd afwegingen maken om te voorkomen dat je te vol raakt.

De elite dacht daar in die tijd anders over. Wanneer er grote diners werden georganiseerd, was het een gewoonte om de vinger in de keel te steken als de maag gevuld was. Nu kun je ook de andere hapjes proeven! Bij deze etentjes was echter ook altijd een slaaf aanwezig die het braaksel op moest ruimen. In principe bestaan kotsverzamelaars niet meer, maar wetenschappers zijn er nog altijd niet over uit of dit baantje daadwerkelijk uitgestorven is. Het opruimen van braaksel is namelijk nog altijd één van de werkzaamheden van degene die een feestje organiseert.

Er zijn nog veel meer beroepen die tegenwoordig niet meer worden beoefend. En dat is, wanneer je bovenstaande tekst gelezen hebt, misschien maar goed ook. Ben jij even blij dat je in deze tijd leeft!

Binnenkort vind je meer uitgestorven bizarre beroepen terug op Sollicitatieblog. Ook vandaag de dag zijn er echter nog beroepen waarvan je flink zult opkijken. Denk aan LEGO-professionals, de professional apologizers en ballenwassers. Nieuwsgierig geworden? Neem hier een kijkje!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.