Een kijkje in de bouwwereld | Young Colfield

0
Leestijd: 3 minuten

What did I do?

Ook dát kan bij Young Colfield; het ene moment zit ik nog rustig en ongestoord te werken aan een promotiefilmpje over Young Colfield, terwijl ik diezelfde middag word omgetoverd tot junior adviseur en direct aan de slag mag bij Sallandse Wegenbouw. Voor deze eerste bliksemopdracht mocht ik in december drie weken lang meewerken aan twee aanbestedingstrajecten bij onze alumna, Kim Middelkamp, op kantoor.

Als nieuweling stond ik enerzijds te trappelen om aan mijn eerste opdracht te beginnen, maar anderzijds had ik ook geen idee wat mij te wachten zou staan. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid, een heel fijn kennismakingsgesprek met Kim en wijze raad van mijn Young Colfield collega’s begon mijn avontuur in een voor mij totaal nieuwe wereld: de bouwwereld. Van te voren hadden Kim en ik afgesproken dat ik die drie weken volledig met haar zou meedraaien.

Op mijn eerste dag mocht ik dan ook gelijk mee naar hun kantoor in Haarle om iedereen te ontmoeten en een aantal meetings bij te wonen. Op deze manier werd ik gelijk in het diepe gegooid maar kreeg ik ook de kans om de inhoud gelijk eigen te maken. Met termen als ‘stelcomplaten’, ‘noaberschap’ en ‘reliningswerkzaamheden’ die je om de oren vliegen, ging dat helaas iets lastiger dan verwacht. Daarnaast waren ook deadlines kind aan huis, en ik moet toegeven: dat was best stressvol. Vele verduidelijkingsvragen en oliebollen later begon ik de bouwwereld beter onder de knie te krijgen en kon ik steeds beter meepraten en eigen ideeën inbrengen, wat de opdracht een stuk leuker en interessanter maakte.

Take aways!

Aan het einde van de opdracht hebben Kim en ik in een feedbackgesprek samen teruggekeken op onze samenwerking. Uit deze reflectie op mijn werkzaamheden heb ik twee hele waardevolle lessen gehaald die ik zeker mee ga nemen in mijn volgende opdracht.

Les één

Communiceren is key! Tijdens de opdracht kwam ik er achter dat ik vrij zelfstandig werk en soms vergeet om de mensen met wie ik samenwerk in te lichten over wat ik precies aan het doen ben (erg handig natuurlijk als je met meerdere mensen aan hetzelfde project werkt). Door deze opdracht heb ik uit eerste hand ervaren dat communicatie in een team heel belangrijk is en ben ik mij hier veel bewuster van geworden.

Les twee

Een nieuw idee heeft tijd nodig om te landen! Op de vraag van Kim wat ik lastig vond gedurende de opdracht, gaf ik aan dat ik het moeilijk vond om bij mijn standpunt te blijven na tegenvallende of negatieve reacties van mijn (tijdelijke) collega’s. Ik merkte dat deze reacties mij onzeker maakte, waardoor ik vaak dacht: “Ik ben nieuw hier dus jullie zullen het vast beter weten.” Op basis van die gedachte liet ik toch wel vaak mijn idee varen als de mensen om mij heen er niks in zagen.

Kim heeft mij tijdens het gesprek een mooie les meegegeven: “Als jij echt gelooft in jouw idee, hoe gek het ook is, geef dan niet op. Het zaadje moet vaak nog even groeien bij de mensen om je heen, zeker als het een ‘out of the box gedachte’ is, dus geef deze mensen de tijd om te wennen aan jouw idee. Je zult merken dat als je enthousiast blijft over jouw idee, je omgeving steeds milder zal worden en uiteindelijk daadwerkelijk met een open houding naar je zal luisteren.”

Al met al heb ik drie hele leuke en leerzame weken gehad. Het was ontzettend leuk om te zien hoe snel je je kan aanpassen aan een nieuwe omgeving en dat je in zo’n korte tijd echt mee kunt draaien met een project en vooral met een onderwerp waar ik tot voor kort eigenlijk nog niks van wist. Dus: kom maar op met die tweede opdracht!

Lees hier ervaringen van andere die ook een traineeship hebben gevolgd bij Young Colfield!

Deel dit bericht

Comments are closed.