Boek recensie: Focus van Mark Tigchelaar

0
Leestijd: 3 minuten
Inspiratie Bibliotheek! Chantal vertelt over het boek “Focus” van Mark Tigchelaar en waarom deze haar inspireerde. Volgens Chantal is dit boek is een aanrader om gefocuster te werken en aan het eind van de dag meer voldoening te ervaren. Tevens interessant om te weten hoe productiviteit nou eigenlijk werkt.”  
Je moet je auto op een plaats naast de gracht parkeren en zet de radio uit omdat je je anders niet goed kan concentreren. Of juist het tegenovergestelde: je rijdt wéér dezelfde lange rit naar werk en hebt echt behoefte aan fijne muziek of een interessante podcast. Herken je een van deze voorbeelden, of beiden? Wat hier in de eerste situatie gebeurt is overprikkeling. Je schakelt prikkels uit omdat je je anders echt niet kan focussen. Bij de tweede situatie zet je juist de radio aan omdat de extra prikkels, zorgen dat je niet afdwaalt en gefocust blijft.

Waarom ben je dit boek gaan lezen en waar gaat het over?

Zelf vind ik het menselijk brein erg fascinerend. Zo vind ik het zelf nog wel eens moeilijk om mijn aandacht erbij te houden als ik iets niet interessant vind en denk ik soms bij het lezen van een boek na twee pagina’s: ‘wat heb ik nou eigenlijk gelezen?’ En heb ik vaak veel ideeën dat ik vervolgens denk: ‘waar begin ik als ik alles wil uitvoeren?’ Het boek van Mark helpt je verder. Het antwoord is focus!
Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en ontwikkelde een methode om meer uit de hersenen te halen en beter om te gaan met de continue informatiestroom waar we dagelijks mee te dealen hebben.
In zijn nieuwe boek legt hij je uit hoe je meer bewust kan zijn van de keuzes die je maakt en waarom je je laat afleiden. Je laten afleiden is niet dom, maar komt omdat we evolutionair niet gemaakt zijn om alleen maar geconcentreerd te werken. In de oertijd kon je namelijk niet alleen maar gefocust een kampvuur maken maar moest je ook op je hoede zijn voor naderende gevaarlijke dieren. In de huidige tijd is deze staat van alertheid niet altijd van toegevoegde waarde.

8 ‘Focus feitjes’ die bij mij het meest zijn blijven hangen!

1. Het aantal prikkels is sinds je jaren ’80 vervijfvoudigd. Dat zijn 174 kranten per dag*. Niet gek dat we vaak moeite hebben om onze aandacht vast te houden.
2. “Als je te veel wisselt ben je af”. Veel mensen hebben de neiging als werkzaamheden minder leuk zijn om naar het volgende te switchen door de rush die je ervaart, maar dit kost veel energie. Elke keer als je wisselt, blijft een deel van ons brein hangen bij hetgeen waarmee we bezig waren. Hierdoor daalt tijdelijk je IQ en kost het meer tijd om verder te werken.
3. Ons brein is constant op zoek naar nieuwe prikkels en dit is ook weer evolutionair bepaald.
4. Stel de eerste 2 uur van je dag in als focus uren en bepaal wat je wilt doen deze dag. Dan heb je het belangrijkste al gedaan, is weer een voldaan gevoel!
5. Om in de flow te komen is er altijd een opstarttijd nodig, begin dus gewoon!
6. Opladen is net zo belangrijk als goed focussen, opladen geeft je namelijk nieuwe energie. Tips zijn bijvoorbeeld: even bewegen, voor je uit staren of mediteren. Het beste is om een themadag in te stellen of taken te clusteren. Bijvoorbeeld: een ‘afsprakendag’ of ‘administratiedag’. Op deze manier voorkom je veel wisselingen, wat minder energie kost.
7. Zet je notificaties zoveel mogelijk uit en reageer niet gelijk overal op. (Als je wisselt ben je af).
8. De kantoortuin is een oud concept uit de jaren 50. Super gezellig als sociale hangplek, maar niet handig om geconcentreerd te werken.
Het boek geeft veel inzichten en tips hoe je je focus kan vergroten en de tips zijn gelijk te koppelen aan de praktijk. Door de persoonlijk verhalen is het ook fijn om te lezen.

Wat neem je uit het boek mee voor in het echte leven?

Ik ben in ieder geval enthousiast geraakt om me minder te laten afleiden en nog meer gefocust te werken om aan het einde van de week nog meer voldoening te ervaren. Want zoals ook in het boek ook wordt aangegeven: meer focus = meer gedaan krijgen en minder stress = meer rust en als uitkomst meer geluk!

Wie moet dit vooral niet lezen of luisteren?

Vind je het heerlijk om ongeconcentreerd te werken en op elke afleiding in te gaan en maakt productiviteit je niet zoveel uit of weet je al veel over dit onderwerp? Lees dit boek dan vooral niet.
*= Hilbert, M. (2020) ‘How Much Information is There in the “Information Society”? significance 9.4: 8-12.
Deel dit bericht

Comments are closed.