Socialiteren met social media 2.0

0
Leestijd: 2 minuten

Socialiteren staat voor een combinatie van solliciteren en social media. Het meest gebruikt om te socialiteren  zijn onder andere Twitter en LinkedIn. Socialiteren met social media gaat het over hoe je het beste kunt solliciteren via je Twitter-profiel.

Twitter kun je gebruiken om de aandacht te trekken van vakcollega’s, recruiters en headhunters. Wanneer een recruiter je Twitter-account bezoekt naar aanleiding van je sollicitatie, zoeken ze ook naar bevestiging. Als je aangeeft passie te hebben voor je vak, of voor een relevante hobby, maak je een goede indruk als dit duidelijk zichtbaar is. Hieronder volgen een paar tips om te socialiteren via Twitter:

Een goede biografie is cruciaal

Dit wordt als eerste gelezen door potentiële werkgevers en volgers. In een goede biografie staat het volgende:

  • Wat voor baan je zoekt, dus in welke branche je wil werken of ervaring in hebt
  • Wat je bezig houdt en dus waar je over tweet
  • Persoonlijke feitjes en weetjes, bijvoorbeeld hobby’s
  • Een link naar je website, LinkedIn, blog of ander sociaal netwerk

Privé kan

Je bent niet verplicht om alleen maar zakelijk te twitteren, privé twitteren is ook zeker aan te raden. Zo leren je volgers jou beter kennen. Meestal is de 20/80-regel een goede richtlijn. Vier van de vijf tweets zijn dan zakelijk, de rest kan je formeler en persoonlijker houden.

Volg, en u zult gevolgd worden

Hoe meer volgers, hoe beter voor je bekendheid. Maar hoe krijg je nu (relevante) volgers? Een belangrijke stap hier is om zelf ook mensen te gaan volgen. Ga op zoek naar de bedrijven (en hun medewerkers) waar je graag zou willen werken, volg mensen die een baan hebben die jou leuk lijkt, volg populaire twitterende personen die tweeten over jouw vakgebied, volg recruiters en banensites en volg accounts die tweeten over solliciteren en vacatures.

Hoe vind je interessante accounts? Bijvoorbeeld via ‘followerwonk’, hier kun je zoeken in de biografiëen van (openbare) twitteraccounts. Zoek ‘marketing’ en je krijgt een lijst met alle accounts die het woord marketing in de biografie hebben staan.

Gebruik #hashtags

Een makkelijke manier om te zoeken en gevonden te worden is via de welbekende #hashtags. Voor het vinden van een baan via Twitter worden vaak de volgende hashtags gebruikt: #zoektwerk, #zoektbaan, #ikzoekwerk, #baan en #werk. Helemaal handig is het om ook een hashtag te gebruiken die specifiek over jouw vakgebied gaat, bijvoorbeeld #pr, #marcom of #online.

Socialiteren via andere sociale netwerken

Uiteraard kunnen andere sociale netwerken ook heel nuttig zijn als je gaat socialiteren. Zoals Pinterest. Pinterest is vooral handig om te gebruiken als visueel cv. Dat is pas echt uniek.

Weten hoe je het beste kan solliciteren? Klik op deze link

Deel dit bericht

Comments are closed.