Verschillende rollen in het team bij OC&C Strategy

0
Leestijd: 3 minuten

EY-Parthenon Strategy Consulting ervaringBob Chermin
Manager & voormalige Associate Intern
In dienst: Maart 2014
Stage: Juli 2012 

 

Werkzaamheden voor verschillende rollen in het team

Je ziet het iemand denken. “Ok, interessante en diverse opdrachten in de meest aantrekkelijke sectoren, dat wil ik ook wel. Maar nu weet ik nog niet wat ik dan echt de hele dag doe”?

Afhankelijk van je senioriteit heb je een bepaalde rol in het team. Een typisch team bestaat uit twee partners, één projectmanager en drie consultants van uiteenlopende senioriteit. Hierbij zijn de partners part-time betrokken en zijn de manager en 3 consultants het full-time projectteam. Simpel gezegd zijn de rollen voor full time teamleden als volgt:

Consultants toetsen hypotheses en communiceren uitkomsten daarvan (0 – 3,5 jaar ervaring)

Iedere consultant krijgt verschillende hypotheses om te toetsen. Dit iteratieve proces van toetsen bestaat uit het vaststellen van hypotheses met de cliënt, relevante data verzamelen en analyseren om hypotheses te testen, uitkomsten van de analyse met de cliënt valideren en uiteindelijk op basis van de analyse de hypothese verder aanscherpen of het eindresultaat communiceerbaar maken.

Afhankelijk van de hypothese is een ander soort data of analyse gevraagd. Neem bijvoorbeeld de hypothese dat een cliënt succesvol kan blijven in een kanaal omdat ze de goedkoopste aanbieder zijn. Dit vergt dat de volgende dingen waar zijn:

  • prijs is en blijft de belangrijkste overweging voor het kanaal
  • er zijn geen goedkopere aanbieders op dit kanaal
  • Het is onwaarschijnlijk dat concurrenten in de toekomst goedkoper zullen aanbieden op het kanaal (er bestaat een blijvend competitief voordeel in dit kanaal)

De eerste hypothese kun je testen door bijvoorbeeld een survey, klantinterviews, of (in mindere mate) reviews en social media analyse. De tweede hypothese vraagt juist om interviews bij concurrenten, scrape van webpagina’s of het bezoeken van verkooppunten. Het laatste vraagt om analyse van kostenstructuur en investeringen van cliënt en concurrenten, analyse van kostenstructuur van een verkoopkanaal en interviews bij concurrenten of het verkoopkanaal.

Voor mij betekende deze dynamiek dat ik op mijn allereerste project in België een programma heb ontwikkeld waar 5 studenten allerlei winkels bezoeken om informatie te verzamelen, in een ander project in de U.S. een uitgebreid interview programma gecombineerd heb met desk research en in weer een ander project juist samen met de cliënt een volledige consumentensurvey heb ontworpen, uitgevoerd en geanalyseerd. Dit is een beperkte greep van de verschillende soorten werkzaamheden die ik als consultant heb gedaan. De enige gemene deler is het doel: efficiënt de hypothese toetsen of ontkrachten en uiteindelijk communiceerbare delen van een advies creëren.

Managers geven dagelijks leiding in het project (3,5 – 6 jaar ervaring)

Een manager zet in het team de lijnen uit, is eerste check voor kwaliteit van het werk, brengt de verschillende inzichten samen tot één advies, fungeert als eerste aanspreekpunt voor de cliënt, bewaakt de voortgang van het project en ondersteunt teamleden bij hun ontwikkeling. De focuspunten in dit werk verschillen sterk per project. In een project in Ierland waar we betrokken waren bij een turnaround lag de nadruk sterk op interactie met de cliënt en het aan boord krijgen van de belangrijkste personeelsleden van de cliënt. In een project in Boston kwamen er uit verschillende bronnen tegenstrijdige antwoorden, waardoor de focus meer op kwaliteit en het samenbrengen tot één advies kwam te liggen.

Door de korte doorlooptijd in projecten, grote verscheidenheid aan verantwoordelijkheden en alle slimme mensen om je heen blijf je continu leren bij OC&C Strategy. In combinatie met onze datagedreven focus, de enorm leuke sectormix, het ondernemende karakter en de prettige informele cultuur voel ik me hier ook na 5 jaar nog altijd op zeer op mijn plek.

Mocht je hier nog vragen over hebben, dan kan je contact met mij opnemen via bob.chermin@occstrategy.com.

Lees hoe de ervaring is van Pita bij OC&C Strategy.

Deel dit bericht

Comments are closed.