Solliciteren in Duitsland

0
Leestijd: 2 minuten

Om überhaupt uitgenodigd te worden voor je sollicitatiegesprek met een Duits bedrijf zul je natuurlijk eerst een knallende motivatiebrief en CV moeten opsturen.

Als je wilt solliciteren voor een stage of baan in Duitsland moet je beseffen dat Duitsers op veel punten anders zijn dan Nederlanders. Nederlanders zijn in het algemeen ontspannen en open. Duitsers zijn vriendelijk en hoffelijk, maar gedragen zich graag erg formeel. Wij hebben vijf tips die je helpen een geslaagd sollicitatiegesprek te hebben in Duitsland!

Etiquette

Blijf formeel. Nederlanders zeggen al snel ‘je, jij en jouw’ (of in het Duits ‘du, dein…’), maar Duitsers zijn hier minder makkelijk over. Spreek ze dus altijd met ‘Sie’ aan, gebruik titels en gebruik formele vocabulaire om een goede indruk te maken. Een uitzondering is als ze zeggen dat ze willen ‘dutzen’, wat betekent dat ze met je en jij aangesproken willen worden.

Punctualiteit

Houd je aan de planning. Duitsers zijn dol op structuur. Bereid alles goed voor en een verrassing wordt niet altijd gewaardeerd.

Kleding

Zorg voor gepaste kleding en uiterlijk. Gepoetste schoenen geven Duitsers het gevoel van respect en professionaliteit. Als man draag je een pak met stropdas en vrouwen dragen een formeel mantelpakje.

Gespreksstijlen

Nederlanders zijn goed in het maken van flauwe grappen en sarcastische opmerkingen. Deze kunnen nog wel eens beledigend opgevat worden. Duitsers zijn vaak erg serieus, dus grapjes worden niet altijd gewaardeerd.

Blijf zakelijk. Wees stipt op tijd en blijf efficiënt. Treuzel ook niet te veel over koetjes en kalfjes. Focus niet op persoonlijke relaties met de ander maar kom snel ter zaken met feiten en doelstellingen.

Blijf dicht bij jezelf

Bovenstaande gezegd hebbende is het natuurlijk belangrijk dat je dicht bij jezelf en je eigen manier van doen blijft. Als je je erg anders moet voordoen dan hoe je daadwerkelijk bent moet je je natuurlijk afvragen of dit de juiste omgeving is waar je veel van je tijd door zult gaan brengen!

viel Erfolg!

Deel dit bericht

Comments are closed.