Joris als Consultant stagiair – iSense ICT Professionals

0
Leestijd: 8 minuten

Mijn naam is Joris Hulshof, 26 jaar. Ik studeer Commerciële Economie aan de Haagse Hogeschool. Mijn hobby’s zijn fitnessen en leuke dingen doen in het weekend met vrienden. Een aantal maanden geleden was ik hier ook voor mijn meewerkstage, nu ben ik terug voor mijn afstudeerstage als consultant stagiair en dat bevalt me natuurlijk erg goed.

Hoe ben je bij iSense terecht gekomen als consultant stagiair?

Voor ik aan mijn HBO-opleiding begon, wist ik niet goed wat ik wilde doen. Ik woonde toen een half jaar in Curaçao. Toen ik terug kwam moest ik een jaar overbruggen, omdat ik te laat was voor de inschrijvingen voor een opleiding.
In dat jaar heb ik gewerkt in de deur aan deur verkoop met veel studenten van het HBO Dat waren allemaal hele relaxte mensen waar ik het goed mee kon vinden. Toen dacht ik waarom zou ik het niet kunnen als zij het ook allemaal doen. Daarnaast vond ik het verkopen erg leuk.

Vervolgens heb ik me georiënteerd op het HBO. Commerciële Economie sprak mij het meest aan, omdat ik ook niet echt wist wat ik wilde doen en het wel een brede studie is. De opleiding vind ik heel leuk, dus het was een goede keus!

iSense kwam een sollicitatietraining en een presentatie geven bij ons op school over wat voor werk zij doen en wie de mensen achter iSense zijn. Het werken met bonussen, jonge mensen en een leuk team die veel onderneemt sprak mij erg aan. Voor de presentatie moesten we een sollicitatiebrief schrijven voor iSense en vervolgens hebben we ook een sollicitatiegesprek geoefend. Toen er werd gevraagd aan de klas om een elevator-pitch te houden over waarom jij bij iSense zou moeten komen werken voor de klas, bleef het natuurlijk erg stil. Dat was voor mij en nog twee vrienden de kans om te laten horen waarom ze mij moesten kiezen.

Na de pitch werd ons aangeboden om langs te komen voor een écht sollicitatiegesprek met het oog op een stage. Toen zijn we alle drie langs geweest bij iSense voor een gesprek en ben ik aangenomen als stagiair consultant .

Hoe is de bedrijfscultuur, wat zijn de kernwaarden van de organisatie? Wat maakt het voor jou dat je het er zo naar je zin hebt?

Je moet het leuk vinden om in contact te zijn met andere mensen en hard willen werken. Mijn verwachtingen klopte direct bij wat ik uiteindelijk heb gevonden hier bij iSense. Je leert hier echt professioneel te communiceren en te werken binnen een organisatie.

De Kernwaarden van iSense zijn ondernemerschap, ambitie, teamspirit, hyper energy en openheid & eerlijkheid. Wat je heel erg merkt in dit bedrijf is het enthousiasme en leergierigheid waarmee iedereen werkt. Ze verwachten een mind-set van je die niet bij een gemiddelde werkgever gevraagd wordt. De lijntjes zijn ook heel kort, ik kan bij wijze van spreken zo naar de directeur lopen om hem een vraag te stellen. Geen losse kantoortjes, maar de managers zitten gewoon aan de bureaus bij de rest van het team.

“Wat je heel erg merkt in dit bedrijf is het enthousiasme en leergierigheid waarmee iedereen werkt.”

Ik heb in de eerste maand dat ik bij iSense werkte meer bedrijfsfeestjes gehad dan dat ik ooit bij mijn oude baantjes heb gehad. Dat is wel speciaal om te zien. Bij andere bedrijven wordt er één a twee keer per jaar iets gedaan. Hier zijn we met het 20 jarig bestaan naar het feest van Martin Garrix geweest. Soms komt er op de vrijdagmiddagborrel een DJ van radio 538 langs en in de zomer is elk jaar de ZomerBBQ. Met het kerstdiner zijn we naar Mama Kelly in Den Haag geweest. Ze doen veel om de werknemers te belonen voor het harde werk. En daarnaast heb je altijd een gezellige sfeer met een goed team achter je. Met collega’s die gemiddeld allemaal van dezelfde leeftijd zijn maakt het extra leuk om met heel iSense erop uit te trekken!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag of werkweek van jou eruit?

Mijn werkweek verschilt heel erg per periode. Toen ik begon als consultant stagiair, had ik in de eerste week: “Wat ga ik in godsnaam doen hier heel de tijd?” Na twee weken begon alles te rollen en dan merk je snel genoeg dat je dag sneller gevuld wordt en er meer structuur in je dag komt.

