Indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek

0
Leestijd: 2 minuten

Nadat je je ijzersterke CV en motivatiebrief hebt opgestuurd, ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! En of het nu een on- of offline gesprek is, een goede voorbereiding is cruciaal om die functie te bemachtigen! Fabiënne en Roos, recruiters bij ProRail, vertellen je een aantal tips waarmee jij een goede indruk achterlaat. 

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je goed bent voorbereid en je je verdiept hebt in de organisatie, dan scoor je punten. Check bijvoorbeeld de website nog even, zodat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. En neem je cv en sollicitatiebrief nog even door, want naar aanleiding daarvan zullen er vragen gesteld worden. Maar verdiep je ook in je gesprekspartner(s). Check bijvoorbeeld even hun LinkedIn om te kijken wat zij precies doen, hoe lang ze al bij het bedrijf werken etc.

Zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet

Kleed je netjes aan. Zorg ervoor dat je goed en verzorgd voor de dag komt. Zodat je kan zien dat je het serieus neemt en het niet lijkt alsof je met wat vrienden een biertje in de stad gaat doen. Je bent je eigen visitekaartje.

Laat je enthousiasme zien!

Jij bent toch enthousiast over de functie? Laat dit zien en denk hierbij aan je houding! Zit dus vooral rechtop, let op je handen en spreek duidelijk. Zorg er ook voor dat je kan verwoorden wat je komt halen en brengen. Dus wat is jouw toegevoegde waarde aan ProRail en wat is ProRail voor toegevoegde waarde voor jou? Probeer ook uitgebreid antwoord te geven op de vragen die we stellen en niet alleen maar te antwoorden met ja en nee. Zo zorg je ervoor dat je écht deelneemt aan het gesprek en daar worden wij blij van! En weet je het antwoord even niet op een vraag die wordt gesteld? Geen zorgen! Geef aan dat je dit nu niet kunt beantwoorden en er wellicht later op terug komt.

Stel vragen

Wij stellen altijd de vraag of jij nog vragen hebt. Zorg daarom dat je een aantal vragen paraat hebt die je tijdens én aan het eind van het gesprek kan stellen.

Online sollicitatiegesprek?

In deze tijd zijn best veel sollicitatiegesprekken online. In een eerdere blog gaven we je al tips waar je op moet letten bij een online sollicitatiegesprek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het checken van je internetverbinding. Zorg ervoor dat alles werkt. Niets is zo vervelend als dat dit niet werkt en jij je boodschap niet over kan brengen. Ook je omgeving is belangrijk bij een online gesprek. Maak gebruik van een rustige achtergrond als het gesprek online plaatsvindt en zorg dat je niet wordt gestoord door de postbezorger o.i.d.. Heb je geen tijd gehad om het huis op te ruimen? Dat is helemaal niet erg! Via Teams kan je namelijk een eigen achtergrond instellen, superhandig!

Met deze tips kan het niet meer misgaan. Op naar die droombaan!

Deel dit bericht

Comments are closed.