Robert doet alles mentos

0
Leestijd: 3 minuten

Olympische Spelen 2012

Tijdens mijn master Marketing Management in Groningen heb ik zes maanden stage gelopen bij FrieslandCampina. Leuk en leerzaam én het gaf me de overtuiging dat ik verder wilde in food. Dus toen ik na een fantastische tijd als crewmember van het Holland Heineken House bij de Olympische Spelen in Londen op zoek ging naar een baan, heb ik vooral op foodmerken gezocht. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Perfetti Van Melle gehoord. Van Mentos en Fruittella uiteraard wel. Voor zulke mooie merken wilde ik wel werken! De sollicitatieprocedure – waarin ik onder meer een business case moest uitwerken – duurde zo’n twee maanden. Spannend, want ik wilde deze baan écht graag.

Uitdagende start

Als Junior Product Manager had ik meteen een uitdagende start met Look-O-Look, dat als merk net was overgedragen aan de Benelux-organisatie in Breda. Best een pittige klus voor een ‘beginner’, want er veranderde veel rond het merk: van commercie en productontwikkeling tot en met de supply chain. Naast Look-O-Look werkte ik veel voor Chupa Chups, een merk binnen de portfolio van Perfetti van Melle waarvoor je als junior veel vrijheid krijgt voor de invulling van activaties. Dát gaf ruimte voor mijn eigen inbreng.

Verhuisd voor mijn werk

Ik ben opgegroeid in Utrecht en Drenthe en heb gestudeerd in Groningen, maar woon nu alweer een tijdje in Breda. Doordeweeks ben ik druk met mijn werk, maar ik zorg ook bewust voor ontspanning. Dan ga ik bijvoorbeeld fitnessen. Da’s wel belangrijk, want ik zit veel achter mijn bureau en zo blijf ik lekker fit. De weekends besteed ik vooral aan familiebezoek en stappen met vrienden. Voor dance festivals en events mag je me altijd bellen!

Snelle doorgroei

Normaal gesproken zit je gedurende een langere periode op een junior-positie. Maar toen zich binnen een jaar de functie van Product Manager Mentos – ons bekendste merk –aandiende, heb ik tóch gesolliciteerd. En met succes! Dat bevestigde opnieuw mijn keuze voor Perfetti Van Melle: je krijgt hier kansen én het vertrouwen dat je daar wat goeds mee doet.

Onder het vergrootglas

Voor het merk Mentos hebben we twee marketing teams: één voor kauwgum en één voor frismakers en snoep. Samen met mijn team – waarin onder andere een Brand Manager en een trainee zitten – richt ik me voor de hele Benelux op de laatste categorie, die vooral bekend is van de Mentos-rollen in allerlei smaken. Mentos is dé icoon van ons bedrijf, dus je ligt wel een beetje onder een vergrootglas. Maar dat is natuurlijk ook wel weer een uitdaging.

Lokale invulling van een wereldwijd merk

Hoewel Mentos een wereldwijd merk is, krijgen we vanuit ‘de groep’ veel ruimte om ‘het merk Mentos’ naar eigen inzicht lokaal in te vullen. We zetten onze producten in België bijvoorbeeld heel anders neer dan in Nederland, want de Belgische retailmarkt is heel anders dan de Nederlandse. Toch zijn er volgens mij maar weinig bedrijven waar je het product management per land zo verschillend mag benaderen. Wél nemen we uiteraard ervaringen van andere landen mee. Als bijvoorbeeld een actie in Frankrijk goed loopt, is de kans groter dat we dat ook hier proberen.

Plezier hebben én houden

Ik realiseer me dat niet iedereen direct na zijn studie zo’n leuke baan vindt. Ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk, maar ben wel een voorbeeld van de ‘generatie Y’: mijn werk moet uitdagend en relevant zijn én ik moet het leuk vinden, anders ben ik snel uitgekeken. Wat ik over 10 jaar doe? Misschien werk ik dan nog bij Perfetti Van Melle, maar dan in een zwaardere functie. En ook zou ik nog wel eens naar het buitenland willen, in een opkomende markt waar ze nog niet zo ver zijn als in Europa. Ook leuk: als zelfstandig ondernemer horecaconcepten ontwikkelen. Maar wel in de toekomst, niet per se binnen 10 jaar. Voorlopig vind ik het hier nog veel te leuk!

“Als snoepmaker heeft Perfetti Van Melle een maatschappelijke verantwoordelijkheid en dat vertaalt zich ook in mijn werk als Product Manager. Hoe? Bijvoorbeeld door mee te denken over de ontwikkeling van suikervrije producten, producten met minder suiker en een verantwoorder assortiment. Door creatief te kijken naar verpakkingen. Of door een sportief element toe te voegen aan een promotieactie. Want: snoepen mag, maar bewegen moet!”

 

Deel dit bericht

Comments are closed.