UIT JE COMFORTZONE ÉN JE PLEK VINDEN

0
Leestijd: 7 minuten

Alexander Reen is Front End Developer bij Centraal Beheer Achmea en volgde daarnaast coaching en trainingen bij Formorrow. Hij ontwikkelt nieuwe diensten voor Centraal Beheer Achmea en zit daarbij aan de voorkant van de website. Wanneer het concept bij Alexander komt, vertaalt hij het naar een website. Zijn mede-ontwikkelaar vertaalt het weer naar een design. Kortom, teamwork ten top! We praten met Alexander over zijn omschakeling naar het werkend leven, zijn ambities en zijn ervaringen bij Formorrow.

Gaan voor de IT
“Er waren vroeger altijd twee dingen waar ik interesse in had: geschiedenis en computers. Ik startte met een poging in computers – de opleiding informatica. Op de middelbare school had ik daar lessen in en mocht ik websites bouwen, dat vond ik heel gaaf. Het was zelfs zo dat ik uiteindelijk de enige jongen was die het deed, privéles!”

Qua passie paste de computerwereld, maar toch vond hij niet zijn plek op zijn studie. “Ik hoefde vrij weinig voor mijn opleiding te doen. Ik was meer bezig met vrienden en andere dingen.” Zo stopte hij met informatica en begon hij aan de opleiding voor tweedegraads docent geschiedenis, maar dat liep ook op een dood spoor. “Ik dacht: misschien moet ik dan toch informatica een nieuwe kans geven. Ik moet ervoor gaan, een betere planning hebben en prioriteiten stellen – en dat pakte uit!”

Via een studiegenoot werd Alexander opgegeven voor Formorrow onder het mom ‘misschien is het iets voor je’. Na een intake werd hij aangenomen terwijl hij nog moest afstuderen. “De match met Centraal Beheer Achmea was heel goed maar ik moest eerst afstuderen, anders moest ik alles afblazen. Dat gaf extra focus en energie.’

Een houvast bij Formorrow
Zo haalde Alexander zijn papiertje binnen en begon zijn Formorrow-avontuur. Hij volgde trainingen bij de CareerCraft Academy en daarnaast was hij met coach Gerard Jorna bezig met zowel zijn persoonlijke als professionele ontwikkeling. “Ik ben best goed in reflecteren, maar de draai geven aan werkelijk iets doen met feedback is voor mij een probleem. Elke maand had ik het er met Gerard over waar ik mee bezig was en hoe ik feedback kon vertalen naar de echte wereld. Ergens klinkt dat misschien docent-achtig, maar het gaf houvast. Dan dacht ik: over een maand heb ik een gesprek met Gerard. Dan keken we samen naar mijn impulsieve acties en gingen we opnieuw reflecteren tot we vooruitgang zagen. Het was wel vooral gefocust op werk, maar de dingen waaraan we werkten, kwam ik ook in mijn privéleven tegen.”

Een coach als rechterhand, zodat je het niet allemaal zelf hoeft te doen. Maar wat is dan een opdracht die hij meekrijgt? “Wat ik de laatste tijd met Gerard deed , was het bijhouden van een logboek waarin ik mijzelf van 1 tot 5 moest schalen in ‘Hoe impulsief ben ik geweest en hoe warrig ben ik?’. Ik ben niet altijd to the point, ik praat eromheen. Elke dag dat ik dat logboek weer open zag ik ‘oh, gisteren was ik wat te impulsief geweest, misschien moet ik vandaag proberen om dat niet te doen.’ Het was een soort van huiswerk, omdat dat bij mij heel goed werkte. Elke coach geeft er een eigen draai aan.”

Alexander haalde het meeste uit de coaching. Bij de CareerCraft Academy liep hij er tegenaan hoe hij de trainingen moest vertalen naar het echte leven. “Indirect had ik er wel iets aan, maar ik had veel meer aan de gesprekken met de coach. Het was ook een uitlaatklep; het was fijn om over dingen te praten die ik niet met mijn collega’s of manager kon bespreken. Elke keer had ik weer van: ‘Wow, hier heb ik toch wat aan gehad!’”

