Jeroen Plag – relaties met bedrijven bestendigen op hoog niveau

0
Leestijd: 2 minuten

Nu kom ik naar Zuid-Korea als deelnemer aan de Amsterdamse handelsmissie onder leiding van burgemeester Van der Laan. Samen met bedrijven uit de regio zoals:. Deloitte, Kia, AKD, Schiphol, AON en startups DriveUgo en The Student Hotel. Naast de KvK Amsterdam en de Vrije Universiteit, is het belangrijkste doel de banden aanhalen met een groot aantal Koreaanse bedrijven die Amsterdam hebben verkozen als hun Europese vestigingsplaats. Daarnaast willen we natuurlijk ook graag Koreaanse bedrijven, studenten en talenten naar Amsterdam trekken.

We bezoeken een achttal Zuid-Koreaanse bedrijven, waar we met alle egards worden ontvangen en gezamenlijk nieuwe plannen voor Europese expansie bespreken, cadeautjes uitwisselen en op de foto gaan voor het archief. De meeste CEO’s spreken hun waardering uit voor het feit dat de burgemeester van de Nederlandse hoofdstad hen in Seoul persoonlijk komt bedanken voor de investeringen in Amsterdam.

Wat wel eens onderschat wordt in Nederland is het nut van dit soort missies van hoogwaardigheidsbekleders die, samen met de Nederlandse ambassadeur ter plaatse, voor dusdanig gewicht zorgen dat het gehele managementteam van een aantal chaebols (de grote industriële conglomeraten) tegenover ons zat. Dat gebeurt niet snel in normale besprekingen. Omdat wij met de meeste Koreaanse bedrijven internationaal zaken doen, met name in Europa, waren deze bezoeken heel nuttig om op hoog niveau de relaties te bestendigen.

Last van de yen

Vanuit een macro-economisch perspectief hebben met name middelgrote Koreaanse exporteurs last van de goedkope yen (zie Abenomics in het vorige blog over Japan) en de dus duurdere won. De Zuid-Koreaanse won is van alle Aziatische valuta het meest in waarde toegenomen waar bijna alle andere Emerging Market valuta juist in waarde daalden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Positieve berichten zijn er wel van de grotere staalfabrieken die een aantrekkende markt zien in constructie van schepen. Ook blijven Koreaanse conglomeraten internationaal actief in het veiligstellen van gas en olie omdat het land geen natuurlijke voorraden heeft. De manier waarop de overheid samen op trekt met banken, kredietverzekeraars en andere spelers in de private sector, werkt als een geoliede machine. Wellicht een exportmodel om ook eens verder te bestuderen in Nederland?

Netwerkdiner met bedrijven

Naast de meetings met bedrijven was er ook een groots netwerkdiner (150 gasten) met klassiek en modern Koreaans muzikaal entertainment. Vanaf de 22e verdieping van het Plaza Hotel tegenover het pas gerenoveerde stadhuis – een van de weinige oude gebouwen die het geweld van de Koreaanse Oorlog hebben overleefd – keek ik uit over de brede boulevards waar popster PSY vorig jaar voor 80.000 fans optrad. In de verte ligt tegen de heuvels het Blauwe Huis, de ambtswoning van de president, en achter die heuvels de wijk Pyeongchang Dong waar wij met veel plezier 3,5 jaar hebben gewoond.

Over vier weken naar Shanghai en Hong Kong, dan weer verder!

Lijkt het je leuk om ook zulke avuntuurlijke handelsmissies te doen? Solliciteer dan bij ING. Heb je hulp nodig bij het sollliciteren? Lees dan de 10 veel gestelde vragen tijdens een sollicitatie en bereid je voor op je sollicitatie.

Deel dit bericht

Comments are closed.