Leiderschap & Corona: We gaan het gewoon fixen met elkaar

0
Leestijd: 3 minuten

“Wat is jouw visie op leiderschap in deze tijd van Corona?”
Komende tijd delen we de overpeinzingen die opkomen bij deze vraag van Réal, ElsPiter Jan en Anne, de eigenaren van Young Colfield. Hardop denken over wat leiderschap is, voor onszelf, voor Young Colfield en wat deze tijd daarin losmaakt en betekent.
Real aan het woord: “We gaan het gewoon fixen met elkaar”
Ik moet terugdenken aan de eerdere crisis die ik heb meegemaakt in mijn werkende leven. Toen was ik net begonnen met werken, erg ‘groen’ en deed ik veel op intuïtie. Ik was toen verantwoordelijk voor een business unit en de cijfers stonden flink in het rood. Wat mij altijd is bijgebleven is wat mijn toenmalig leidinggevende zei: “We gaan dit oplossen. We gaan voor onze mensen de shit opvangen en vertrouwen uitstralen, want dat is voelbaar voor hen.” Het is zo belangrijk voor jonge mensen om vertrouwen te voelen aan de start van hun carrière, alleen dan kan je leren. Die houding van “We gaan het gewoon fixen met elkaar”, daar geloof ik nog steeds in.
Ik merk dat ik voornamelijk voldoening haal uit het werk dat we nu met Young Colfield doen voor ondernemers in de problemen of de samenwerking met Dankaandezorg. Bijzonder dat zo’n crisis nodig is om dit in te kunnen zien. Normaal gesproken zouden we in de kramp schieten, bij een flinke bijstelling van ons financiële jaar zoals nu. Maar nu kunnen we blij zijn dat we nog steeds in staat zijn om al onze mensen zekerheid van een baan te bieden en er ruimte ontstaat voor mooie initiatieven, terwijl de cijfers nog ‘zwart’ zijn.
Never waste a good crisis
In onze huidige samenleving heeft crisis een negatieve associatie, terwijl dit eigenlijk niet klopt. Crisis komt voort uit het (oud) Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai) dat ‘beslissen’ betekent. Je zou het kunnen zien als een ‘moment van de waarheid’, waarop een beslissing moet worden genomen die van grote invloed is op de toekomst. En dat is precies het gevoel dat ik over deze periode heb.
Daarnaast leert deze crisis mij dat dingen niet vanzelfsprekend zijn: we mogen best vaker dankbaar zijn. Er ontstaat in deze tijd veel meer ruimte voor reflectie en verbinding met onszelf, omdat we letterlijk veel minder naar buiten keren richting alle prikkels die er zijn. Ik denk dat dit waardevol is, zeker voor de huidige generatie. Vooral voor ‘de Millenial’, die opgegroeid is met oneindige mogelijkheden en het idee van constant met heel de wereld in contact te willen en moeten zijn.
Mooie gesprekken die veel meer tot de kern komen
Daarnaast merk ik dat ik veel mooie gesprekken voer die veel meer tot de kern komen. Zo wissel ik met de eigenaar van een directe concurrent van Young Colfield ervaringen uit. Hoe gaat het daar? Hoe gaat het bij ons? Wat kunnen we van elkaar leren, hoe kunnen we elkaar helpen? Dat zijn zulke inspirerende gesprekken. Gesprekken die ik anders waarschijnlijk niet zou hebben, wanneer we bijvoorbeeld concurreren bij een klant. Ik merk dat het mij veel oplevert om te denken vanuit vertrouwen en overvloed. Dus juist kijken waar we elkaar nu kunnen helpen, in plaats van elkaar nog eens extra beconcurreren. Ik geloof dat we zo samen, organisatie overstijgend, waarde kunnen vermeerderen.

 

Lees hier meer Young Colfield verhalen

 

Deel dit bericht

Comments are closed.