Anneke Funk Corporate Traineeship PGGM

0
Leestijd: 3 minuten

​Anneke Funk is in oktober 2017 gestart met het Corporate Traineeship van PGGM. In twee jaar doet zij vier opdrachten, ze mag zelf kiezen bij welke afdelingen. Momenteel zit ze bij de afdeling Productmanagement.

Waarom heb je voor een traineeship gekozen?
Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik het onderwerp pensioen interessant vond. Doordat ik al stage bij PGGM had gelopen, wist ik dat PGGM als bedrijf mij aansprak. Maar ik wist nog niet goed welke baan ik precies wilde gaan doen. Daarom heb ik voor het Corporate Traineeship gekozen, zodat ik de hele organisatie kan leren kennen. Ik doe vier verschillende opdrachten bij verschillende afdelingen, dus ik kan overal goed rondkijken. In de hoop dat ik uiteindelijk weet welke richting ik op wil.

Waarom vind je PGGM een leuke organisatie om voor te werken?
Ik had op de universiteit al goede ervaringen met PGGM. Ik volgde een workshop en deed er mijn stage. Dat beviel erg goed, dus heb ik voor het traineeship gekozen. Binnen PGGM is er een fijne sfeer. Mensen zijn heel collegiaal, vriendelijk en open. Iedereen is bereid om je te helpen. Dat is heel fijn als je trainee bent en het bedrijf en de mensen nog moet leren kennen. Naast de fijne sfeer is het onderwerp pensioen enorm actueel en het verandert steeds. Dat maakt het zo boeiend om voor een pensioenuitvoeringsorganisatie te werken.

Welke opdrachten heb je tot nu toe gedaan?
Ik doe nu mijn tweede opdracht. Je mag zelf kiezen bij welke afdelingen je werkt, uiteraard wel in overleg. Maar hoe kies je nu een afdeling uit? Door met veel collega’s te praten. Dan kom je er vanzelf achter wat de afdeling inhoudt en of het je leuk lijkt. Daarnaast komen afdelingen soms zelf met opdrachten, waar je als trainee uit kan kiezen. Hiervoor zat ik bij de afdeling bestuursondersteuning. Daar mocht ik helpen bij de inrichting en de transitie van StiPP (vanaf 5 maart verzorgt PGGM de volledige pensioenadministratie van StiPP).

Momenteel doe ik een opdracht bij de afdeling Productmanagement. Daar denken we na over hoe we PGGM toekomstbestendig maken en houden. Wij willen de strategie van PGGM vertalen naar een sterk productaanbod. Er zijn veel veranderingen in de wereld op het gebied van pensioen, mijn afdeling onderzoekt hoe we als PGGM daar klaar voor kunnen zijn en helpt met de implementatie van veranderingen. Zo zijn we nu bezig met het onderwerp Persoonlijk Pensioen.

Hoe word je begeleid tijdens je traineeship?
Je wordt heel goed begeleid als trainee. Er zijn eigenlijk meerdere vormen van begeleiding. De traineemanager is het eerste aanspreekpunt van alle trainees. Daar neem je contact mee op als er iets is met je opdracht, of over andere praktische zaken. Per opdracht heb je een opdrachtbegeleider. Hij of zij helpt je met je dagelijkse werkzaamheden. Dan is er nog de opdrachtgever, vaak het afdelingshoofd van de afdeling waar je een opdracht doet. Daar bepaal je de inhoud van de opdracht mee. Naast de opdrachten die je doet werk je ook aan je (persoonlijke) ontwikkeling. Tijdens allerlei trainingsdagen word je daar ook in begeleid.

Doe je veel samen met medetrainees?
Er zijn trainingsdagen die je met z’n allen volgt. Daarnaast hebben we traineeoverleg, intervisie en aan het einde van ons traineeship een ‘baanbrekende opdracht’. Die voeren we met elkaar uit. Het is fijn om momenten met je medetrainees te hebben. Iedereen heeft onzekerheden of vragen en aan je medetrainees kun je makkelijk advies vragen. Naast de zakelijke momenten zoeken we elkaar ook op voor de gezelligheid. We lunchen vaak met elkaar, hebben elke maand een trainee-uitje en binnenkort gaan we zelfs een weekendje weg met elkaar.

In een traineeship staat persoonlijke ontwikkeling vaak centraal. Hoe merk je dat bij PGGM?
Ontwikkeling is in het traineeship van PGGM erg belangrijk. Per opdracht schrijf je een performance cyclus formulier, daarin zet je je opdrachtresultaten en de competentie(s) die je de komende periode wilt ontwikkelingen. Samen met je opdrachtbegeleider denk je na over hoe je je wilt ontwikkelen. Op welk gebied en op wat voor niveau. Daarnaast kun je opleidingen en/of cursussen volgen, daar mag je zelf over nadenken. Aan het einde van je opdracht word je beoordeeld in hoeverre je je op deze competentie(s) hebt ontwikkeld. Naast je eigen ontwikkeltraject volg je modules met alle trainees. Dan volg je bijvoorbeeld in een dag een module over persoonlijke ontwikkeling of over de strategie van PGGM.

Weet je al wat je wilt gaan doen na je traineeship?
Op dit moment staan er nog veel plekken en functies voor mij open. Ik weet wel dat ik het erg leuk vind om in projectmatige setting te werken. Ik werk ook graag in teamverband waarbij samenwerking met anderen belangrijk is, dus daar ga ik naar op zoek in mijn komende opdrachten. Als het goed is dan kan ik aan het eind van mijn traineeship de juiste keuze maken.

Deel dit bericht

Comments are closed.