Is Agile een hype of kunnen we niet meer zonder?

0
Leestijd: 3 minuten

Agile is hot. Van softwareontwikkeling tot projectmanagement en van procesverbetering tot innovatietrajecten, alles moet tegenwoordig agile zijn. Is het een hype of zitten er echt alleen maar voordelen aan agile werken? Wienke Tazelaar, Agile Expert bij Capgemini Academy, geeft uitleg.  

“Letterlijk vertaald betekent het lenigheid, behendigheid en flexibiliteit”, vertelt Tazelaar. “De term wordt sinds 2001 actief gebruikt in de IT en is ontstaan toen een groep softwareontwikkelaars in Amerika samen het Agile Manifesto opstelden. Het uitgangspunt? Individuen en interacties zijn belangrijker dan processen en tools. Werkende software is belangrijker dan uitgebreide documentatie. Samenwerking met de klant is belangrijker dan een dichtgetimmerd contract. En om kunnen gaan met verandering is belangrijker dan vasthouden aan een plan. Flexibiliteit is bij agile de norm, vandaar de term.”

Niet meer zonder 

Agile is vervolgens een parapluterm geworden voor een veelheid aan methodieken, én maakte de overstap van de IT naar andere disciplines zoals marketing, HR en financial services. “Niet onlogisch want wat is tegenwoordig niet verbonden met IT?”, aldus Tazelaar. “Bovendien is het dé manier om mee te gaan met de snelle ontwikkelingen van deze tijd.”

Als Agile Expert bij Capgemini geeft Tazelaar agile- en scrumtrainingen en coacht ze klanten en cursisten in het uitvoeren van agile transformaties. Haar overtuiging? In de huidige wereld kun je bijna niet meer zonder agile.

‘Agile is dé manier om mee te gaan met de snelle ontwikkelingen van deze tijd’

Lerend werken is de basis

Welke agile methodiek je het beste kunt inzetten, hangt af van het doel. Maar de meest bekende en meest toegepaste methode voor productontwikkeling is scrum. Er wordt dan gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte sprints van 1 tot 4 weken werkende producten opleveren. “Drie pijlers zijn bij scrum belangrijk: inspecteren, adapteren en transparantie. Lerend werken is de basis en fouten maken is niet erg. Scrum brengt constante feedback-loops in waardoor je blijft communiceren en nauw samenwerkt.”

Rini van Solingen, hoogleraar Global Software Engineering aan de TU Delft, zegt in gesprek met I.T. Works: “In de huidige snelle tijd moet je in staat zijn om je constant aan te passen aan veranderingen. Scrum helpt organisaties die dat niet kunnen door snel een werkend product centraal te stellen. Omdat je in korte cycli gaat werken, zit je nooit meer met bakken onafgemaakt werk. Het is dus een eerste stap naar wendbaarheid.”

Geen wondermiddel

De succesfactoren van agile? Uit onderzoek van Xebia is gebleken dat 81 procent van de bedrijven door de agile methode beter om kan gaan met verandering. 82 procent ziet meer teammotivatie en werkplezier. 70 procent van de organisaties realiseert (sterk) verbeterde resultaten en 74 procent noemt een verkorte time-to-market.

“Of er ook nadelen zijn?”, lacht Tazelaar. “Eigenlijk niet. Maar het blijft mensenwerk en veranderingen zijn altijd lastig. Scrum is niet het wondermiddel dat alle problemen direct oplost. Het maakt knelpunten in de organisatie juist zichtbaar en dat is niet altijd even prettig natuurlijk.”

‘Scrum is echter geen wondermiddel dat direct alle problemen zal oplossen’

Hoogleraar Van Sollingen legt het als volgt uit: “Ik vergelijk het vaak met fitness. Veel bedrijven zijn te zwaar. En dan niet 10 of 20 kilo, maar honderden. Op het moment dat ze willen afvallen, volgen ze een trainingsschema dat ze in eerste instantie helpt om anders te bewegen. Zo zie ik Scrum ook. Niet als plan voor altijd, maar het zet wel even alles op z’n kop. Het laat je anders omgaan met tijd, plannen, interactie en nog veel meer.”

Extra personal skills nodig

Agile gaat uit van zelforganiserende teams. En dat vraagt nieuwe competenties. Tazelaar: “De mensen die het werk moeten doen weten zelf heel goed hoe en wanneer ze iets moeten doen. Eén manager kan nooit volledig op de hoogte zijn en alles van iedereen weten. Bovendien is het veel krachtiger medewerkers zelf te laten ervaren wat er nodig is en welke gevolgen een beslissing heeft.”

Maar voor de zelfstandigheid die agile vraagt, zijn vaak wel extra personal skills nodig. Vandaar dat Tazelaar in onder andere de scrumcoachtrainingen van Capgemini flink inzet op theorie én personal skills. “Gesprekstechnieken, feedback geven en ontvangen, assertiviteit, dat soort onderwerpen. Maar ik vergelijk de trainingen altijd met halen van een rijbewijs. Daarna moet je zelf de ervaring opdoen.”

Een echte agile evangelist

Van coachees en collega’s krijgt Tazelaar weleens de opmerking: je bent net een agile evangelist. “Ik geloof enorm in de kracht van scrum. Of ik ook ‘practice what I preach’? Jazeker, veel medewerkers van Capgemini hebben een scrum-training gedaan en het agile gedachtegoed zit absoluut in onze organisatie. Het kan altijd meer, zal elke coach en trainer zeggen. Maar ik ben ervan overtuigd dat agile van nature in de mens zit. Vooral de huidige generatie is gewend aan snelle ontwikkeling en leeft eigenlijk als vanzelf al agile. Ze passen zich constant aan en nemen direct actie als een verandering dat vraagt. Hoe meer jongeren de arbeidsmarkt betreden, hoe meer agile werken dan ook de norm zal worden.”

Interesse om bij Capgemini te werken? Lees dan de 10 veel gestelde vragen tijdens een sollicitatie ter voorbereiding op je sollicitatie.

Share.

Comments are closed.