“Een coach als rechterhand, zodat je het niet allemaal zelf hoeft te doen.”

Remmen, vallen en opstaan
“Ik ben snel verdwaald in enthousiasme en zeg drie zinnen waar ik één zin kan gebruiken. Nu ben ik veel meer in mijn hoofd bezig met wat ik ga zeggen. Dat zijn echt veranderingen die ik heel erg merk vanuit de coaching bij Formorrow. Die bevestiging kreeg ik ook altijd van Gerard van ‘Wow, je bent echt veranderd’.  Toen ik net van mijn studie af kwam, wilde ik meteen de beste developer zijn, maar dat kan niet. Je bent net begonnen, accepteer dat je nieuw bent en nog niet alles weet. Je hebt een bepaalde laag van kennis opgedaan en vervolgens denk je dat je het hiermee allemaal kan. Dan begin je bij een bedrijf en heb je zoiets van ‘wow, ik heb nog niet veel geleerd’. Zowel Gerard als Achmea zeiden: ‘Remmen, remmen, remmen’! Aan het begin voelde ik mij snel aangevallen als mensen dingen zeiden, nu komen mensen naar mij toe om dingen te vragen”.

Out of your comfortzone
Alexander is de uitdaging aangegaan en kwam zichzelf bij het kick-off weekend gelijk tegen. “Ik zei: ‘Ik wil richting de leidende rol gaan’. Bij een oefening nam ik de rol aan van ‘ik ben de leider, ik ga het doen voor jullie’. Vervolgens betrok ik er niemand bij. Toen zei Gerard ook: ‘Je gaf je eigen draai aan wat je zag als leiderschap, maar het is ook heel belangrijk te bekijken wat anderen willen. Leiderschap is meer dan jezelf’. Gelukkig was het kick-off weekend naast de confrontaties ook veel fun, drankjes en gezelligheid.”

Maar ook bij Achmea moet hij uit zijn comfortzone. Elk team heeft een ervaren en een beginnend developer. Toen de ervaren developer wegging, werd Alexander ineens het aanspreekpunt. “Heel vaak moest ik over mijn eigen benen vallen en opstaan. Het creëerde veel stress in mijn hoofd. Gerard hielp mij met hoe ik het kon aanpakken en uiteindelijk is het goed gekomen. Doordat ik het drie maanden zelf heb moeten doen, laat de ervaren developer uit mijn team mij meer los. Mijn tip voor afstudeerders: probeer eens out of your comfortzone te gaan, het is eng en moeilijk maar je leert er heel veel van”.

“Het klinkt heel cliché maar ik had niet verwacht dat zoveel duidelijk zou worden. Aan de hand van trainingen en coachingsgesprekken worden de vragen over mezelf langzaam beantwoord. Het grootste voordeel van mij bij Formorrow is dat ik de vertaalslag kan vinden van de reflectie naar een verbetering. Ik heb echt heel veel aan de coaching gehad.”

Niet meer de prullenbak in
Alexander is nu bewust waar hij zijn energie vandaan haalt. “Het ontwikkelen van talen en de vertaling van het concept: dat je iets maakt en iemand dat op een website kan gebruiken! Zij hebben geen technische achtergrond, maar ze kunnen aan de hand van wat ik maak iets gebruiken. Tijdens mijn studie maakte ik vaak iets voor docenten en dan ging het weer de prullenbak in. Dat wat ik nu maak, staat daadwerkelijk op de site en na een maand horen we hoeveel mensen het gebruikt hebben. Daar haal ik heel veel kracht uit! Ook haal ik veel energie uit het helpen van mede-collega’s met bijvoorbeeld kleine development problemen.” Maar het enthousiast zijn gaat niet altijd over rozen. “Ik wijk graag van de planning af. Dan krijg ik bijvoorbeeld vragen van collega’s die niet betrokken zijn bij het project. Dan probeer ik ze toch te helpen en is er opeens een halve dag weg. Dan zegt een teamgenoot: “Waar was je nou?”

