Van Nederland naar werken in China

0
Leestijd: 3 minuten

“Een aantal maanden terug pakte ik mijn spullen in, liet Groenlo voor wat het was en vertrok naar Shanghai. Om hier te eten in TL-verlichte tentjes tussen de rochelende Chinezen, me niks aan te trekken van de vele nieuwsgierige blikken die ik vang als lange, blonde westerling en te genieten van alles wat er op me afkomt. Maar toch vooral om me als Commercieel Directeur voor de vestiging van Nedap Retail te werken in China en me bezig te houden met het uitbreiden van onze business in Azië-Pacific.”

Op weg naar China

Bij Nedap creëer je je eigen kansen om zo je eigen carrièrepad te bepalen. Mijn pad moest naar het buitenland leiden, zoveel wist ik al toen ik na mijn studie bij Nedap Retail begon. Vanwege de uitdaging, het avontuur en mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar ook omdat het omgaan met andere culturen mij heel erg aanspreekt. Tijdens de vijf jaar die ik bij Nedap Groenlo werkte heb ik dan ook heel expliciet in alle managementlagen verteld: ‘Ik zie het heel erg zitten om voor Nedap naar het buitenland te gaan. Wat zijn de mogelijkheden?’ Zo wist ik zeker dat ze aan mij zouden denken als er een positie vrij kwam. Dat gebeurde dus ook toen de functie van Commercieel Directeur in Shanghai beschikbaar werd. Mooi. Op naar China!

Binding en Bonding

Bij Nedap vinden we een goed contact en een goede samenwerking met onze partners heel belangrijk. We merkten dat Aziaten hier wat ‘makkelijker’ in zijn: de ene dag bieden ze Nedap aan hun klanten aan terwijl ze de volgende dag net zo makkelijk het product van onze concurrent aanbieden. Zo bouwen we natuurlijk geen hechte samenwerking met onze partners op! Daarom houd ik mij hier nu voornamelijk mee bezig. De eerste stap hierin is het organiseren van een event in Hongkong voor onze partners. Tijdens dit partnerevent bieden we onze partners gedurende twee dagen inzicht in onze strategie, geven we hen trainingen, commercieel advies, uitleg over ons product en bieden we hen uiteraard ook een leuk avondprogramma. Want Aziaten houden van hard werken én van entertainment! We willen onze partners met dit event het ‘Nedap-gevoel’ meegeven. Zodat ze zien dat we een tof bedrijf zijn waar ze vervolgens graag bij willen horen! Zo kunnen we onze samenwerking intensiveren: zij weten beter hoe zij onze producten aan kunnen bieden, hoe ze hun klanten van dienst kunnen zijn met onze producten en wij weten dat we op hen kunnen bouwen.

In bed met de familie Li

De eerste maanden vloog ik heen en weer: twee weken in China, twee weken in Groenlo. Inmiddels heb ik hier een fijn huis gevonden en heb ik me hier al helemaal gesetteld. Dat bevalt prima: ik vind het geniaal! Het zoeken naar een appartement verliep alleen iets anders dan verwacht. Ik wilde in de wijk French Concession gaan wonen; een wijk die in 1850 is gebouwd. Je hebt hier alleen maar oude, karakteristieke, kleine huisjes en woont echt midden tussen de Chinezen. Maar dat ‘midden tussen de Chinezen’ was iets te letterlijk: alle huizen hebben zo’n dunne wanden dat je de buren bijna hoort ademhalen. Als je dan bedenkt dat ze hier met grootouders, ouders en kinderen in één huis wonen, kun je je voorstellen dat dit me iets te ‘knus’ werd. Daarom heb ik toch voor een woning in een compound gekozen. Dat is bijna het andere uiterste! Het is van alle comfort voorzien: tennisbaan, bowlingbaan, squashbaan zijn aanwezig en de huizen zijn van goede kwaliteit. Wel woon je hier meer tussen de andere expats. Gelukkig maar dat ook: ‘genieten van het expat leven’ op mijn buitenland wensenlijst stond! 

Nedapper Oscar van den Broek

‘Inmiddels werk ik vijf jaar voor Nedap Retail waarvan ik nu al een aantal maanden in China zit. Werken bij Nedap vind ik nog steeds geweldig! Na mijn bachelor Biomedische Wetenschappen in Utrecht volgde ik de master General Management aan de Erasmus Universiteit. De driedaagse masterclass in 2010 was mijn kennismaking met Nedap. Inmiddels ben ik erachter dat het werken hier precies zo is als tijdens die drie dagen: je krijgt snel veel eigen verantwoordelijkheid, je wordt gemotiveerd om met eigen ideeën te komen en je stippelt je eigen carrièrepad uit. Geen baas die dat voor je bepaalt!’

Werken in China? Lees dan dit artikel!

Ook werken in China? Lees hier meer over werken bij Nedap

Deel dit bericht

Comments are closed.