Project­leider Nazorg ‘Your move’ ROC Zadkine

0
Leestijd: 3 minuten

Extra begeleiding en nazorg MBO bij overstap naar werk of vervolgopleiding

De Coronacrisis heeft grote gevolgen voor de samenleving en economie. Jongeren worden relatief hard geraakt door de Coronacrisis, omdat ze een groot deel van hun opleiding niet of niet fysiek hebben kunnen volgen. Met name de jongeren die vóór de Coronacrisis ook al een moeilijke start op de arbeidsmarkt hadden, worden extra geraakt.

MBO-scholen kunnen – om deze groep jongeren intensiever te kunnen begeleiden – aanspraak maken op de subsidies ‘Extra begeleiding en nazorg MBO’ en ‘Nazorg MBO 2022/2023’. Vanuit deze subsidies is het ROC Zadkine het project ‘Your Move’ gestart. In dit project bieden zij studenten extra begeleiding en nazorg om ze te helpen met de overstap naar werk of een vervolgopleiding.

Er is bij de studenten een onderzoek gedaan om te achterhalen aan wat voor activiteiten in het kader van begeleiding en nazorg er behoefte is. Daarnaast is er nagedacht over de vraag hoe deze activiteiten het beste beschikbaar kunnen worden gemaakt en hoe studenten en gediplomeerden enthousiast kunnen worden gemaakt voor deelname. De begeleiding loopt al, maar nu is het ook tijd om de nazorg voor gediplomeerden van het ROC Zadkine aan te bieden.

De bijdrage van OchtendMensen

OchtendMensen-adviseur Isis Weekenborg is via adviesbureau Brighthives aan de slag bij ROC Zadkine. Brighthives geeft leiding aan complexe verander- en innovatietrajecten in de publieke sector en levert in dit geval de projectleider voor Your Move.

Isis ondersteunt de projectleider door het deelproject ‘Nazorg’ op te pakken, waarin coaching en training georganiseerd worden voor mensen die al zijn afgestudeerd bij Zadkine. In deze rol gaat zij bijvoorbeeld op zoek naar partners die goed aan kunnen sluiten op de behoeften van de alumni. De workshops en coaching spelen onder andere in op het vergroten van zelfvertrouwen, leren netwerken, ontdekken wat voor werk bij je past én hoe je ervoor zorgt dat je wordt aangenomen voor deze baan!

Isis fungeert als schakel tussen de alumni, de trainers en de collega’s van Zadkine. Om ervoor te zorgen dat het aanbod daadwerkelijk wordt afgenomen door de alumni, werkt Isis bijvoorbeeld nauw samen met de communicatieafdeling van Zadkine. Samen hebben zij gewerkt aan de ontwikkeling en lancering van een website waar het aanbod van de leveranciers op staat. Daarnaast werken Isis en de communicatieafdeling samen aan communicatieplan om zo veel mogelijk MBO-gediplomeerden te bereiken.

De uitdagende en zelfstandige rol als projectleider én de voor haar herkenbare vragen van de studenten over het zoeken naar een vervolgstap, maken dit een interessante opdracht voor Isis als derdejaars adviseur bij OchtendMensen.
“Als projectleider Nazorg binnen ROC Zadkine werk ik aan het aanbod van begeleiding en nazorg voor gediplomeerde oud-studenten. Doordat ik als jonge adviseur nog dicht bij de doelgroep sta, kan ik me goed verplaatsen in de fase waarin de studenten na de diplomering verkeren. Wat kan ik nu ik klaar ben? Wat voor werk past goed bij mij? En hoe scoor ik dan die ene baan? Dit zijn de vragen die bij die fase horen. Ik draag heel graag en steentje bij om ervoor te zorgen dat deze studenten nog beter worden begeleid naar hun vervolgstap.”, aldus Isis.

Opdrachtgever Jont Groenendaal van Brighthives: “De oplossing die we in dit project hebben ontwikkeld, is lekker ‘rechttoe rechtaan’. Het project vraagt nogal wat om het aan de achterkant ook goed georganiseerd te krijgen. Daarbij is het een project met een flink aantal interne en externe stakeholders. Isis maakt zich haar eigen positie in al die complexiteit snel eigen. Ze is sociaal en heel gezellig, dus ze vindt ook makkelijk haar weg naar de mensen die ze nodig heeft om haar resultaten voor elkaar te krijgen. Het is fijn om een stuk van het werk met vertrouwen uit handen te kunnen geven, en een leuke collega te hebben om samen falafel mee te eten in de pauze.”

Wil je weten wat de bijdrage is van OchtendMensen aan het onderwijs in Nederland, lees dat verder op onze themapagina.

Deel dit bericht

Comments are closed.