Het leven van een Talent Manager bij Young Colfield

0
Leestijd: 5 minuten
Bij elk trainee team is een talent manager betrokken die de trainees begeleidt in hun ontdekkingstocht. In januari 2020 ben ik, Nina May, begonnen als trainee aan het Talent Program van Young Colfield. De komende twee jaar is Anne mijn Talent Manager en ik ben benieuwd hoe zij het ervaart om ons zo intensief te begeleiden, waarom ze ooit talent manager is geworden en hoe ze zelf haar tijd als trainee bij Young Colfield heeft ervaren. 
Ha Anne! Wil je eerst kort iets over jezelf vertellen? Wanneer ben je als talent manager bij YC begonnen?
Begin 2018 ben ik bij Young Colfield aan de slag gegaan als talent manager. Als trainee ging ik acht jaar geleden met pijn in mijn hart weg bij YC. Het was voor mij de perfecte plek voor de start van mijn carrière. Ik voelde me helemaal thuis. Stiekem droomde ik wel eens van een rol als talent manager, maar op dat moment ging mijn interesse nog veel meer uit naar begeleiding van verandering in de publieke sector. Én… ik kon ook nog wel een beetje extra ervaring gebruiken.
Dus besloot je iets anders te gaan doen. Wat heb je in de periode tussen je traineeship en je terugkeer als talent manager gedaan?
Ik ben bij de Veranderbrigade gaan werken. Dat was helemaal in lijn met wat ik wilde; verandertrajecten begeleiden in de publieke sector. Gericht op cultuur, gedrag en leiderschap. De Veranderbrigade is een klein en inspirerend bedrijf dat vanuit een sterke eigen visie organiseert en niet zomaar doet zoals het ‘hoort’. Dat paste goed bij mij, maar ook niet altijd als een jasje. Ik ontdekte dat ik het belangrijk vind om meer tijd voor mensen te kunnen nemen en niet alleen vanuit scherpte maar juist vanuit liefde, tijd en aandacht een spiegel voor te kunnen houden. Niet altijd aan de zijlijn staan van een organisatie, maar het ook zelf gaan oefenen en doen. En op het moment dat ik alles voor mezelf wat beter op een rijtje had, kreeg ik de vraag of ik terug wilde komen bij YC.
En dat wilde je! Wat doe je allemaal als talent manager bij Young Colfield?
Als talent manager begeleid ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Aan de ene kant ben ik degene die het opleidingsprogramma ontwikkelt, begeleid ik de teambuilding, meet me halfway, check-out en celebrate en kun je me zien als coach. Anderzijds ben ik ook degene die meegaat naar je opdracht voor een plan van aanpak, een tussenevaluatie en een eindgesprek. Samen reflecteren op wat je hier te leren hebt én hoe je hier zo veel mogelijk impact kunt maken. Het gaat dus over begeleiding van jouw persoonlijke ontwikkeling, ook op het moment dat het even niet zo lekker loopt. Tot slot ben ik ook degene bij wie je je contract tekent en al je praktische zaken regelt.
Wanneer je aan de start staat van je carrière, en start bij Young Colfield, begin je met een ontdekkingsreis. Kennismaken met Young Colfield, en steeds opnieuw aan de slag op een nieuwe opdracht. Je hebt een team een gaat tal van intensieve trainingen volgen. Niet te vergeten alle sociale evenementen: wintersport, YC sessies, borrels, Young Sportfield. En dan nog alles wat je buiten je werk meemaakt. Het is heel makkelijk om hierin te duiken en jezelf helemaal te verliezen. Voor je het weet ben je twee jaar verder. Ik help je om stil te staan bij vragen als: “Waar ben ik goed in? Wat wil ik? Welke omgeving past bij me? Wat is lastig voor me? En hoe komt dat? Daarnaast vind ik het tof om trainees uit te dagen nóg meer impact te maken op een opdracht dan ze misschien zelf denken te kunnen. Er is altijd meer ruimte dan op het eerste gezicht het geval lijkt. Jouw frisse blik is goud waard.
