Zes netwerkevent tips

0
Leestijd: 2 minuten

TIP 1: Zoek een event dat bij je past
Houd je niet zo van grootschalige bijeenkomsten met super veel onbekende mensen met de daarbij horende oppervlakkige gesprekken? Er zijn veel verschillende soorten netwerkevenementen. Grote en kleine evenementen, met thema, zonder thema, vrijblijvend of met allerlei eisen. Kies iets dat bij jou past, dan zul je je sneller thuis voelen.

TIP 2: Bedenk je doel
Wat is je doel voor tijdens de bijeenkomst? Wil je nieuwe mensen leren kennen? Wil je informatie op doen? Of wil je jezelf verkopen? Het maakt niet uit wat je doel is, zolang je maar weet wanneer de bijeenkomst voor jou geslaagd is.

TIP 3: Wees op tijd
Naast het feit dat een netwerkevenement een zakelijke ontmoeting is en te laat komen niet erg professioneel overkomt, heeft vroeg aanwezig zijn ook andere voordelen. Ten eerste kun je de gastheer nog spreken en ten tweede kun je rustig kijken naar de mensen die binnen komen druppelen.

TIP 4: Houd je rechterhand vrij
Klinkt misschien stom. Maar het voorkomt dat je gaat jongleren met je borden en glazen wanneer je iemand de hand wilt schudden.

TIP 5: Neem initiatief
Je bent als eerste binnen, je hebt je rechterhand vrij en klaar om contact te leggen. Je hoeft niet honderd mensen aan te spreken, maar kijk vooral niet de kat uit de boom. Richt je op de mensen die je graag wilt spreken. Je kunt zelfs al voor het evenement contact met ze leggen. Tegenwoordig kun je van te voren vaak zien wie er aanwezig is op het evenement. Zoek ze online op via LinkedIn of Facebook en stuur ze een berichtje dat je ze graag zou willen spreken en waarom. Dit voorkomt dat je onnodige gesprekken zult voeren met mensen die eigenlijk helemaal niet interessant zijn voor jou.

TIP 6: Hou contact
Heb je een leuk gesprek gehad op het evenement? Neem dan vooral na het evenement nog contact op met die persoon. Zo blijf je bij die persoon ‘top of mind’. Een korte email of LinkedIn bericht waarin je het gesprek nog even aanhaalt is voldoende. Doe dit alleen wanneer je daadwerkelijk een zakelijke relatie met deze persoon wilt opbouwen.

Na het toepassen van deze tips nog steeds geen liefhebber van netwerkevenementen? Vraag jezelf dan af of het echt noodzakelijk voor je is. Laat jezelf vooral geen dingen doen waar je ongelukkig van wordt. Dit zul je op den duur namelijk uitstralen naar de buitenwereld. En er zijn genoeg alternatieve manieren om effectief te netwerken!

Deel dit bericht

Comments are closed.