Net als de rest van mijn team start mijn dag om 8:30 dan kom ik hier aan. Eerst even een koffietje als mijn computer opstart natuurlijk. Dan beginnen met het bijwerken van de mailbox, checken van het laatste nieuws op LinkedIn en kijk ik of er nog veranderingen zijn bij de bedrijven waar ik mee samenwerk of zou willen werken. De werkzaamheden tijdens mijn stage als Area / Sales consultant doe ik aan de hand van een activiteitenlijst. Ik zorg ervoor dat ik in kaart breng met wie ik zaken wil doen en bijhoud wie ik wanneer bel. Aan de hand daarvan weet ik wanneer ik eventueel van dienst kan zijn voor de mensen waar ik contact mee gehad heb. Ik documenteer netjes wat de wensen en behoeften zijn van een mogelijke klant, zodat ik hen later beter van dienst kan zijn. Dit doe ik tot ongeveer half 1, dan ga ik lekker lunchen. Na de lunch loop ik meestal een rondje met een paar collega’s. De rest van mijn middag is grotendeels gevuld met belafspraken. Daarnaast zijn er ook terugluistersessies en trainingen in de middag, bij iSense vinden ze het namelijk erg belangrijk dat alle iSenser’s op de hoogte zijn van wat er speelt op de markt. Daarom investeren we veel tijd in het intern opleiden van collega’s.

Kun je iets zeggen over eventuele opleidingen en doorgroeimogelijkheden binnen iSense?

iSense wilt het liefst investeren in mensen die hier graag willen blijven werken en die kiezen voor hun doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Als je hier start krijg je in je eerste weken veel trainingen over: Recruitment of Sales , IT, persoonlijke ontwikkeling, de bedrijfscultuur en de algemene manier van werken. Bij iSense wordt je eigenlijk direct aan het werk gezet, daar leer je ook het meest van.

Hoe ervaar je de balans tussen het meewerken en afstuderen als consultant stagiair?

Tijdens terugluistersessies luisteren we naar gesprekken die verschillende collega’s voeren onder begeleiding van een senior collega. Tijdens deze sessies geven we elkaar feedback in combinatie met de feedback die we van de senior collega terugkrijgen. Centraal staat: hoe kun je het beter doen en van elkaar leren. Ik probeer ook bij alles waar ik een vraag over heb direct aan de bel te trekken. “Hoe doe je dat, en waarom?” Als je zelf geen vragen stelt en zelf geen actie onderneemt, dan kom je hier nergens. Iedereen is bereid je te helpen als je maar laat zien dat je ervoor wilt gaan. Als je er zelf voor open staat, kun je hier heel erg veel leren. De meeste mensen krijgen na hun stage de kans om te komen werken bij iSense. Je moet wel bij de organisatie passen en van het werk houden. Je kunt er tijdens je stage achterkomen of er een match is of niet. Daarna heb je een jaar om jezelf te bewijzen en dan kijk je samen met je manager of iSense bij je past of niet.

Het is voor mij nu goed geregeld. Ik heb eerst 4 maanden fulltime meegewerkt in mijn vorige stage als consultant stagiair. Toen heb ik mijn stageverslag onder het werken kunnen schrijven, ook al was dat geen groot verslag. Dit was een recruiter stage daar begin je over het algemeen mee bij iSense. Voor mijn tweede stage wilde ik graag terugkeren, maar dan in de sales met genoeg tijd voor mijn afstudeeropdracht. 2,5 dag per week werk ik aan mijn afstudeeronderzoek en de andere 2,5 dag doe ik mijn werk als Area Consultant. Ik mag zelf kiezen welke dag ik aan school werk, daarin is het best wel flexibel. Soms moet ik ook een dag naar school en daar ben ik ook volledig vrij in, als ik het maar goed communiceer.

De verantwoordelijkheid van het succes van mijn onderzoek ligt volledig bij mij. Als ik vragen heb kan ik altijd bij mijn stagebegeleider Marco terecht om vragen te stellen. Hij neemt goed de tijd om die vragen te beantwoorden. Hij helpt me met de dingen die ik nodig heb of waar ik niet uit kom. De tools en gegevens die ik nodig heb kan ik gebruiken, dat helpt me nu heel erg bij mijn onderzoek. Verder ligt het vooral bij jezelf, je moet veel vragen stellen. Door vragen te stellen wordt je serieus genomen en nemen mensen de tijd om je te helpen.

