Zo schrijf je dé perfecte motivatiebrief!

0
Leestijd: 2 minuten

In mijn vorige blog gaf ik een aantal tips voor een ijzersterk cv. Maar wat is nou een goed cv zonder perfecte motivatiebrief? Zoals beloofd deel ik in deze blog tips voor een perfecte motivatiebrief waarmee jij indruk maakt tijdens je sollicitatie.

Maak het persoonlijk

Begin je brief niet met “Geachte heer/mevrouw” of “Beste lezer”, maar richt deze aan de recruiter of de manager die in de vacature wordt vermeld. Ik word er blij van als ik “Beste Fabiënne” lees, dat laat me namelijk zien dat je de vacature echt goed hebt gelezen! Geef daarna aan waar je de vacature gezien hebt en wat precies jouw aandacht trok. Vervolgens bouw je je brief op in alinea’s: een introductie, de motivatie en de afsluiting. Zo zorg je voor een mooi rond en compleet verhaal.

Vertel over jezelf

Vertel in je introductie niet alleen waar je de vacature hebt gevonden en wat je aandacht trok, maar vertel ook wat over jezelf. Wie ben jij? Vertel vooral wat meer dan alleen je studieachtergrond en werkervaring. Laat ons weten wie je echt bent, want je doet in je dagelijks leven en waar je blij van wordt. Vergeet niet om te vertellen wat je komt brengen en wat je komt halen. Wat wil je leren in de functie?

Motiveer

Zo, de introductie zit er op. Nu is het tijd voor de motivatie. Dit kun je onderverdelen in twee stukken: het eerste stuk gaat over je motivatie voor het bedrijf, het tweede gedeelte over je motivatie voor de functie. Geef aan waarom jij interesse hebt in het specifieke bedrijf. Wat trekt je aan? Onderbouw waarom jij hierbij aansluit en waarom deze specifieke functie? Geef aan wat je zo leuk lijkt en waarom jij dé ideale kandidaat bent hiervoor. Onderbouw dit met argumenten en voorbeelden. Zo maak je je motivatie pas echt sterk.

Check, check, dubbel check

Deze tip kwam ook al naar voren in de vorige blog waarin ik je tips gaf voor je cv. Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ook hier is key om alles goed te checken! Wat zijn nou veelgemaakte fouten in motivatiebrieven waarop je moet letten:

  • Verkeerd geschreven bedrijfsnamen. Het correcte gebruik van hoofd- en kleine letters is hierbij cruciaal! Zo is het bijvoorbeeld ProRail en niet Prorail. Tip: kijk altijd even goed op de website van het bedrijf hoe je de bedrijfsnaam spelt.
  • Check of je je brief richt aan een dame of een heer. Geeft de vacature je geen uitsluitsel of het een dame of een heer is? Gebruik dan Google om hierachter te komen.
  • Het verkeerde bedrijf of de verkeerde functienaam. Misschien verstuur je dezelfde brief naar verschillende bedrijven. Een veelgemaakte fout is dat er dan vergeten wordt de bedrijfsnaam of de functietitel aan te passen waar het om gaat. Zo zonde!

LET OP! Het is goed om, als je je brief af hebt, deze heel even te laten liggen en er op een ander moment weer naar te kijken. Of laat iemand anders het eens nalezen om te kijken of jouw brief alle informatie omvat. Soms ben je namelijk blind voor je eigen fouten ;).

Heb je je CV en motivatiebrief af? Bereid je voor op je sollicitatie door deze 10 meest voorkomende sollicitatie vragen aan jezelf te stellen.

Deel dit bericht

Comments are closed.