Leren en ontwikkelen? Maak er gebruik van!

0
Leestijd: 3 minuten

Leren en ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van het werken bij OchtendMensen; het werk-leerprogramma voor de jonge professionals van organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Maar waar begin je wanneer je een brede achtergrond of interesse hebt? Wat doe je wanneer je nog niet goed weet waarop je je wilt ontwikkelen? Adviseur Elske Rotteveel werkt sinds anderhalf jaar bij OchtendMensen en vertelt in deze blog hoe zij haar brede interesse heeft gebruikt in haar eerste opdracht bij de Defensie Materieel Organisatie.

”Door OchtendMensen weet ik nu dat een brede interesse en een open blik je veel kunnen brengen.”

Toen ik afstudeerde, wist ik een heleboel over één heel specifiek onderwerp: de hervorming van het Nederlandse gevangeniswezen na de Tweede Wereldoorlog. Ik had dagen in archieven gezeten, oude jaarverslagen gelezen, vergeelde foto’s bekeken en mijn analyses van rechtsgeschiedenis opgeschreven. Dat vond ik interessant, maar ik had nog een heel lijstje met andere onderwerpen waar ik me graag in verdiepte. Schuldenproblematiek bijvoorbeeld, of medisch-ethische vraagstukken, of jeugdcriminaliteit. Die brede interesse vond ik voorheen altijd onhandig; want wat wist ik nou echt, welk onderwerp maakte me nou echt enthousiast? Door OchtendMensen weet ik nu dat een brede interesse en een open blik je veel kunnen brengen. Vooral in combinatie met ruimte en goede begeleiding.

Bij OchtendMensen werken we mee in organisaties die zich bezighouden met de vraagstukken van nu en van de toekomst. We doen in een traject van drie jaar verschillende externe opdrachten en volgen daarnaast een intensieve opleiding gericht op onze persoonlijke ontwikkeling en het vergroten van ons instrumentarium, onze kennis en expertise als adviseur.

Mijn eerste dag

Op mijn eerste dag bij OchtendMensen wandelde ik ’s ochtends de Kromhoutkazerne in Utrecht binnen, waar ik begon aan een opdracht bij de Defensie Materieel Organisatie. Ik ging aan de slag met het ondersteunen van een ontwikkelprogramma. Daarbij was ik ook directiesecretaris van het management team van de afdeling Personeel & Organisatie. Door die twee rollen had ik contact met een heleboel verschillende mensen en kreeg ik iets mee van een heleboel verschillende onderwerpen. Ik werkte echt mee in de organisatie, maar nam ook mijn blik ‘van buiten’ mee.

Na een tijdje meedraaien, meedenken en meedoen, had ik een goed beeld van welke onderwerpen er in de organisatie speelden en wat mijn bijdrage daarin was. Tegelijkertijd zag ik daardoor ook welke mogelijkheden er nog waren. Op maatschappelijk gebied hield en houd ik mij veel bezig met het probleem van racisme en seksisme in de samenleving. In mijn opdracht zag ik dat er nog geen gericht initiatief was om die onderwerpen op organisatieniveau aan te pakken. In een Personeel & Organisatie-omgeving – met ervaringsdeskundigen op het gebied van werving en selectie en toegang tot relevante informatie en interventies – zijn er legio mogelijkheden om aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie. Je begrijpt: mijn interesse was gewekt.

Het voordeel

Het grote voordeel van OchtendMensen is dat ik die interesse niet voor mezelf hoefde te houden, maar dat ik die in gesprek met mijn collega’s en manager bij OchtendMensen verder kon uitpluizen. Er is bij OchtendMensen ruimte om mogelijkheden aan te grijpen. Met de steun van mijn manager ging ik daarom in gesprek met mijn opdrachtgever om te verkennen of ik binnen mijn opdracht iets met dit onderwerp kon gaan doen. Mijn opdrachtgever reageerde enthousiast en ook ik was erg gelukkig: op die manier kon ik mijn eigen interesse volgen én mijn kennis inzetten voor een opdracht. Dat leidde uiteindelijk tot een Diversiteit- en Inclusie-aanpak voor de Defensie Materieel Organisatie (lees daarover hier meer).

Een brede interesse met bijbehorende open en frisse blik kan jou en je opdrachtgever dus juist veel opleveren, vooral in combinatie met ruimte voor eigen inbreng en goede begeleiding!

Daarnaast ben ik nu ook binnen OchtendMensen betrokken bij een werkgroep diversiteit en inclusie. Want ook bij OchtendMensen hebben wij belang bij een zo divers mogelijke groep collega’s, zodat we samen een open blik houden, van elkaar kunnen leren en verschillende perspectieven kunnen gebruiken in onze opdrachten.

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze digitale inhousedagen.

Benieuwd naar ook anderen hun verhalen, van beginner tot professional en van jong tot oud? Check dan ook snel de andere blogs! Op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.