7 tips voor je digitale sollicitatiegesprek

0
Leestijd: 3 minuten

Met deze 7 tips rock jij je digitale sollicitatiegesprek

Daar zit je dan achter je laptop. Klaar voor je sollicitatiegesprek. Dat voelt toch best een beetje gek zo vanachter een scherm. Alsof “gewoon” solliciteren al niet spannend genoeg is. Toch zijn digitale sollicitatiegesprekken iets waar we allemaal aan moeten gaan wennen, ook wij bij ProRail. Maar met onze tips komt jouw digitale sollicitatiegesprek helemaal goed!

Eerst even praktisch

Yes, geen reistijd! Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Maar dat betekent niet dat je ermee wegkomt om een minuutje voor tijd je laptop aan te zetten zonder enige voorbereiding. Daarom eerst even wat praktische tips waarmee je je op en top voorbereidt:

 1. Check de techniek
  Je kunt je gesprek inhoudelijk nog zo goed hebben voorbereid, maar het begint allemaal bij de techniek. Check van tevoren even of je laptop helemaal is opgeladen, via welk programma (Teams, Zoom) het sollicitatiegesprek plaatsvindt, of je internetverbinding stabiel is en of je camera en microfoon het doen. Zo kom je tijdens het gesprek niet voor verrassingen te staan. En zet trouwens ook even al je andere programma’s uit, zodat je niet een symfonie aan meldingsgeluiden hoort tijdens je gesprek.
 2. Kies een rustige omgeving
  Een online sollicitatiegesprek kun je overal voeren. Dit betekent echter niet dat ook elke plek geschikt is. Zorg ervoor dat je een rustige plek vindt in huis, waar niet te veel achtergrondgeluiden zijn. Laat je eventuele huisgenoten vooral even weten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat zij niet tijdens het gesprek je kamer binnen stormen. En heb je huisdieren? Zet die dan even in een andere kamer zodat je kat niet opeens voor je scherm langsloopt. Je wilt natuurlijk dat jij de show steelt en niet je kat ;-).
 3. Dress to impress
  Je hoeft de deur niet uit voor je sollicitatiegesprek, heerlijk! Het is alleen wel handig om even na te denken over je outfit. Want hoe lekker je trainingspak ook zit, het komt niet heel professioneel over. Draag geen witte blouse als je achtergrond ook wit is en drukke printjes en strepen doen het ook niet zo lekker op camera.

Time to shine

Goed werkende techniek? Check. De juiste omgeving en outfit? Check. Tijd voor het echte werk: het sollicitatiegesprek.

 1. Ontspan en wees jezelf
  Hoe ongemakkelijk het misschien ook voelt zo vanachter een scherm, probeer zo veel mogelijk te ontspannen en jezelf te zijn. En kijk vooral in de camera. Als je continu naar je scherm staart in plaats van in de camera kijkt, dan ontstaat er geen oogcontact en dat komt de sfeer vaak niet ten goede. En ben je zenuwachtig. Zeg dat gewoon.
 2. Stel zelf ook vragen
  Een digitaal gesprek is vaak wat statischer dan een face to face gesprek. Hierdoor is de kans groot dat het eenrichtingsverkeer wordt waarbij de recruiter de vragen stelt en jij antwoorden geeft. Stel dus zelf vooral ook vragen. Over de bedrijfscultuur, hoe zij het werken bij het bedrijf ervaren en eigenlijk alles wat je maar wil weten!
 3. Als de techniek je in de steek laat
  Je hebt je nog zo goed voorbereid, maar toch gaat het mis. Je internetverbinding begint te haperen, het geluid of het beeld valt opeens weg. Er is maar 1 ding dat je dan kunt doen: rustig blijven. Refresh de pagina en kijk of het weer werkt. Werkt het niet? Dan kun je altijd even gewoon bellen.

Het zit erop!

Het gesprek zit erop. Je hebt het overleefd! Toch hebben we nog 1 afsluitende tip voor je.

 1. Voorkom ongemakkelijke situaties achteraf
  Voordat je uitgebreid verslag gaat doen aan je huisgenoten, check even of de verbinding echt verbroken is. Je wil namelijk niet dat de recruiter hoort dat je hem of haar echt verschrikkelijk vond of dat de functie je helemaal niets lijkt ;-).

Dus bereid jezelf goed voor, blijf rustig tijdens het gesprek en vergeet niet af en toe in de camera te kijken (en te lachen). Dan komt het helemaal goed.

Deel dit bericht

Comments are closed.