Sander van ’t Oost Investment Trainee PGGM

0
Leestijd: 3 minuten

​In september 2017 is Sander van ’t Oost als Investment Trainee gestart. Een halfjaar later heeft hij zijn eerste ervaringen opgedaan binnen de vermogensbeheerketen van PGGM. Hij doet binnen drie belangrijke afdelingen binnen Vermogensbeheer ervaring op: Front Office, Back Office en Risk. Daarnaast doet hij een opdracht buiten de unit Vermogensbeheer, om PGGM ook in de breedte te leren kennen. Dit bevalt hem tot nu toe erg goed.

Waarom heb je voor een traineeship bij PGGM gekozen?

Toen ik afstudeerde wist ik nog niet precies wat voor baan ik wilde. Ik heb een bedrijfskundige studieachtergrond en interesse in beleggen. Ik ging op zoek naar iets waarin ik deze werelden kon combineren. Een traineeship, zoals Investment Trainee, met verschillende rotaties binnen de organisatie leek mij hiervoor een goede manier. Ik heb uiteindelijk gekozen om Investment Trainee bij PGGM vanwege de grootte van de organisatie, de diversiteit aan afdelingen en de mogelijkheid om als trainee eigen invulling aan het programma te geven. Ik hoop uiteindelijk van mijn passie beleggen mijn werk te kunnen maken.

Waarom PGGM? 

Tijdens mijn studie heb ik een tweedaagse business course bij PGGM gedaan en dat beviel me goed. Daarnaast heeft PGGM een beheerd vermogen van bijna 210 miljard, waardoor PGGM actief is in veel verschillende beleggingscategorieën. Deze diversiteit is vrij uniek en maakt de organisatie erg interessant. Die breedte helpt mij ook om uiteindelijk een keuze te maken voor een plek om uit te stromen als trainee. Mijn affiniteit en interesse voor duurzaam beleggen sluiten bovendien goed aan bij de ambitie van PGGM.

Hoe ziet een dag als PGGM-trainee er uit? 

Je doet opdrachten die ongeveer vier tot zes maanden duren. Hierbij kan je zelf invulling geven aan de afdeling waar je naartoe wilt én de inhoud van de opdracht. Als je niet kunt kiezen uit de afdelingen kun je hulp vragen aan trainees die een jaar eerder zijn gestart. Daarnaast helpt het ook om met verschillende mensen in de organisatie te praten.

Hoe een dag als trainee eruit ziet, kan erg verschillen. De opdrachten waaraan je werkt kunnen elke rotatie weer anders zijn. Zo kan een opdracht gericht zijn op onderzoek of juist erg pragmatisch zijn, waarbij je iets creëert wat meteen geïmplementeerd kan worden. Ik zit nu bij de afdeling Responsible Investment. Daar werk ik mee aan het bouwen van een model om de impact van onze duurzame beleggingen te meten. We willen aan onze deelnemers laten zien dat we écht duurzaam beleggen. Maar hoe doe je dat? Het model moet uiteindelijk ons aandeel in een bepaald bedrijf omzetten naar duurzame impact. Impact is bijvoorbeeld het aantal liter water dat wordt bespaard, of het vermijden van CO2-uitstoot. Naast mijn hoofdopdracht is er ook ruimte om andere opdrachten uit te voeren, zo pak ik ook ad-hoc werkzaamheden van mijn collega’s op.

In een traineeship staat persoonlijke ontwikkeling vaak centraal. Hoe merk je dat bij PGGM?

PGGM besteedt veel aandacht aan ontwikkeling. Zo volg je (externe) vakinhoudelijke opleidingen en workshops, modules over PGGM en werk je met andere trainees aan cases. De helft van je opdrachtbeoordeling bestaat uit de ontwikkeling van je competenties. Die mag je zelf in samenspraak met je begeleiders formuleren en deze kunnen per rotatie verschillen. Dus dan kun je bij elke opdracht ergens anders op focussen.

Wat is je doel van dit traineeship?

Ik hoop te ontdekken en ervaren of de financiële sector bij mij past om dan uiteindelijk uit te stromen binnen PGGM op een plek die mij leuk lijkt.

Wat zou je een potentiele trainee willen meegeven?

In een traineeship bij PGGM krijg je veel vrijheid. Je mag zelf kiezen welke competenties je wilt ontwikkelen en welke opdrachten je wilt doen. Dan is het handig als je pro-actief bent, of kan zijn. Zo’n houding gaat je heel erg helpen. Verder raad ik iedereen aan om voor een traineeship te kiezen. Het is een hele mooie manier om te ontdekken welke kant je op wilt. Door alle verschillende beleggingsteams en afdelingen heb je veel keuze.

Weet je al wat je na je traineeship gaat doen?

Ik krijg een steeds beter beeld van waar ik mogelijk aan de slag zou willen en waar juist niet. Voor mij staat het eerste jaar van het traineeship in het teken van ontdekken. Na deze rotatie en de volgende rotatie heb ik het grootste gedeelte van de vier hoofdafdelingen doorlopen. Ik denk tegen die tijd wel te weten wat ik na mijn traineeship wil gaan doen.

Benieuwd naar ook anderen hun verhalen, van beginner tot professional en van jong tot oud? Check dan ook snel de andere blogs! Op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.