Hoe OchtendMensen bijdraagt in de zorg

0
Leestijd: 3 minuten

In de zorgsector gebeurt er momenteel veel. De Covid-pandemie laat het belang van het bouwen aan een gezondere samenleving duidelijk zien. Maar waar begin je? Hoe bevorder je de samenwerking binnen de zorgwereld? Hoe draag je bij aan de ontwikkeling van innovaties in de zorg? En hoe maak je de zorg in Nederland persoonlijker? Dit zijn allemaal vragen waar Bloys Sebregts, sinds een jaar werkzaam als adviseur Zorg & Gezondheid bij OchtendMensen, het liefst de hele dag mee bezig is en zich in ontwikkelt. In deze blog neemt ze je mee in hoe OchtendMensen de uitdagingen in de zorg aangaat en welke rol zij hier zelf in speelt.

“Wij starten vandaag met de uitdagingen in de zorg” staat in koeienletters op de pagina Zorg & Gezondheid van de website van OchtendMensen. Maar wat houden deze uitdagingen in? En hoe werken wij daar vanuit OchtendMensen aan? Met een achtergrond in de psychologie en in health care management heb ik altijd interesse gehad in de zorgsector. Graag vertel ik jou meer over hoe wij niet alleen via onze opdrachten, maar ook intern binnen OchtendMensen ons steentje bijdragen aan de zorg, en onszelf ontwikkelen op dit thema.

Leren over de zorgsector in marktgroepen, masterclasses en marktkringen

Binnen OchtendMensen werken we aan verschillende maatschappelijke thema’s: zorg & gezondheid, energie & duurzaamheid en mobiliteit & ruimte. Deze thema’s zijn binnen OchtendMensen gekoppeld aan drie “marktgroepen” met daarin collega’s met interesse in één van bovenstaande gebieden. Uiteraard neem ik deel aan de marktgroep Zorg & Gezondheid.

De zorg is een dynamische sector waarin enorm veel gebeurt. Daarom hebben we er binnen onze marktgroep voor gekozen om te focussen op de thema’s ‘e-health’, ‘samenwerkingen in de zorg’ en ‘preventie’. Binnen deze thema’s volgen we wat er speelt in de markt door het organiseren van  masterclasses en marktkringavonden met professionals uit de zorgpraktijk.

Laatst hadden we bijvoorbeeld een masterclass over digitalisering in de zorg. Ik heb geen achtergrond in IT, dus het was voor mij erg interessant om meer te horen over alle verschillende IT-systemen in een ziekenhuis. Ik vond het echt een eye opener om te zien hoeveel impact een nieuw ICT-systeem heeft. Elke nieuwe app of nieuw softwareprogramma vereist een nieuw bedrijfsproces in het ziekenhuis! Dit laat meteen een grote uitdaging in de zorg zien: hoe integreer je alle zorgprocessen en applicaties met elkaar?

Marktkringavonden zitten net wat anders in elkaar. We gaan dan echt langs bij een zorgorganisatie (momenteel natuurlijk virtueel). De afgelopen marktkring over het thema preventie vond plaats bij de GGD. We hebben gebrainstormd over hoe je meer mensen zich tegen het HPV-virus zou kunnen laten vaccineren. Ik vind het zelf erg leerzaam en vooral ook leuk om professionals uit het veld te horen en te kunnen bevragen en vervolgens in kleine groepjes aan de slag te gaan met een echte casus.

Samenwerken

Binnen de marktgroep Zorg & Gezondheid houd ik mij bezig met samenwerkingen in de zorg. In de afgelopen maanden heb ik allemaal professionals uit de zorgwereld geïnterviewd over De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Dit is een beweging van partijen voor het toekomstbestendig maken van de zorg. Dit vraagt onder andere om samenwerkingen, om innovatie en om het organiseren van de zorg rondom de patiënt. Het is heel interessant om in deze interviews allerlei verschillende perspectieven op deze beweging te horen.

Tot slot coördineer ik met een collega de tweewekelijkse “scrums” van onze marktgroep Zorg & Gezondheid. Hier bespreken we de voortgang van al onze externe zorgopdrachten en hebben we inhoudelijke discussies over actuele thema’s in de markt.

We leren dus inhoudelijk over de belangrijke thema’s in de zorg én we leren onze soft-skills (agenda’s voorbereiden, overleggen voorzitten, voortgang bewaken) verder te ontwikkelen. En dat doen we dan ook nog eens binnen mijn grote interessegebied: de zorg!

Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het sollicitatieproces, neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s op!

Of meld je aan voor één van onze digitale inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Check dan alle openstaande vacatures. 

Deel dit bericht

Comments are closed.