Je bent zelf ooit begonnen als trainee bij Young Colfield. Wat betekende jouw talent manager toen voor jou? 
Zij leerde me dat ik op mezelf kan vertrouwen. En te luisteren naar wat er werkelijk aan de hand is. Susanne vroeg me regelmatig: ‘Adem diep in en uit, voel je voeten op de grond en je rug tegen de leuning. Wat wil je lichaam je vertellen in plaats van alles wat er op dit moment tegelijk door je hoofd rondspookt’. Ik heb in die twee jaar meer op mijn intuïtie leren vertrouwen, om meer rust te vinden bij wat er bij mij is en minder te focussen op alles wat er om me heen gebeurt. Een stabiele plek vinden bij mezelf, dat is meer dan genoeg en daar gaat het mee lukken. Dat is work in progress. Iets waar ik nog steeds mee bezig ben, ook dankzij de spiegels die collega’s en coaches mij weer voorhouden. En dat wens ik ook alle onze trainees.
Klinkt heel mooi! Ik ben benieuwd of je die lessen hebt meegenomen in hoe je nu met je eigen trainees omgaat. Hoe zou je jezelf als talent manager omschrijven?
Open. Er is bij mij heel veel ruimte. Ik vind het fijn om verbinding aan te gaan en daar tijd voor te nemen. Ik ben zorgvuldig, zal niet snel oordelen. Dat maakt het hopelijk laagdrempelig om naar me toe te komen. Ik zal misschien niet altijd de meest confronterende zijn want ik hou ook van luchtigheid en gezelligheid. Ik probeer je uit te dagen en een spiegel voor te houden. Je kunt bij me komen met een vraagstuk waar we samen in duiken, maar ook voor gewoon een kop koffie. Het belangrijkst vind ik dat je mag ontdekken dat je oké bent wie je bent én daar nog meer uiting aan kunt geven dan je misschien tot nu toe hebt gedaan. Dat je vertrouwen kunt voelen, vanuit mij, vanuit Young Colfield, en hopelijk vooral bij jezelf.
En dan zit na twee jaar ons traineeship erop. Je begeleidt je teams heel intensief. Ik kan me voorstellen dat je met je trainees ook een hechte band opbouwt. Hoe is het om elke keer na twee jaar weer afscheid te moeten nemen van je talenten? 
Daar heb ik altijd een beetje buikpijn van. Voor mij is dat eigenlijk een goed teken, dat betekent dat iedere relatie met iedere trainee er voor mij toe doet. Maar ik ben vooral vaak trots. Als ik zie dat mensen een volgende stap zetten waar ze blij van worden. Trots als ik zie – na een gezamenlijke ontdekkingsreis van twee jaar – dat iemand helemaal heeft ontdekt wat goed bij hem of haar past. Als ze met zelfvertrouwen vertrekken en met enthousiasme een nieuwe fase ingaan. Dan is voor mij de opdracht geslaagd.
Tot slot. Wat zou je huidige en toekomstige trainees mee willen geven?
De reden dat ik voor YC heb gekozen was dat het meteen goed voelde toen ik hier naar binnen liep. Ga op je gevoel af. Voelt het goed? Voelt het vertrouwd? Doen! Als je het avontuur aan durft te gaan, zowel in allerlei verschillende opdrachten als in jouw persoonlijke ontdekkingsreis is Young Colfield misschien wel een mooi station van vertrek. Het kan soms misschien voelen alsof je de perfecte stap moet maken als eerste baan. Ik geloofde en ontdekte dat er niet één perfecte keuze is voor het leven. Een verfrissende en drempelverlagende gedachte. Tijdens en na je traineeship kun je ook weer nieuwe keuzes maken. En geloof me: er komen dingen op je pad die écht bij jou passen, als je er maar voor open staat.
Heb je vragen of wil je meer weten over één van onze traineeships? Mail dan naar Floris via floris.foekens@youngcolfield.nl!
Deel dit bericht

Comments are closed.