Assessment doen? Lees dit eerst.

0
Leestijd: 2 minuten

Een assessment is een test waarin je capaciteiten uitgebreid getest worden. Dit is een momentopname, dus dit wil je heel goed doen. Wij geven je enkele tips over de voorbereidingen die je kunt treffen.

Wat is een assessment?

Een assessment, ook wel een capaciteitentest genaamd, bestaat in ieder geval uit een (online) intelligentietest. Vaak wordt er ook nog een psychologische test afgenomen, dan wel door een gesprek met een psycholoog. De test is bedoeld om een eerste filtering te doen tussen sollicitanten. Zo kan het voorkomen dat maar liefst de helft van alle sollicitanten afvalt bij de assessmentronde. Je moet daarom niet per se een goede score halen, je moet beter zijn dan de rest.

Capaciteitenronde

De capaciteitenronde valt heel goed te oefenen.

De assessmentbijbel

Bijna iedereen kent het boek; De Nieuwe Assessmentgids van Wim Bloemers. Dit boek wordt door velen aangeraden wanneer je een assessment gaat doen. Het boek staat vol met tips & tricks en oefeningen. En het mooiste: het boek is niet duur, vooral gezien wat je ervoor terugkrijgt.

Rechten en plichten bij een assessment

Natuurlijk heb je bepaalde rechten en plichten wanneer je een assessment doet. Zo is het je plicht alles naar alle eerlijkheid in te vullen. Je hebt echter het recht om de test niet te hoeven maken wanneer je ziek bent. Dat kun je ook beter niet doen, want je resultaten zullen er niet beter op worden wanneer jij met een volle neus, hoofdpijn en koorts een ingewikkeld logisch verband moet leggen.

Professionele assessmentbureaus, zoals LTP en PiCompany, zijn vrijwel altijd aangesloten bij het NIP (het Nederlandse Instituut voor Psychologen). Dat betekent voor jou dat jij als kandidaat recht hebt om je assessment in te zien, na te bespreken en zelfs te blokkeren. Blokkeren betekent dat jij kunt tegenhouden dat jouw uitslagen naar de werkgever worden gestuurd. Bedenk wel dat dit in ieder geval geen positief gevolg heeft voor jouw kansen op de functie. Als de organisatie niet is aangesloten bij het NIP, dan kun je van te voren jouw rechten en plichten opvragen.

Een assessment is spannend, dus tot slot geven we je de tip: zorg voor een goede nachtrust en voor een rustige omgeving. Zeker wanneer je de test thuis moet maken. Verbind ook uit voorzorg je computer met een kabel met de router, zodat je zeker weet dat je internet niet wegvalt. Dat zou zonde zijn.

Heel veel succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.