Zo vind jij een interessante stage: 8 tips

0
Leestijd: 3 minuten

Hoe vind je een interessante stage bij een topbedrijf? We vroegen het stagebegeleiders binnen vier populaire stage bedrijven: Philips, Shell, Unilever en De Brauw Blackstone Westbroek.

Tip 1: Zoek aansluiting met je studie

Als je opzoek gaat naar een stageplaats is niet alleen het bedrijf belangrijk, maar ook zeker de inhoud van de stage. Deze moet zo veel mogelijk aansluiten bij je studie. ‘Een stage wordt pas interessant doordat je de mogelijkheid krijgt om je theoretische kennis te toetsen aan een praktijksituatie’, zegt stage-coördinator Hans Annink van de afdeling Talent Acquisition Benelux van Philips.

Tip 2: Zoek een uitdagende stage

Daag jezelf uit. ‘Het is prettig als de stage aansluit bij je interesses, maar biedt deze je ook inhoudelijk genoeg uitdaging en past de stage bij je niveau: je moet je niet gaan vervelen’, vertelt Corporate PR Manager en stagebegeleider Els Rosse van Unilever.

Tip 3: Zoek op allerlei manieren

Veel organisaties zijn aanwezig op Facebook en LinkedIn. ‘Google geeft ook snel resultaten als je zoekt op het bedrijf dat je belangstelling heeft in combinatie met het woord internship of stage’ zegt Hans. Heb je een bepaald bedrijf op het oog, dan is er op de bedrijfswebsite vaak nuttige informatie te vinden over stage mogelijkheden.

Tip 4: Zoek een stage via je eigen opleiding

Je eigen opleiding kan je ook helpen met het vinden van een stage. ‘Vaak hebben universiteiten en hogescholen al jaren contact met stagebegeleiders bij diverse bedrijven. Zij hebben tenslotte ook een rol in de beoordeling van de stage’, vertelt onderzoeker en stagebegeleider Heiko Oosterbeek binnen Shell. ‘Vaak kan je docent je helpen om in contact te komen met bijvoorbeeld een stagebegeleider binnen Shell’.

Tip 5: Zoek contact met een stage bedrijf

Zoek actief contact met bedrijven die je interessant vindt voor een stage. ‘Het voordeel van bellen is dat de recruiter of de persoon waarmee je spreekt jouw naam al kent’, zegt recruiter Sanne Scheffers van advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek. ‘Bovendien laat het zien dat je proactief bent en krijg je extra informatie die je weer kunt verwerken in je sollicitatiebrief. 

Els vindt dat je je netwerk moet raadplegen; ‘Heb je LinkedIn-contacten die bij jouw droombedrijf werken benader die dan. Zij weten immers wat je kunt en wat je waard bent. Ga daarnaast ook naar inhousedagen en recruitmentevenementen. Daar kan je een-op-een-gesprekken voeren met recruiters.

Tip 6: Maak afspraken over de inhoud van je stage

Het ene bedrijf biedt meer kansen om zelf de inhoud in te vullen dan het andere bedrijf. Onderzoek deze mogelijkheden dus vooraf. ‘Bij De Brauw proberen we onze stagiaires zo breed mogelijk in te zetten’, zegt Sanne. ‘Hiermee wordt bedoeld dat je tijdens je stage de verschillende aspecten van het werk van een advocaat, fiscalist of notaris tegenkomt. Vanzelfsprekend proberen we rekening te houden met wat je zelf graag zou willen zien of doen. Het kan zijn dat er bepaalde eisen worden gesteld aan de werkzaamheden binnen een stage vanuit de studie, hier passen wij de stage op aan.’

Tip 7: Sta open voor avontuur

Probeer jezelf zo flexibel als mogelijk op te stellen, niet alles valt van te voren te plannen. Wanneer je goed contact hebt met je stagebegeleider, hoeft dit geen probleem te zijn. Els: ‘Mijn ervaring is dat stagiairs op zoek zijn naar duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheid, maar dat niet alles vast hoeft te zijn. Het zijn vaak de ongeplande gebeurtenissen die ineens voorbij komen en een stage interessant en leerzaam maken.

‘Bij Unilever ben je vrijwel gelijk een onderdeel van het team en krijg je je eigen projecten waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Vooral op het begin is dit lastig te peilen: wat kan een stagiair al wel of nog niet aan? Je merkt gauw genoeg of je iemand meer verantwoordelijkheid kan geven of juist minder. Het is voor beide partijen makkelijker als de stagiair dit zelf aangeeft.’ 

Tip 8: Verzeker jezelf van goede stagebegeleiding

‘Een stage geeft een eerste indruk van werk dat je na je studie kunt gaan doen’, zegt Heiko. ‘Je krijgt de kans om voor jezelf te ondervinden welke onderdelen van het vakgebied bij je passen en welke niet. Die ervaring kun je meenemen bij toekomstige sollicitaties.’

Volgens Heiko is een stage een wezenlijk onderdeel van je studie: ‘Ik bedoel daarmee dat goede begeleiding cruciaal is. Het is prettig om terug te kijken op een stage met het voldane gevoel dat je daadwerkelijk wat hebt geleerd.’

Op zoek naar een interessante stage? Ga dan naar afstudeerstage.nl

Lees ook tips voor het schrijven van een motivatiebrief & het maken van een CV.

Share.

Comments are closed.