Jouw dagelijkse beweging is ook goed voor je baas

0
Leestijd: 3 minuten

De jaarwisseling komt eraan, en traditiegetrouw horen daar voor het nieuwe jaar goede voornemens bij. Stipt op nummer 1 van goede voornemens staat voor de meeste mensen meer sporten/bewegen. Helaas weten we allemaal dat goede voornemens de maand februari vaak niet halen, en dat is zonde! Zeker als het gaat om wat meer bewegen tijdens je werkdag, want bedrijven hebben veel baat bij vitale werknemers.

Sinds ik als Projects Trainee ben begonnen bij YSE, zit ik, net als vele andere Nederlanders, volledig in het kantoorritme, inclusief veel reistijd (met de auto). Een snelle rekensom: op een gemiddelde werkdag zit ik ’s ochtends anderhalf uur in de auto, daarna zo’n 8 tot 9 uur op kantoor, en dan weer anderhalf uur terug in de auto. Daar komt nog bij dat ik ’s avonds echt weleens een serietje kijk (zittend), en voor je het weet zit je zo 14 uur op een dag. 14 uur! Als je daar nog 8 uur slaap bij optelt, zijn de uren die ik in beweging ben echt op 2 vingers te tellen. En in die 2 uur doe ik ook vaak nog de boodschappen, ben ik aan het koken, of aanwezig bij sociale gelegenheden. Sporten zei je?! Wanneer dan?!

Dat steeds meer werknemers last hebben van hun rug of nek is niet gek met het aantal uur op een dag dat we zittend doorbrengen. Nederland is zelfs Europees Kampioen stilzitten, en dat is niet iets om trots op te zijn… Terwijl we tegenwoordig allemaal weten dat bewegen gezond voor je is, laten de meeste werkgevers hun werknemers nog steeds het grootste gedeelte van de dag zitten. Mij helpt een uurtje sporten voor of na werktijd, of een halfuurtje lopen na de lunch, bij het zoeken van ontspanning. Bewegen helpt me om dingen makkelijker te verwerken en van me af te zetten, en daarom plan ik hier ook graag tijd voor in. Toch blijft het lastig om structureel en regelmatig genoeg te bewegen, zeker als werkgevers dit niet stimuleren. Daarom hierbij vijf redenen om jezelf én je werkgever ervan te overtuigen vandaag nog dat rondje te lopen (allen wetenschappelijk bewezen)!

  1. Fysieke inspanning geeft energie: werknemers die een rondje lopen tijdens hun lunchpauze blijken productiever en effectiever te werken, en met meer energie de kantoordag te eindigen. Zit je agenda overvol en vindt je baas dat je geen tijd hebt om een halfuurtje te lopen? Laat hem/haar dan maar eens zien hoeveel effectiever je werkt na dat rondje. En lukt het nou niet om een halfuur vrij te plannen, vraag dan je collega’s eens of je de vergadering ook lopend kan houden!
  2. Fysieke inspanning bevordert de nachtrust: door een actieve levensstijl slaap je dieper, en sneller. Je wordt de volgende dag dus uitgerust en met nieuwe energie wakker, waardoor je beter presteert tijdens je werkdag. Kleine sidenote hierbij is wel dat sporten kort voordat je gaat slapen je adrenalineniveau omhoogstuwt, waardoor het juist moeilijker wordt om snel in slaap te vallen. Des te meer reden om tíjdens, en niet alleen ná je werkdag te bewegen!
  3. Fysieke inspanning verbetert het cognitief functioneren: dure woorden om aan te geven dat je geheugen, je reactietijd en je redenatievermogen verbeteren als je structureel genoeg beweegt. Waardeert je werkgever kwaliteit, dan is dit dus zeker een goede reden om je baas ervan te overtuigen dat een rondje lopen tijdens werktijd geen verspilde tijd is.
  4. Fysieke inspanning vermindert stress: door te bewegen maak je endorfine aan, een gelukstofje dat ervoor zorgt dat je je relaxter voelt. Daarnaast helpt intensief sporten om je gedachten te verzetten. Mijn persoonlijke tip: ga een teamsport doen. Zo heb je én minder snel een goed excuus om ‘s avonds toch weer (gestrest) op de bank of achter je laptop te belanden, én helpt de sociale interactie je om je dagelijkse werkzaamheden voor even te vergeten.
  5. Fysieke inspanning verbetert je gezondheid: deze kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Iedereen weet tegenwoordig dat bewegen goed voor je is, maar wist je ook dat actieve werknemers meer salaris verdienen en makkelijker een baan krijgen? Dit komt doordat werkgevers last hebben van het ‘halo-effect’: sporten maakt potentiële werknemers niet alleen fittere, maar ook betere mensen in hun ogen. Ze zouden gedisciplineerd en vaardig zijn, terwijl minder fitte mensen lui en ongemotiveerd zijn. Hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, maar als geld een goede motivator voor je is kan het dus geen kwaad om dat rondje structureel wel te lopen!

Weet je ondertussen wel dat bewegen gezond voor je is, maar vind je het lastig om dit standaard in je werkweek in te bouwen? Begin dan vooral klein, en wees niet te streng voor jezelf! Een kwartiertje lopen naar de supermarkt of trein draagt ook bij aan je dagelijkse activiteit, en je hoeft niet ineens je goede voornemens over boord te gooien als je in een regenachtige week wat minder buiten komt. Elke dag kan je jezelf opnieuw uitdagen om te bewegen, net als alle collega’s om je heen. En hoe vanzelfsprekender dat rondje lopen tijdens lunchtijd wordt, hoe meer je de voordelen van een actieve levensstijl gaat ervaren!

Wil jij nou ook graag wat actiever worden gedurende je werkdag, maar weet je nog niet goed hoe je dit inpast in je dagelijkse ritme? Of wil je gewoon eens samen een rondje lopen? Stuur mij dan gerust een berichtje via valerie@yse.nl! Aanmelden Projects Traineeship

Deel dit bericht

Comments are closed.