Supply Chain Professional bij L’Oréal Nederland!

0
Leestijd: 3 minuten

Mijn naam is Rex van Damme en ik kom oorspronkelijk uit Breda. Na een Bachelor opleiding Architectuur en een Master opleiding Werktuigbouwkunde en Civiele techniek aan de Technische Universiteit van Delft, ben ik terecht gekomen op de afdeling Operations van de Consumenten Product Divisie van L’Oréal Benelux.

Als onderdeel van mijn Master opleiding bezochten wij regelmatig bedrijven die actief waren op het gebied van transport en logistiek. Bij een bezoek aan het hoofdkantoor van L’Oréal in Hoofddorp kwam ik er achter dat L’Oréal een unieke afstudeerplek aanbood: proces optimalisatie in het distributie centrum in Alphen a/d  Rijn. Na een selectieprocedure en enkele gesprekken ben ik aangenomen om zes maanden onderzoek doen naar product allocatie optimalisatie. In dit onderzoek kreeg ik veel vrijheid en de resultaten zijn direct geïmplementeerd in de operatie. L’Oréal beviel mij erg goed, daarom heb ik tijdens mijn stage intern gesoliciteerd naar een vaste functie. Ik ben vervolgens  gestart met het Young Graduate Program van L’Oréal, eerst als onderdeel van het Customer Care team en vervolgens doorgestroomd naar mijn huidige rol als Supply Planner.

1. Kun je beschrijven wat je als Supply Planner doet bij L’Oréal?

Als Supply Planner ben je verantwoordelijk voor het voorraadbeheer en het contact met de fabrieken. Het Supply Planning team bestaat uit meerdere personen en is verdeeld per product-categorie, waarin elk team-lid de verantwoordelijkheid draagt voor de producten uit een categorie. Op dagelijkse basis zijn wij bezig met het afstemmen van de vraag vanuit de markt op de productiecapaciteit vanuit de fabrieken. Het doel van een Supply Planner is om voldoende voorraad te hebben ten tijde van verkoop, terwijl de totale voorraad zo laag mogelijk moet zijn om overschotten te voorkomen. Aangezien L’Oréal in totaal velen duizenden verschillende producten aanbiedt, is dit een flinke uitdaging voor het hele team.

2. Wat spreekt je het meest aan jouw functie binnen L’Oréal?

Een Supply Planner staat in het midden van het proces. Hierdoor heeft een Supply Planner contact met veel verschillende partijen, zowel intern als extern. Op regelmatige basis heeft een Supply Planner contact met de afdelingen Marketing, Sales en Customer Service maar ook met transporteurs, fabrieken en contactpersonen bij Operations Europe en Global. Door deze grote groep aan verschillende contacten leer je als Supply Planner snel en als de beste het gehele proces en de personen achter dit proces kennen. Ook zijn Supply Planners werknemers die over de grens opereren, hierdoor ben je regelmatig op reis, bezoek je interessante plekken en ontmoet je inspirerende personen.

3. Hoeveel vrijheid heb je om je eigen beslissingen te nemen?

Vanzelfsprekend heb je als een Supply Planner duidelijke doelen en prestatie indicatoren. Echter is Supply Planning bij uitstek een functie waarbinnen je toekomstige uitdagingen kunt inschatten. Binnen je functie heb je de volledige vrijheid om je eigen oplossingen te vinden voor deze uitdagingen. Daarnaast ben je vanaf je eerste werkdag verantwoordelijk voor je eigen productcategorie, net zoals het contact met de andere afdelingen binnen deze categorie. Het invullen van deze verantwoordelijkheden is iets waar je volledig vrij in wordt gelaten.

4. Wat vind je lastig binnen jouw functie?

Supply Planning blijft een functie binnen het operationale proces. Dit betekent dat er op elk moment incidenten kunnen plaatvinden die de bedrijfsvoering in gevaar kunnen brengen. Voorbeelden van incidenten zijn een overwachte groei in de verkoop of het wegvallen van productiecapaciteit door industiele issues. Veelal brengen deze incidenten de nodige werkdruk met zich mee. Echter, het team toont zich hier het sterkst omdat er samen naar de beste oplossing per incident wordt gezocht. Ook helpt een gezonde dosis creativiteit zeker mee, aangezien er vaak meer mogelijk is dan je denkt.

5. Welk advies zou je studenten willen geven die op zoek zijn naar een functie in Supply Chain?

Kijk tijdens je studie goed om je heen. Zoek uit waar je interesses liggen en binnen wat voor soort bedrijf je wilt opereren. Operations en Supply Chain bij L’Oreal zijn niet weg te denken binnen een moderne organisatie of ondernemend bedrijf, dus kijk verder dan de gebaande paden. Zelf had ik nooit verwacht bij de grootste leverancier van cosmetica te werken na mijn studietijd in Delft, een omgeving waarin vrijwel iedereen na zijn studie focust op technische werkgevers. Met een achtergrond in Supply Chain bij L’Oreal is er meer mogelijk dan je denkt. Ben je nog benieuwd naar essentiële tips bij L’Oreal? Klik dan hier!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.