Tijdens een sollicitatiegesprek wil je altijd de beste versie van jezelf laten zien. Helaas duurt een sollicitatiegesprek niet de hele dag en heb je dus kort de tijd om een eerste goede indruk achter te laten tijdens zo’n gesprek. Een goed sollicitatiegesprek komt van beide kanten. Naast het beantwoorden van de standaard sollicitatievragen, kan je ook zelf het initiatief nemen om vragen te stellen. Zo kom je enthousiast over én kom je meer te weten over het bedrijf. Benieuwd hoe? Met deze tips en voorbeelden laat jij een onvergetelijke eerste indruk achter tijdens jouw sollicitatie!
- Met deze punten maak je een goede eerste indruk
- Welke vragen kan ik stellen tijdens een sollicitatiegesprek?
- Tips voor het achterlaten van een goede eerste indruk
Met deze punten maak je een goede eerste indruk
Een eerste indruk maken tijdens het solliciteren doe je maar één keer. De eerste paar minuten zijn cruciaal tijdens je sollicitatiegesprek of interview, want dat bepaald hoe het gesprek wordt voortgezet. Als het goed is vormt je toekomstige werkgever in die tijd al een beeld van je dat je in de loop van het sollicitatiegesprek niet snel meer ongedaan maakt. Met onderstaande punten heb jij al een streepje voor.
Punt 1 – Wees op tijd
Misschien spreekt dit punt wel voor zich, maar houd er altijd rekening mee dat je op tijd op plaats van bestemming moet aankomen. Zo’n 10 à 15 minuten van tevoren is vroeg zat. Als je de reisduur niet goed kunt inschatten, raad ik je aan om van tevoren een proefrit te maken. Ook als je met het openbaar vervoer gaat. Mocht de route of de trein problemen met zich meebrengen, dan heb je nog enige speling.
Punt 2 – Je outfit
Vaak vormen mensen al een vooroordeel, zonder je gesproken te hebben. Dat komt omdat je toekomstige werkgever je waarschijnlijk eerder ziet dan hoort. Als je passende kleding aan hebt zou je dit weleens een voorsprong op jouw concurrenten kunnen geven. En dit zonder dat je daar ook maar iets voor hebt hoeven te zeggen! Hulp nodig bij je kledingkeuze? Lees dit blog voor de juiste kledingkeuze voor je sollicitatie.
Punt 3 – Wees beleefd
Vanaf het moment dat je binnenkomt is het belangrijk dat je beleefd bent. Voordat je bij de vergaderruimte bent of voordat je de persoon hebt ontmoet waarmee je het gesprek hebt, goed gemanierd en beleefd naar receptiemedewerkers en ander personeel. Het kan namelijk zo gebeuren dat jullie over een aantal weken collega’s van elkaar zijn. Daarnaast weet je niet wie invloed heeft op het wervingsproces, dus behandel iedereen gelijk.
Welke vragen kan ik stellen tijdens een sollicitatiegesprek?
Het moment dat jij start met vragen stellen is erg belangrijk. Op deze manier laat je namelijk zien dat jij geïnteresseerd bent in de functie en dat je weet waar je het over hebt. Zo weet je zeker dat je een onvergetelijke eerste indruk achter laat tijdens je sollicitatie. Bereid van tevoren dan ook wat vragen voor. Je kan bijvoorbeeld vragen stellen over de werksfeer, naar welke eigenschappen ze op zoek zijn, de dagelijkse werkzaamheden, de opleidingsmogelijkheden en het sollicitatieproces.
Om te voorkomen dat je voor de hand liggende vragen gaat stellen over het bedrijf, is het noodzaak dat je van tevoren alvast even wat research gaat doen. Weten waar je gaat solliciteren is namelijk dé basis voor het bedenken van vragen voor tijdens je sollicitatiegesprek. Doordat jij inhoudelijke vragen stelt over het bedrijf laat je gelijk zien dat jij je voor het gesprek hebt ingelezen. Oftewel, punten scoren!
Voorbeeld vragen over de werkwijze
Als jij wilt weten op wat voor positie je terecht komt, dan is het slim om te vragen naar de specifieke werkwijze van het bedrijf. Word jij straks aangestuurd door een leidinggevende? Is er ruimte voor eigen initiatief? Als je deze vragen stelt creëer je voor jezelf meer duidelijkheid en voorkom je verrassingen.
- “Hoe ziet een typische werkdag eruit?”
- “Wat wordt er van mij verwacht tijdens de eerste maanden?”
- “Wordt er veel samengewerkt?”
- “Wat hebben de mensen voor mij goed gedaan binnen deze functie?”
- “Welke verantwoordelijkheden krijg ik?”
Voorbeeld vragen over het bedrijf
Als jij de sfeer van het bedrijf erg belangrijk vindt, kan je hier veel vragen over stellen. Je wilt natuurlijk niet terecht komen bij een werkgever waar de werkcultuur totaal niet aansluit bij die van jou.
- “Wat is de gemiddelde leeftijd van het team?”
- “Kan ik later doorgroeien binnen het bedrijf?”
- “Wat zijn de toekomstplannen voor het bedrijf?”
- “Hoe is de werksfeer?”
- “Zijn er extra opleidingsmogelijkheden?”
Meer tips voor het achterlaten van een goede eerste indruk
In dit stuk geven we je wat tips weg, waardoor jij je nog beter kan voorbereiden om die onvergetelijke eerste indruk achter te laten tijdens je sollicitatie en dus meer kans maakt op succes.
Tip 1 – Let op je houding
Een rechte houding straalt zelfvertrouwen en betrouwbaarheid uit. Let hier dus vooral op, maakt niet uit of je zit of staat. Ga bijvoorbeeld ook niet met je armen over elkaar zitten. Daarmee geef je een ‘afgesloten’ signaal af aan je toekomstige werkgever.
Tip 2 – Altijd blijven lachen
Je gezicht is het meest expressieve gedeelte van jezelf. Als je lacht kom je aantrekkelijker over, straal je vriendelijkheid uit en word je vaker beschouwd als iemand die toegankelijk is. Bovendien zijn spanning en lachen geen goede combinatie samen. Hoe minder gespannen je je voelt, hoe zelfverzekerder je uitstraling.
Tip 3 – Luister
Ook al geven we aan dat vragen stellen heel goed overkomt, kan dit soms ook nadelig uitpakken. Je moet namelijk niet te veel vragen stellen. Als je jouw gesprekspartner ook de aandacht geef wordt de kans groter dat je aardiger wordt gevonden. Daarnaast krijg je ook meer input.
Wil je nog meer tips over een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek? Neem dan een kijkje bij onderstaande blogs:
- Zelfverzekerd overkomen tijdens een sollicitatiegesprek.
- Positieve eigenschappen noemen
- Slechte eigenschappen noemen
- 11 veel gestelde vragen tijdens een sollicitatie
- Het vervolggesprek op je sollicitatiegesprek.
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!