Verkleden en spelen naast je werk
Ondanks dat hij nu vol voor de IT is gegaan, blijft geschiedenis altijd een passie. “Ik kan me soms hele avonden uitleven op Wikipedia. Mijn vriendin verklaart mij voor gek, maar dat terzijde. Ik speel heel veel geschiedenis-games, maar dan zit ik teveel binnen. Vier jaar terug dacht ik: ik wil buiten iets doen, maar wel in de vorm van een game.” Zo begon hij met Airsoft – een soort paintball. “Dan gaan we in feite soldaatje spelen zoals vroeger, maar dan iets actiever. Mijn interesse in de geschiedenis is altijd de kant die niet de geschiedenis schrijft. Zo verkleed ik mezelf als Russische soldaat, heb ik allemaal spullen geïmporteerd uit Wit-Rusland en bezit ik een replica uit Hong Kong. “Als je in de IT werkt, zit je veel op kantoor. Tijdens Airsoft kan ik gewoon lekker primitief als soldaatje rondrennen en schieten. Een beetje zen worden tussen gamers, gedienden en oudgedienden van defensie.” Bij Formorrow werd hij via life-work management ook aangespoord om juist iets actiefs te doen naast zijn kantoorbaan en dat doet hij dus volop!

“In zijn vrije tijd doet Alexander aan Airsoft: soldaatje spelen zoals vroeger, maar dan iets actiever.”

Op zijn plek en klimmend omhoog
Voorlopig zit Alexander op zijn plek bij Achmea en Formorrow. De vraag ‘wie ben ik?’ heeft hij al goed door door sessies met Gerard en Achmea. ‘Wat kan ik?’ wordt ook steeds duidelijker. En ‘wat wil ik?’ is hij mee bezig. “Ik was nooit zo bezig met persoonlijke ontwikkeling en had zoiets van ‘ik zie wel’. Formorrowbrengt je erg naar ‘wees duidelijk wat je wilt en waar je naartoe wilt’. Nu gebeurt dat, dat vind ik heel gaaf en haal ik ook energie uit. Ik denk vaak ‘ik wil meer doorgroeien en doorontwikkelen’ terwijl ik dat eerst niet dacht! Wat ik anderhalf jaar terug na mijn studie wilde, lukte niet. Na twee jaar gesprekken met mijn coach stuur ik mijzelf die kant op. Formorrow stuurt op ambitie en dat had ik nooit. Ik wil richting Lead Front-end Developer groeien: het aanspreekpunt zijn, belangrijke keuzes maken met de rest, mensen helpen en betrokken zijn bij belangrijke gesprekken. Over vijf jaar zie ik mezelf met meer diepgaande kennis in mijn vak en dat ik een makkelijk persoon ben om te benaderen.”

Bij Achmea ervaart hij een vrijheid, flexibiliteit en gezelligheid door o.a. activiteiten in teambuilding – of terwijl een weekendje feesten én workshops. Bewust koos hij voor een groot bedrijf vanwege de levendigheid en het feit dat je niet iedereen kent. “Ik wil richting de sturende rol waarbij ik mijn hele team betrek en ik wil meer ervaring in mijn vak op contentniveau. Als ik mij daarin verdiep, komt de rest wel vanzelf.”

“Ik raad het zeker aan om naar Formorrow te gaan!”, zegt Alexander terwijl hij de laatste slok van koffie neemt. “Je hebt een houvast, ergens om op terug te vallen. Als je nog niet helemaal weet wat je wilt, twijfels hebt of jezelf niet ziet staan – zeker contact opnemen. Ook als je niet onzeker bent: je hebt iemand om mee te sparren, die zegt: “probeer dit eens” en je duidelijk maakt dat het niet erg is om een paar keer te leren vallen.

De ontwikkeling van jouw loopbaan blijft je eigen verantwoordelijkheid maar er staat een professional aan je zijde om samen te werken aan je groei en het ontdekken van jouw krachten. Je blijft je eigen ‘manager’ maar hoeft niet altijd alleen de koers die je gaat varen te kiezen. De Formorrow Carrière Coach maakt je bewust van waar je mee bezig bent. Benieuwd naar de toegevoegde waarde van een coach

Deel dit bericht

Comments are closed.