Van toerisme naar Financial Crime

0
Leestijd: 2 minuten

 

Je kunt wel zeggen dat mijn carrièrepad een flinke slinger gemaakt heeft. Anderhalf jaar geleden was ik nog bezig met vakanties. Nu onderzoek ik verdenkingen van financiële misdaad op de afdeling Client Filtering bij een van de grootste banken van Nederland. Dat is wel een mooie slinger, vind ik zelf!

Client Filtering (CF) is onderdeel van de afdeling Detecting Financial Crime. Net als Know Your Customer (KYC) en Transaction Monitoring (TM). Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. KYC gaat dieper in op het volledige beeld van de klant. TM controleert opvallende transacties. En bij CF checken we of klanten slecht in het nieuws komen op gebied van financiële zaken.

 

Adverse Media
Dat werkt als volgt: een speciaal computersysteem monitort het nieuws. Wanneer een naam uit onze klantenbase slecht in het nieuws komt – Adverse Media noemen we dat – gaan wij aan het werk. Ik controleer of de persoon in het nieuwsbericht dezelfde is als onze klant. Er zijn immers meerdere Sophie Janssens (fictieve naam) in Nederland. Ook Political Exposed Persons nemen we extra goed onder de loep. Personen die belangrijke functies in de politiek hebben zijn namelijk vatbaarder voor corruptie. Bovendien screenen we mensen en landen die op sanctielijsten staan.

 

Relevantie achterhalen
Ik zoek op internet in openbare bronnen en gebruik interne informatiebronnen. Zo probeer ik vast te stellen of het om dezelfde persoon gaat. Dat bevestigen we altijd op minimaal 2 manieren. Door een foto en een overeenkomende geboortedatum te vinden bijvoorbeeld. Ik bepaal ook of het relevant is om een melding door te zetten. Zit er een financiële component in? Is de actie schadelijk voor de bank? Dat zijn allemaal vragen die we moeten beantwoorden.

 

Scherp op financiële misdaad
Het systeem filtert op onder andere fraude, terrorisme, drugs en internationale sancties. We zijn extra scherp op financiële misdaad. We willen uiteraard niet dat rekeningen van ABN AMRO gebruikt worden voor onwettige zaken. Komen we er achter dat klanten financiële misdaden plegen, dan nemen we mogelijk afscheid van die klant.

 

Collega’s uit allerlei sectoren
Ik doe nu heel ander werk dan anderhalf jaar geleden. Ik studeerde toerisme en werkte als reisadviseur. Maar ik merkte dat ik daar mijn ambities niet kon waarmaken. Ik had ruimte nodig om me te ontwikkelen. Toen kwam deze functie op mijn pad. Ik was bang dat ik niet de juiste achtergrond had, maar dat was totaal niet het geval. Ik werk met mensen uit allerlei sectoren, van psychologie tot marketing. Met een afgeronde hbo-opleiding en de juiste instelling vind je hier je draai wel!

Deel dit bericht

Comments are closed.