Mini traineeship binnen het tax traineeship

0
Leestijd: 2 minuten

Sinds mei 2014 ben ik, als onderdeel van het Tax Traineeship, geplaatst bij het Knowledge Center (KC). Dit is gevestigd in Rotterdam en verantwoordelijk voor het verspreiden van allerlei soorten vakkennis binnen ons werkveld Tax & HRS. Via mijn collega’s bij het KC kom ik in aanraking met diverse soorten belastingen. Mijn tijd bij het KC voelt dus eigenlijk als een soort mini-traineeship, waarin ik kan proeven van alles wat Tax & HRS te bieden heeft.

Mijn eerste periode was bij International Assignments (IA), dat inmiddels met een aantal andere afdelingen is samengevoegd tot HRS. In die zeven maanden heb ik een goed idee kunnen krijgen van het soort werkzaamheden dat daar wordt uitgevoerd. Omdat bijna alle vragen die bij IA binnenkomen te maken hebben met inkomstenbelasting, was het even slikken toen ik voor de eerste keer aanschoof bij het vaktechnisch overleg (VTO) in Rotterdam. Want hier ging het niet om hypotheekrenteaftrek, maar om onzakelijke leningen, deelnemingsvrijstelling en andere vennootschapsbelasting gerelateerde issues. Aangezien ik dat vak pas volgend jaar ga volgen, is het lastig een aanvulling te geven op de discussie. Wel luister ik aandachtig mee en probeer ik toch iets op te pikken van de ervaringen van anderen. Daarnaast geeft het houvast om elke keer de nieuwe termen die voorbijkomen op te schrijven, en na het VTO rustig op te zoeken. Hopelijk kan ik na het afronden van het vak op de universiteit eindelijk een bijdrage leveren.

Verschillende BTW professionals zijn verbonden aan het KC, waardoor ik ook over BTW meer te weten ben gekomen. Zo mocht ik meehelpen met het schrijven van een brochure over het Nederlandse BTW systeem. Hoewel de Europese Unie grote invloed heeft op het beleid van de nationale lidstaten, zijn de staten vrij om bepaalde gedeelten van de richtlijn naar eigen inzicht in te vullen. Dit leidt er dus toe dat een aantal aspecten in verschillende lidstaten anders werken. Juist het leesbaar opschrijven van de informatie helpt me erg met het doorgronden van het systeem. Ondernemerschap, facturering, plaats van levering, vrijstellingen, tarieven, langzaamaan begint het allemaal duidelijker te worden.

Ook ben ik betrokken bij het verzamelen van interessante vakinformatie voor de afdeling Private Wealth (PW) en Estate Planning (EP). Wat ik daar heel erg leuk aan vindt is dat veel verschillende onderwerpen en soorten belastingen in PW/EP bij elkaar komen. Omdat ik zo enthousiast was, mocht ik een dag meelopen en bij het VTO aanwezig zijn. Daar werd het brede karakter van de afdeling nog eens bevestigd. Daarnaast was het leuk dat in het VTO ook meer civielrechtelijke problemen aan bod kwamen. Afgelopen studiejaar heb ik twee vakken burgerlijk recht gevolgd; het was erg interessant om te zien hoe die kennis ook binnen PwC relevant is.

Al met al zou ik mijn tijd bij het KC dus omschrijven als een veelzijdige periode. Juist omdat hier kennis van allerlei specialisaties bij elkaar komt, kun je kiezen welke onderwerpen jou interessant lijken en hier alvast ervaring mee op doen. Zo kun je alles een beetje uitproberen om uiteindelijk, na de drie jaar van het traineeship bij Tax, een weloverwogen keuze te kunnen maken voor de leukste afdeling.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.