Een goede motivatiebrief schrijven

0
Leestijd: 2 minuten

Het schrijven van een goede motivatiebrief is essentieel in het sollicitatieproces. In deze brief vertel je aan het contactpersoon in het bedrijf waar je gaat solliciteren waarom je bij de functie en het bedrijf past. In deze brief probeer je te overtuigen dat jij de aangewezen persoon bent en dat je het bedrijf kan helpen te groeien.

Opbouw motivatiebrief

In je motivatiebrief is het handig om een bepaalde opbouw te bepalen. Dit zorgt ervoor dat je niet in de herhaling treedt en dat je alle belangrijke punten bespreekt. Haal hiervoor inspiratie uit voorbeelden van motivatiebrieven van andere mensen. Ook kan je alle belangrijke zaken die je wilt benoemen van te voren opschrijven om zo zelf een goede opbouw te maken.

Hoe maak je een motivatiebrief persoonlijk?

Daarnaast is het ook belangrijk dat je motivatiebrief persoonlijk is. Het moet echt op jou betrekken en zorg ervoor dat je eerlijk bent over je kwaliteiten en eigenschappen. Dit zijn vaak de belangrijkste aspecten waar ze naar op zoek zijn. Zorg er daarnaast voor dat je ook de tekst altijd aanpast op het bedrijf. Zoek op wat het bedrijf precies doet, wat de functie waar je op solliciteert inhoudt en wat jij kan toevoegen aan het bedrijf. Hoe persoonlijker de motivatiebrief is, hoe beter deze op zal vallen bij de persoon die over het sollicitatieproces gaat.

Hoe deel je je ervaring?

Als starter kan het moeilijk zijn om relevante ervaring te benoemen die aansluit op de functie. Ben hierin creatief en gebruik bijvoorbeeld schoolprojecten waarbij je iets hebt gedaan en bereikt waar je op je functie ook mee bezig zal zijn. Daarnaast zou je ook je ervaring vanuit buitenschoolse activiteiten kunnen delen. Vertel bijvoorbeeld over wat je hebt gedaan bij je bijbaan of je stage en hoe dat koppelt aan de functie waarop je solliciteert.

Hoe sluit je een motivatiebrief af?

Om je motivatiebrief af te sluiten is het essentieel om te benadrukken dat je graag op gesprek wilt komen. Geef hierbij aan dat jij vindt dat je de geschikte persoon bent voor de functie en dat je graag wilt toelichten wat je hebt verteld in de brief. Daarnaast is het ook slim om nogmaals interesse te tonen in het bedrijf door te zeggen dat je graag nog meer te weten wilt komen over het bedrijf.

Om een beter beeld te krijgen bij het schrijven van een motivatiebrief is het handig om hierbij een voorbeeld te hebben van een goede Nederlandse motivatiebrief.

Naast het kunnen schrijven van een Nederlandse motivatiebrief, is het ook handig om dit goed te kunnen in andere talen. Dit zodat je in meerdere landen zou kunnen solliciteren. Bekijk hier hoe je een goede motivatiebrief kan schrijven in het Engels en in het Frans.

Deel dit bericht

Comments are closed.