Wat is de STAR-methode?

0
Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft wel een zelfreflectie moeten schrijven. De bedoeling hierachter is dat je terugkijkt op bepaalde situaties of gebeurtenissen, zodat je er iets van kan leren. Vele zien dit niet echt zitten of vinden dit lastig. Er zijn veel methodes die je kan gebruiken om een zelfreflectie schrijven. Een van deze methodes is de STAR-methode. Hieronder wordt alles verteld over een STAR-methode.

Wat houdt de STAR-methode in?

De STAR-methode helpt bij het inzicht krijgen van jouw vaardigheden. Je kijkt terug op een bepaalde situatie . Met deze methode analyseer je op deze situatie, inzicht geeft in de vaardigheden waarover iemand beschikt en de wijze waarop deze gehanteerd worden. Het helpt dus bij het beoordelen van mensen. De STAR-methode heeft vier elementen:

  • Star: Wat was de situatie/de context waarbinnen zich afspeelde.
  • Taak: Wat was in deze situatie de taak waarvoor de betrokkene zich gesteld zag danwel de rolopvatting die de betrokkene zelf had?
  • Actie: Wat is er precies  gezegd en gedaan?
  • Resultaat: Hoe heeft de ander gereageerd en wat was het eindresultaat?

https://sollicitatieblog.nl/blog/tag/stage/

Voorbeeld STAR-methode

Situatie

Tijdens het maken van de concurrentieanalyse kwam ik erachter dat het bedrijf geen informatie wilde delen over hun doelgroep. Ik had in de derde week van mijn onderzoek contact via de mail met de marketingmanager hierover. Zij wilde hier helaas geen informatie over loslaten.

Taak

Het was mijn verantwoordelijkheid om een concurrentieanalyse te maken, gefocust op de doelgroep. Hierbij was de verwachting dat ik van minimaal drie concurrenten de doelgroep zou analyseren en vergelijken. Dit was belangrijk om zelf een kijkje te nemen in hoe zij dit aanpakken en hoe wij de onze hieraan zouden kunnen verbeteren.

Actie

Tijdens het contact met een van de concurrenten merkte ik dat ze geen informatie los wilde laten over hun doelgroep. Ik heb hierna uitgelegd dat ik bezig ben met een scriptie en dat het voor mij belangrijk was om hierbij ook naar concurrenten te kijken. Dit deed ik een beetje in een scholieren houding om toch tot resultaat te komen, terwijl ik in eerste instantie dit niet erbij had vermeld in mijn mail in de vraag voor extra informatie.

Resultaat

Het resultaat hiervan is dat ik uiteindelijk toch aan de benodigde informatie ben gekomen. Dit was het gevolg van het vertellen dat ik een stagiair ben die bezig is met het schrijven van een scriptie. Ze toonden meteen begrip en gaf vervolgens de informatie. Met behulp van deze informatie kan ik verder met mijn concurrentieanalyse en de doelgroep beter aanscherpen.

Reflectie

In eerste instantie probeerde ik professioneel over te komen om aan de informatie te komen. Dit was achteraf niet slim om te doen omdat zij een mailtje zien binnenkomen van iemand van de concurrent. Nadat hun antwoord binnenkwam dat zij hier niet voor open stonden stuurde ik een reactie erop terug dat ik een afstudeerder was en dat dat me enorm zou helpen. Achteraf was het dus beter geweest om direct duidelijk en transparant te zijn in waarom ik de informatie nodig had.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.