“iSense wilt het liefst investeren in mensen die hier graag willen blijven werken en die kiezen voor hun doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.”

Hoeveel draagkracht heeft je afstudeeropdracht intern en wat wordt er mee gedaan?

Het mooie is dat ik zelf het onderwerp voor mijn scriptie heb bedacht. Toen ik hier stage liep als consultant stagiair, zag ik dat er een eenzijdige aanpak was voor het benaderen van nieuwe business. Daarnaast worden er weinig online activiteiten uitgevoerd om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen. Dat terwijl ik juist veel nieuwe mogelijkheden zie online die iSense online verder kunnen brengen. Dat leek me erg interessant, omdat ik ook meer de sales kant op wilde.

Marco vond dat een erg goed idee. Hij ziet in dat de tijd verandert en dat de huidige manier van aanpak misschien wat aanpassingen nodig heeft. Marco vond het de moeite waard om mij onderzoek te laten doen naar nieuwe manieren om opdrachtgevers te vinden voor iSense. Het inzetten van online hulpmiddelen staat in mijn onderzoek centraal.

Hij was erg benieuwd of er een concrete verandering in de online strategie uit kan komen. Denk bijvoorbeeld aan: Sociale Media, E-mail, Online video, Machine Learning en Artificial Intelligence. Ik vind het onderwerp erg interessant. Als het onderzoek uitwijst waar ik tot nu toe op uit kom, dan is de kans groot dat de veranderingen intern doorgevoerd worden.

Dit is wel echt een van de eerste keren dat ik, binnen mijn opleiding, het gevoel heb dat ik écht iets aan het onderzoeken ben. Ik moet eerlijk zeggen dat er heel veel gave marketingtrends zijn waar iSense veel mee kan doen op het gebied van Sales. Ik ben blij dat ik zoveel vrijheid krijg om dit te onderzoeken en toe te passen. Als ik over een maand mijn advies heb ingeleverd ga ik in overleg met mijn stagebegeleider over wat we echt moeten toepassen. iSense is over het algemeen heel benieuwd naar wat er uit mijn onderzoek komt. Er zijn al best veel dingen die we anders kunnen doen en als ik het goed onderbouw krijg ik ook de ruimte om daarmee een pilot te draaien.

We gaan met drie mensen uit de business een pilot draaien op basis van het onderzoek beginnen met een nieuw social selling programma. De directie wilt graag weten hoe de pilot loopt en aan de hand daarvan een beslissing maken of het de investering waard is. Het onderzoek in combinatie met de uitkomsten van de pilot vorm kan de urgentie aanduiden van mijn adviesplan.

Wat heb je geleerd van je functie als consultant stagiair bij iSense?

Ik ging er blanco in en stond open voor nieuwe dingen. Op het moment dat je dat doet kun je heel goed beoordelen of je het leuk vindt en kun je er veel van leren. Ik had hetzelfde bij Recruitment toen heb ik besloten dat ik Sales leuker vind. Ook al twijfel je, probeer het gewoon. Zeker met een stage als consultant stagiair.

Ik heb wel echt geleerd om door te zetten. Soms is een functie erg moeilijk in te vullen en dan moet je je motivatie hoog houden om gefocust te blijven zoeken en bellen. Je moet daar toch weer doorheen. Leren en doorzetten bij tegenslagen heb ik hier zeker geleerd. Ik heb geleerd om de speld in de hooiberg te vinden en over welke tools je kunt gebruiken. Ze noemen het hier de “Navy Seals” mentaliteit die ze je hier proberen aan te leren. Dat is wel echt iets wat ik nu merk. Elke tegenslag is uiteindelijk een leermoment , waarin je iets positiefs kunt zien. Daar wordt je uiteindelijk alleen maar sterker van.

Wat adviseer je aan Young Professionals die iSense zien als potentieel stagebedrijf?

Probeer de eerste twee a drie weken goed mee te kijken, vragen te stellen en initiatief te tonen, dan kun je hier ver komen! Als je twijfelt of het bij je past, zou ik gewoon langskomen voor een gesprek. Kom als jezelf, doe je niet anders voor dan dat je bent. Vertel wat je leuk vindt en kijk dan met iSense of je op de goede plek komt. Als je dit leest of de site ziet en je denkt dit kan wel eens leuk zijn, kom gewoon een kop koffie drinken. Desnoods met een specifiek team waar je graag in wilt werken, iedereen is bereid om je te helpen de juiste keuze te maken. Bij mij ben je ook altijd welkom!

Wil je ook zo’n toffe stage bij iSense?

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.