Mijn leven als stagiaire | YSE

0
Leestijd: 2 minuten

sta·ge (de; v(m); meervoud: stages)Periode van praktische oefening als onderdeel van een opleiding: stage lopen. 

In films zie je heel uiteenlopende verhalen: van goedkope krachten die alleen maar koffie halen en kopiëren, tot droomverhalen waar stagiaires impact maken, de ladder bestijgen en er ook nog een baan aan overhouden.  Er zijn dus verschillende beelden van hoe een stage verloopt, maar hoe gaat het er nu echt aan toe?

Daar ging ik dan, met knikkende knietjes, de bus, trein en bus in, tot ik bij het kantoor in Utrecht aankwam voor mijn sollicitatie. In tegenstelling tot een vorige sollicitatie dit keer geen directe vragen over mijn slechtste eigenschappen, maar gewoon een leuk gesprek. Zo kan het dus ook. Zenuwachtig ging ik naar binnen en vrolijk en blij weer naar buiten.  Op dit moment leerde ik al iets belangrijks: dat je meteen een fijn gevoel moet hebben bij het bedrijf waar je aan de slag gaat. Dat zat wel goed.

Twee maanden later begon ik met mijn eerste werkdag. Mijn stagebegeleidster, Mara, wachtte me bij de receptie op, overhandigde mijn toegangspasje en stelde me meteen aan iedereen voor. De eerste week stond vooral in het teken van zoveel mogelijk over YSE leren. Door gewoon een paar dagen mee te kijken en met zoveel mogelijk mensen koffietjes te drinken leerde ik al snel alles over YSE en de traineeships. De vorige stagiaire had een heel inwerkdocument gemaakt, waardoor ik goed wist wat mijn werkzaamheden waren en vrijwel meteen aan de slag kon. In de tweede week was ik al druk bezig met het beoordelen van sollicitaties en telefoneerde ik al iedere dag met meerdere kandidaten.

Aan het begin vond ik mijn nieuwe werkzaamheden soms wel wat spannend. Een hoop was nieuw en doe ik het nou allemaal wel goed? Mijn tweede wijze les was dan ook het besef: Ik ben stagiair. Er wordt niet verwacht dat je alles meteen perfect doet en vragen is juist goed. Ga dus ook vooral je stage in met het idee om zoveel mogelijk te leren, dingen te zien, maar juist ook fouten te maken.

Besef je daarnaast ook dat je niet ‘maar een stagiair’ bent. Waar ik in eerste instantie stilletjes aanwezig was bij vergaderingen en vooral meeluisterde, kreeg ik later te horen dat mijn input en mening juist erg gewaardeerd wordt. Doordat ik in vergaderingen mee mocht doen en meerdere verantwoordelijkheden kreeg voelde ik me al snel onderdeel van de organisatie! Ook na werk, op de vrijdag, borrelde ik lekker mee en kon ik gewoon met de trainees mee op stap. Erg leuk en gezellig, en aan iedereen die het maar wilde horen, vertelde ik vol enthousiasme over mijn stage!

En toen kwam Corona…..

Waar veel studenten zonder stage kwamen te zitten, ging mijn stage gelukkig gewoon door! Hoewel naar kantoor gaan en live borrelen er niet meer in zat, kon ik vanuit huis wel verder werken. De sollicitaties werden vanaf nu online gepland en we moesten verzinnen hoe alles vanaf dat moment zou gaan verlopen. Ik had het bijna nog drukker dan daarvoor. De eerste paar weken in de nieuwe situatie waren wel even wennen; het sociale contact werd anders en de scheidslijn tussen werk en privé vager. Nu een paar weken later, na de nodige aanpassingen, voelt het thuiswerken al bijna normaal. Alle leuke dingen op kantoor hebben plaats gemaakt voor online koffiemomenten, borrels en pubquizen en ik heb het nog steeds hartstikke naar mijn zin.

Een stage dus met twee gezichten, maar beide bijzonder leerzaam!

Meer weten over stage lopen bij YSE, of vragen over mijn persoonlijke ervaring, mail naar laura.b@yse.nl

Deel dit bericht

Comments are closed.