Sneakpeek met Maja en Mario bij ABN AMRO

0
Leestijd: 5 minuten

Alweer een maand geleden bracht ik een lunchbezoekje aan Maja en Mario bij de ABN Amro! Maja is bijna klaar met haar eerste opdracht bij de ABN en Mario neemt het stokje van haar over. Extra leuk, de dag dat ik langskom is ook de eerste werkdag van Mario! Dit keer dus een dubbel interview!

Hoe zijn jullie bij YC terecht gekomen?

Maja: Na mijn master had ik het gevoel dat ik verre van uitgeleerd was, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik wilde daarom graag een traineeship doen, maar met mijn studieachtergrond in internationale betrekkingen was dit lastig te vinden. Toen ik breder ben gaan zoeken kwam ik Young Colfield tegen, waar ik toen een koffietje ben gaan doen. Dit voelde direct goed en wat er verteld werd over het programma, de mensen en de sfeer sprak me erg aan. Toen ben ik het selectieproces ingegaan, wat ook zo anders ingestoken is als bij andere organisaties. Mede hierdoor kreeg ik er een goed gevoel over en besloot ik voor Young Colfield te gaan. Naast de focus op persoonlijke ontwikkeling sprak mij de breedheid van het traineeship aan. Verschillende rollen in verschillende bedrijven, dat sloot hier perfect bij aan!

Mario: Ik had eigenlijk hetzelfde! Ik wist na mijn studie niet precies wat ik wilde. Op de nationale carrière dagen zag ik een promo van de inhousedag van Young Colfield. Daar ben ik heen gegaan en dit heeft mijn interesse gewekt. De case, die een trainee echt als opdracht heeft gehad was inhoudelijk interessant, de staff en de trainees die ik sprak tijdens deze dag waren gezellig en enthousiast en daarnaast spraken de opdrachtgevers me aan! Dus ben ik direct gaan solliciteren. Daar merkte ik hetzelfde als Maja. Bij het eerste gesprek dacht ik: wow dit voelt gewoon chill! Heel anders dan andere sollicitatiegesprekken.

Maja; Ja echt hoor! Het tweede gesprek dat je hebt wordt gevoerd aan de hand van een persoonlijkheidstest. Allereerst al bizar dat wat er voor je op tafel ligt zo herkenbaar is, dat je denkt: dit ben ik op papier. Tegelijkertijd wordt deze lijst meer als leidraad voor het gesprek gebruikt en ik weet nog dat ik dacht: is dit een selectiegesprek? Het voelde eerder als een psychologiegesprek. Heel bijzonder. Ik kan me nog herinneren dat Suus, waar ik het gesprek mee had, me aan het einde een knuffel gaf en ik dacht: huh wat gebeurt er nu?

Maja, jij bent als laatste trainee bij jou team gekomen. Mario, jullie team is nu net rond, waarbij de laatste van het team in januari gaat starten. Kunnen jullie wat meer vertellen over zo’n teamvorming en de dynamiek die daarbij komt kijken?

Maja: Er zijn denk ik voor- en tegens voor als laatste in een team komen. Ik ben in april begonnen en ik kan me nog herinneren dat mijn team me echt met open armen op stond te wachten. In het begin voelde het wel een beetje als een achterstand, omdat iedereen elkaar al zo goed kent en jij net komt kijken. Maar dit was zo snel recht getrokken. Het Ardennenweekend hielp hier ook enorm bij. Imke was de eerste van ons team en zij zat in feite al maanden te wachten op dit moment. Toen ik begon, startten ook direct de eerste trainingen en intervisie. Er zijn daarnaast zo veel leuke dingen buiten werk die worden gedaan dat je enorm snel hecht wordt.

Mario: Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het voor Imke ook best raar is, dat als zij straks uitstroomt haar hele team nog bij Young Colfield zit.

Maja: Ja precies! Maar daar tegenover staat dat als ik uitstroom, mijn hele team al weg is!

Mario: Zo is inderdaad overal wat voor te zeggen en tegelijkertijd maakt het totaal niet uit. Toen ik bij Young Colfield begon in september, startte ik dus samen met Liselotte. Pepijn was al begonnen in juni. Maar, je wordt zo snel een kliekje met zijn allen en dit bouwt zich heel natuurlijk uit. Ik kan ook niet wachten tot we met elkaar op Ardennenweekend gaan!

