Mijn traineeship opdracht bij Skyscrapers

0
Leestijd: 3 minuten

22 / 01 / 2019 – Daan is een van de Skyscrapers die in het traineeship jaar twee verschillende opdrachten doet, maar wel beiden als projectcoördinator bij de Gemeente Amsterdam. Toch zijn de opdrachten erg verschillend. Zo houdt hij zich nu bezig met veiligheid rondom de Johan Cruijff Arena.

Aanpakken en gaan bij de Gemeente Amsterdam

Daan was het eerste halfjaar van zijn Skyscrapers Traineeship projectcoördinator bij Gemeente Amsterdam. De Gemeente gaat overstappen van provider en dit moet goed gecoördineerd worden. Het klinkt misschien als een simpele taak, maar niets is minder waar! Daan: “De Gemeente heeft ontzettend veel telefoons, beveiligingscamera’s en zelfs stoplichten die aangepast moeten worden door deze overstap. Daarbij mag geen enkel apparaat – om belangrijke redenen! – zonder verbinding komen te zitten. Een lekkere uitdaging dus!”

In het projectteam pakte Daan deze klus met beide handen aan. Hierbij werd er flink gebouwd op Daan’s proactieve houding. “In het begin word je echt in het diepe gegooid: Je krijgt veel vrijheid, maar er zijn natuurlijk ook verwachtingen en doelen. Dat vond ik een leuke uitdaging – lekker losgelaten worden, in het onbekende, begrijpen waar de behoeftes precies liggen en zelf op zoek gaan naar oplossingen.”

Hoe zag een gemiddelde werkdag van Daan er uit tijdens dit project? “Dat is het mooie, die is er niet! Elke dag zijn er weer onverwachte gebeurtenissen, waardoor je snel moet schakelen en je geplande taken moet laten wachten.” Er zit dus veel flexibiliteit en afwisseling in zijn werk. “Ik ben veel in contact met collega’s uit teams die overstappen van provider. Daarnaast bezoek ik verschillende locaties van de Gemeente om de overstap te begeleiden en uit te leggen wat er gaat gebeuren. Ik regel veel afspraken, zoek veel uit, en schakel tussen de nieuwe provider en de Gemeente.”

Innovatie en veiligheid bij Gemeente Amsterdam: De Johan Cruijff Arena

Alsof zijn eerste opdracht nog niet uitdagend genoeg was – kwam er een tweede opdracht Daan’s kant op. “Dat was wel even schakelen!” Daan bleef projectcoördinator bij de gemeente Amsterdam, maar mocht zich nu gaan bezighouden met de veiligheid en customer journey van de bezoekers van het gehele arena gebied. “Het doel is de veiligheid vergroten in het gebied, met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd. Bij het vergroten van de veiligheid denkt men al vrij snel aan fysieke dingen zoals hekken, maar er zijn talloze manieren om de veiligheid te vergroten, zonder afbreuk te doen aan de beleving van de bezoekers van het gebied. Rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid is hierbij ontzettend belangrijk, omdat het binnen het Arena gebied niet alleen maar gaat om voetbalsupporters en bezoekers van Pathé, maar óók om bewoners van het gebied.”

Wat is het verschil met je vorige opdracht? “Zowel mijn vorige, als huidige opdracht is ontzettend uitdagend, maar ze zijn wel heel anders. Bij mijn eerste opdracht werd ik ook in het diepe gegooid, maar was er wel echt duidelijk wat er moest gebeuren. Bij mijn huidige opdracht is dit minder duidelijk, het doel van de opdracht is het vergroten van de veiligheid, maar de invulling hiervan is aan ons. Met name het onbekende aan deze opdracht is hetgeen wat ik gaaf vind! Naast het onbekende wat anders is bij mijn huidige opdracht, ben ik bij deze opdracht nóg meer in contact met externe partijen én nog meer onderweg en over de vloer bij andere organisaties; afgelopen week bijvoorbeeld, had ik een dag, waarbij ik in de ochtend bij het science park was, in de middag op het marineterrein en daarna nog op het stadhuis.” Wat Daan verder interessant vindt aan zijn huidige opdracht, is het stukje innovatie en het feit dat het Arena gebied als het ware een ‘living lab’ is, “succesvolle technieken en ideeën die wij nu ontwikkelen, worden waarschijnlijk ook gebruikt tijdens het EK in 2020.

Waarom heb je gekozen voor het Skyscrapers traineeship? “Bijna een jaar geleden begon ik aan mijn zoektocht om een baan te vinden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vragen die ik mijzelf destijds meerdere malen gesteld heb zijn: Wat wil ik nou echt? Wil ik bij een startup aan de slag of juist een grote corporate? En welke branche dan? Eén ding wist ik  wel, namelijk dat de kloof tussen de universiteit en het werkzame leven groot zou zijn. Dit, samen met niet weten wat je wiltwas voor mij de doorslaggevende factor om het traineeship te doen.”

“Nu ben ik bijna een jaar verder en is de tijd voorbijgevlogen op een plek waar ik zelf nooit opgekomen was. Minimaal 1x per maand ruil ik een werkdag bij de Gemeente Amsterdam in voor een trainingsdag bij Skyscrapers. Deze trainingsdagen buiten de omgeving van je opdrachtgever zijn leuke en leerzame momenten om niet alleen van de training, maar ook van je mede-trainees ervaringen mee te krijgen. Ik kijk daarom met een brede glimlach terug naar het traject dat ik het afgelopen jaar heb mogen volgen.

Deel dit bericht

Comments are closed.