Wat zijn we toch goed in het gebruiken van clichés. Het is veilig en makkelijk, maar je moet tijdens een sollicitatie juist laten zien dat je uniek bent. Vermijd de onderstaande clichés dan ook zoveel mogelijk! Dit zijn dé 10 clichés om te vermijden tijdens je sollicitatie.
- “Ik ben een teamspeler”
Dit cliché staat wereldwijd in de top 3. Naast dat het je CV niet echt doet uitblinken is het ook een vrij algemeen verwachte eigenschap. Er zijn weinig beroepen waar je niet op zijn minst een beetje zal moeten samenwerken. Dit betekend dat deze eigenschap je CV onnodig op vult.
- “Ik denk in oplossingen, niet in problemen”
Dit is op zichzelf staand een vrij onduidelijke beschrijving. Als jij wil zeggen dat jij een positieve instelling heb en een probleem aanpakkende mentaliteit, kan je dat beter specifieker vermelden. Als je wilt showcases wat voor oplossend vermogen jij hebt kan je beter specifieke voorbeelden geven zoals: “Ik blijf helder onder stress en verminder graag de druk van mijn collega’s”.
- “Ik heb een hands-on mentaliteit”
Dit is eigenlijk zowel vanzelfsprekend als onduidelijk. Je werkgever gaat er sowieso van uit dat jij je werk direct aanpakt. Als je hier specifieke eigenschappen mee bedoeld is het nuttig om dit toe te lichten. “Wat kunnen zij van mij verwachten?” is de vraag die je aan jezelf moet stellen.
- “Ik heb excellente communicatieve vaardigheden”
Dit is ook weer een typisch voorbeeld van een algemeen verwachte eigenschap. Blink je uit in specifieke manieren van communicatie? Schrijf dan over je ervaring in dit vlak of over feedback je hebt ontvangen van collega’s/leidinggevenden.
- “Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit”
Dit is op zich in vacatures zelf al een veelvoorkomend cliché. Vanuit bedrijven is dit vaak een aantoning van onregelmatige uren of lange dagen. De naam zegt het al, het is een mentaliteit, niet daadwerkelijk een skill. Dat je flexibel ingesteld bent of open staat voor onregelmatig of ongepland werk is ook te beschrijven met meer tastbare eigenschappen, ervaringen of zelfs als beschrijving over wat voor werk je zoekt.
Voorbeelden:
Eigenschap: “Ik kan de hele dag mijn focus bewaren”, “Ik haal energie uit high-stress situaties” of “Ik bereid mij altijd goed voor op onverwachte situaties en kan mij snel aanpassen aan de situatie”
Ervaring: “Ik heb als accountmanager voor KLM rondgevlogen naar verschillende klanten verspreid over de wereld. Tijdens lange vluchten om onregelmatige tijden deed ik hiervoor de benodigde voorbereiding en research.”
Wat je zoekt: “Ik ben opzoek naar werk waar ik veel werk en aandacht in kan stoppen. Ik haal voldoening uit grote hoeveelheden werk en ben daarom ook opzoek naar een baan waar ik tussen 60 en 70 uur kan werken”
- “Ik heb een goede werkethiek”
Ook werkethiek is een ambigu begrip. In de praktijk wordt er voornamelijk mee bedoeld dat je een harde werker bent. Maar ook dat mag je gewoon zeggen. Dit is vergelijkbaar met cliché nummer 5 waar in principe mee wordt bedoeld dat je het niet erg vindt om lang en hard te werken.
- “Deze functie is mij op het lijf geschreven”
Dit is een erg subjectieve uitspraak. Naast dat het naar de recruiter kan overkomen als arrogant, geeft het helemaal geen inzicht over jouw professionele eigenschappen. Je zou deze eigenschap kunnen volgen door een extensieve lijst met relevante competenties, maar je zou die ook kunnen schrijven zonder desbetreffende uitspraak.
- “Ik zie het als een uitdaging om voor jullie te werken”
Uitdaging hoeft niet persé altijd iets goeds te zijn. Geef hierbij context! Wat is voor jou de uitdaging en waarom is het een uitdaging? Heb je er vertrouwen in dat deze werkgever geen risico loopt met jouw uitdaging? Ligt dat ook meteen toe.
- “Ik denk out of the box”
“Out of the box” denken is tegenwoordig erg hip om te zeggen. Zo hip dat iedereen er wel een variatie van op zijn CV heeft staan. Ironisch is “out of the box” denken op je CV zetten dus best wel “inside of the box”. Als jij er vertrouwen in heb dat jouw manier van denken echt erg afwijkt van de rest (op een positieve manier), dan is het ook hier erg nuttig om uit te leggen op welke vlakken dat is. Zo niet, staat het misschien netter om het weg te laten.
- “Mijn grootste valkuil is mijn perfectionisme”.
Wanneer jou wordt gevraagd om je valkuilen hoef je echt niet je meest persoonlijke en zware tekortkomingen op te sommen. Maar voornamelijk positieve eigenschappen zoals perfectionisme opnoemen kan onoprecht overkomen. Je kan je valkuilen wel laten voortvloeien uit positieve eigenschappen.
Voorbeeld:
“Mijn perfectionisme zorgt ervoor dat ik lang bezig ben met nakijken waardoor ik op een relatief langzamer werk dan mijn collega’s” of “Ik vindt het erg belangrijk om kwalitatief goed werk te leveren, hierdoor kan ik te kritisch zijn op het werk van collega’s.”
Het gesprekspunt van slechte eigenschappen kan ook een mooi gesprek zijn over wat jij verwacht te leren in deze functie en op welke vlakken dit bedrijf jou kan helpen met je persoonlijke groei. Wil je weten welke slechte eigenschappen goed zijn om te benoemen tijdens een sollicitatie? Lees dan hier over de 5 slechte eigenschappen die je kunt noemen tijdens je sollicitatie.
Zoals misschien als duidelijk is uit bovenstaande punten; Het is belangrijk om je eigenschappen toe te lichten! Context is belangrijk en je wilt je CV zo duidelijk mogelijk hebben. Vermeid als het kan clichés, maar zorg in ieder geval dat je concrete vaardigheden en ervaringen vermeld. Zorg dat je CV niet opgevuld raakt met termen die eigenlijk niet zo veel betekenen of bijdragen.