Duurzaam bouwen – Eva vertelt over haar opdracht bij De Bouwcampus

0
Leestijd: 2 minuten

Duurzaamheid en circulariteit komen steeds hoger op de maatschappelijke agenda te staan. Adviseur Eva Louwerenburg werkt ruim een jaar bij OchtendMensen en vertelt je in haar blog over hoe zij haar achtergrond in duurzaamheid kan inzetten in haar opdracht bij De Bouwcampus in Delft. 

Al een tijd was ik bezig met duurzaamheid, tijdens mijn studie maar ook daarbuiten. Na mijn afstuderen zocht ik een plek waar aandacht is voor duurzaamheid en waar ik kan bijdragen aan een duurzame ontwikkeling in de samenleving. Bij OchtendMensen heb ik die plek gevonden! 

Al snel kon ik aan de slag gaan in de duurzame hoek, bij De Bouwcampus. De Bouwcampus brengt marktpartijen, kennisinstituten en opdrachtgevers bij elkaar om in co-creatie te werken aan oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken in de bouwsector, zoals verduurzaming, energietransitie, klimaatadaptie en productiviteitsverhoging. Ik ben de rechterhand van de programmamanager en bezig met de vormgeving en organisatie van diverse projecten binnen het thema “Verduurzaming Gebouwen en Omgeving”. 

Eén van de projecten gaat over het verduurzamen van kazerneterreinen. We verkennen aan de hand van twee casussen hoe (soms nieuwe) energietechnieken kunnen worden toegepast in de herontwikkeling van een kazerne (renovatie en sloop/nieuwbouw). Een ander project gaat over industriële woningbouw, woningen die in een fabriek worden geproduceerd en in componenten naar de bouwplaats worden vervoerd. Op deze manier kan niet alleen snel gebouwd worden, ook is er minder (stikstof)uitstoot op de bouwlocatie, wordt er efficiënter gebruikgemaakt van materialen en kan er circulair gebouwd worden. We kijken aan welke knoppen gedraaid kan worden om industriële woningbouw op te schalen en verandering teweeg te brengen.   

Mijn rol bestaat uit het uitvoeren van desk research, het opstellen van een plan van aanpak, meedenken over de invulling van bijeenkomsten, het organiseren van deze bijeenkomsten, het begeleiden van deze bijeenkomsten of daarin ondersteunen en de terugkoppeling verzorgen. Het politieke speelveld, de maatschappelijke relevantie en de vertaling van beleid naar praktijk maken deze opdracht voor mij extra interessant. Een enorm leerzame rol, waarin ik mag samenwerken met verschillende partijen en veel leer over duurzaamheid in de bouw! 

Wil je meer weten over ons? Of over hoe ook jij bij ons impact kunt maken OchtendMensen en jij jezelf kunt ontwikkelen? Kom dan langs bij onze wekelijkse kennismakingslunch of bij onze Inhousedag. Direct solliciteren? Dat kan hier

Solliciteer bij OchtendMensen
Deel dit bericht

Comments are closed.