Voorbeeld Nederlandse motivatiebrief 2022

0
Leestijd: 2 minuten

Het schrijven van een motivatiebrief is een van de eerste stappen die je zet in een sollicitatieprocedure. Je laat hierin weten waarom je geïnteresseerd bent in een vacature, waarom je bij het bedrijf en de vacature past en je geeft alvast een beter beeld over jezelf.

Hoe schrijf je een Nederlandse motivatiebrief?

  • Geef aan voor welke vacature je solliciteert.
  • Wanneer je de specifieke naam weet, gebruik die dan ook i.p.v. heer/mevrouw.
  • Zorg voor een pakkende inleiding en laat hierin ook duidelijk weten wat jij wilt.
  • Vertel waarom jij specifiek bij dat bedrijf wilt werken en waarom de vacature bij jou past.
  • Wanneer je bijvoorbeeld over je soft skills spreekt, geef dan persoonlijke voorbeelden om te laten zien waarom het dan zo is. Want iedereen kan zeggen dat hij of zij gemotiveerd is.
  • Verwijs in je motivatiebrief naar je cv.
  • Waarom is deze functie je op het lijf geschreven? Maak een overzicht van de eisen die in de vacature staan. Welke eisen sluiten aan bij jou, je studie en werkervaring. Vertel dan in je motivatiebrief de overeenkomende punten met je persoonlijke voorbeelden.
  • Vertel wat jij wilt leren en onderbouw dit.
  • Tot slot een afsluiter. Probeer geen standaardzin te gebruiken.
  • Sluit af met je naam.

Waar moet je op letten bij een motivatiebrief?

Bij het schrijven van een motivatiebrief is het belangrijk dat je specifiek bent. Vertel wat jou interesseert in de functie en het bedrijf en betrek de vacature-eisen op je eigen kwaliteiten. Hoe meer relevante informatie je geeft, hoe beter de brief zal scoren. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je positief bent in je brief. Je wilt enthousiast overkomen zodat de lezer ziet dat je zin hebt om bij hun bedrijf te komen werken. Laat ook weten wat je ambities zijn en wat je graag zou willen leren. Dit laat zien dat je wilt blijven groeien en dat je niet alleen op korte termijn een aanwinst bent voor het bedrijf, maar ook in de toekomst.

Het schrijven van een Nederlands motivatiebrief is gekoppeld aan het schrijven van een Nederlands CV. Als je moeite hebt met het schrijven van een eigen motivatiebrief, lees dan meer tips hebt voor het schrijven van een Nederlandse motivatiebrief.

Voorbeeld motivatiebrief in Word

Om je alvast op weg te helpen kun je een template downloaden van een Nederlandse motivatiebrief.

Voorbeeld motivatiebrief

Download hier je motivatiebrief

Het schrijven van een Nederlands motivatiebrief is gekoppeld aan het schrijven van een Nederlands CV. Als je moeite hebt met het schrijven van een eigen motivatiebrief, lees dan meer tips hebt voor het schrijven van een Nederlandse motivatiebrief.

Toch liever naar een ander land? Check dan deze voorbeeld motivatiebrieven:

Deel dit bericht

Comments are closed.