Smurfen watte?! – YSE

0
Leestijd: 3 minuten

Vorig jaar september ben ik begonnen als trainee bij Smurfit Kappa Benelux. Als ik op een feestje vertel waar ik werk, word ik meestal wat vreemd aangekeken. Smurfen watte?! Veel mensen kennen Smurfit Kappa niet maar daar wil ik graag verandering in brengen. Ik krijg veelal dezelfde vragen over mijn traineeship en deze wil ik graag via dit blog beantwoorden!

Wat doet Smurfit Kappa precies?

Bij Smurfit Kappa maken we dozen, om specifieker te zijn: dozen van golfkarton. Smurfit Kappa is een van de grootste spelers wereldwijd in verpakkingen en displays met meer dan 46.000 medewerkers en 370 vestigingen in 35 landen. Het hele productieproces wordt van begin tot eind gedaan binnen de groep. Het begint met houtvezels om nieuw papier te maken, waar vervolgens karton van wordt gemaakt. Het karton wordt in de verwerking bedrukt, gestanst tot een doosvorm, gevouwen en geplakt zodat het als gereed product naar de klant kan. Die gooit hem bij het oud papier, wat wij weer verwerken in onze papierfabrieken.

In de Benelux zitten 18 vestigingen, elke vestiging is anders en maakt andere producten van karton. Zo zijn er 2 vestigingen gefocust op het retail segment, zij maken displays en “luxere” verpakkingen. Er is een vestiging die industriële verpakkingen maakt voor bijvoorbeeld de automotive industrie, en een vestiging die van papier een honingraat structuur kan maken. Hierdoor wordt het karton ontzettend sterk, wat weer andere toepassingen oplevert.

Wat houdt het traineeship in?

Tijdens het traineeship van Smurfit Kappa doe je 4 opdrachten bij verschillende vestigingen in de Benelux. Het doel hiervan is dat je in verschillende werkomgevingen relevante ervaring kan opdoen en je netwerk kan uitbouwen. Deze ervaringen neem je weer mee naar je volgende opdracht of uitstroom naar een vaste functie.

De opdrachten zelf kunnen over verschillende vakgebieden gaan. Het ligt er vooral aan waar jij jezelf in wilt ontwikkelen. Er zijn bijvoorbeeld trainees geweest die een sterke voorkeur hadden voor sales of operations en alle opdrachten in dat vakgebied hebben gedaan. Ikzelf heb de keuze gemaakt om mij eerst te ontwikkelen in finance, momenteel ben ik bezig met een operations opdracht en mijn volgende opdracht zal meer uitvoerend zijn. In een uitvoerende opdracht werk je niet aan één specifiek project maar ga je een aantal maanden een functie vervullen.

Wat voor opdrachten doe je dan?

Mijn eerste opdracht was in Deventer. De vestiging daar focust zich op de markt voor displays en luxere verpakkingen en had behoefte aan een sales informatie dashboard. Er zijn verschillende systemen waar informatie in wordt gezet, maar die informatie wil je hier ook op een simpele manier weer uit kunnen halen. In samenwerking met de IT-, finance- en sales afdelingen heb ik dit project succesvol afgerond en gaat het dashboard dat wij hebben gemaakt binnenkort live!

Ik ben momenteel met mijn tweede opdracht bezig, deze doe ik bij de vestiging in Loenen. Mijn opdracht gaat over het laatste stapje in het productieproces, het vouwen en plakken van de doos. Er staan meerdere vouwplak machines verspreid over de vestigingen in de Benelux en hier moet een rendementsverbetering voor worden behaald. Ik kijk dus naar de capaciteit, productiviteit, uitbesteding, steltijden, maar ook eventuele automatisering en indien nodig een investeringsaanbeveling voor een nieuwe machine.

Welke rol speelt YSE?

YSE verzorgt een trainingsprogramma van 2 jaar. Dit houdt in dat je ongeveer om de week een training hebt met een groepje trainees van verschillende andere bedrijven. Persoonlijk vind ik het erg leerzaam om met trainees van andere bedrijven de trainingen te doen, iedereen loopt weer tegen andere problemen aan en heeft weer een andere kijk op hoe je zaken kan oplossen. Daarnaast krijg je binnen YSE een people manager waar je maandelijks een gesprek mee hebt. Voor Smurfit Kappa is dit Ebba. Elke maand bespreek ik met Ebba mijn voortgang, waar ik tegenaan loop en hoe het gaat. Voor mij is het echt een toegevoegde waarde om een aanspreekpunt te hebben buiten de organisatie, die een frisse blik kan werpen op dingen waar je tegenaan loopt.

Ik hoop dat ik via dit blog de meeste vragen heb kunnen beantwoorden over het traineeship van Smurfit Kappa. Maar als je toch nog vragen hebt, voel je vrij om mij te bellen of te appen als je interesse hebt om ook te solliciteren voor het traineeship!

Je kan mij altijd bellen met vragen: 0630368121

Deel dit bericht

Comments are closed.