Maja, wat staat Mario precies te wachten voor opdracht?

Ik ben business developer binnen het value proposition team van het grid: International Core Banking bij de ABN Amro in Amstelveen. Een hele mond vol en lastig uit te leggen wat het precies inhoudt! Ik ben de enige Talent Program trainee die een business developer opdracht doet, dit is namelijk meer IT gericht, waar je bij het Talent Program vaker in de business omgeving terecht komt.

Hoe was dit voor jou om in een voor jou zo onbekend terrein te startten?

Het begin van mijn opdracht verliep echt stroef. Het is inderdaad een omgeving waar ik niks van wist en ik had een opdracht zonder duidelijke kaders en verwachtingen. Bovendien was iedereen erg druk en was het lastig er tussen te komen. Door deze hoge werkdruk voelde het zeker alsof ik geroepen kwam en dat ik productief moest zijn. Maar, ik had geen idee waar en hoe ik moest beginnen! De grootste tip die ik kan geven is: ga koffie drinken! Met zo veel mogelijk mensen. Door die koffietjes heb je al een gun factor, als je dan een keer wat van mensen nodig hebt is het veel toegankelijker. Ondanks dat het door al die nieuwe informatie vooral onduidelijker werd en ik veel vragen had, ben ik zo wel mijn eerste weken doorgekomen. Uiteindelijk kreeg ik steeds meer projecten en kreeg ik het zelfs druk!

Wat voor projecten heb je dan zoal?

De taken die ik naar mij toegetrokken heb, staan eigenlijk best ver af van de oorspronkelijke taken als business developer haha. Ik heb het redelijk naar mijn eigen hand kunnen zetten. Ik heb bijvoorbeeld veel  agile- events georganiseerd voor het grid om de manier van werken en samenwerken te faciliteren en verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn strategie sessies, visie sessies om missie en doelen expliciet te maken en trainingsdagen!

Mario: Het grappige is dat het mij opvalt hoe veel Maja al over deze branche en IT- werkzaamheden weet en echt diep de inhoud in kan duiken als ze mij dingen uitlegt.

Maja: Haha ja! Als ik aan Mario uitleg hoe alles hier werkt besef ik me ineens hoe inhoudelijk het is. Echt een momentje dat je doorhebt hoe veel je geleerd hebt in zo’n korte tijd. Waar het in het begin dus stroef liep, ben ik echt trots op hoe ik deze opdracht met een positief gevoel kan gaan afsluiten.

Mario, je hebt dus al behoorlijk wat uitgelegd gekregen vandaag! Wat is je eerste indruk van vandaag?

Ik merk nu voor het eerst hoe het is om binnen te komen in een team dat al heel lang ergens mee bezig is. Er komen alleen maar termen op je af waar je niks van weet en werkzaamheden die je totaal niet begrijpt. Je stapt in een trein die al een hele tijd aan het rijden is! Daarnaast kan het kennismaken bij Young Colfield en hier niet een groter verschil zijn. Bij Young Colfield is er een hele dag georganiseerd: koffietjes met iedereen, een heel programma! Hier zegt iemand: “Hallo Mario, welkom!” en gaat vervolgens weer aan het werk. Dat voelt zo gek. Ik vind het super fijn dat Maja hier is om mij wegwijs te maken. Tegelijkertijd vind ik het heel knap dat zij dit in haar eentje heeft gedaan!

Maja, laatste vraag! Heb je nog tips voor Mario?

Ook al vond ik het een taaie opdracht, de internationale omgeving is mega interessant en veelzijdig. Hierdoor krijg je veel vrijheid. Als ik een leuk idee heb, wordt er vaak gezegd: ga maar doen! Mijn eerste tip is dus, pak die vrijheid! Wees proactief en trek dingen die je leuk vindt naar je toe! Gun jezelf daarnaast ook tijd om te wennen en spreek zo veel mogelijk mensen! Het fijne daarnaast is dat alle struggles die ik heb meegemaakt, ik nu als tips door kan spelen aan Mario.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag bij Young Colfield ? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

ABN AMRO Business IT Program
Deel dit bericht

Comments are closed.