Retail Management Traineeship

0
Leestijd: 3 minuten

Terug op Zaans grondgebied!

Opgegroeid in Zaandam, een paar honderd meter van het hoofdkantoor vandaan, was ik vroeg bekend met het supermarkt concern, maar wie had gedacht dat ik daar ooit mijn carrière zou beginnen. Ik in ieder geval niet…  Tijdens mijn studie International Management was ik namelijk volledig gefocust op het internationale bedrijfsleven. Van studeren in China, tot een onderzoeksproject in Argentinië; ik kreeg altijd energie van een internationale focus. Gezien deze achtergrond leek de keuze voor het Retail Management Traineeship bij een bedrijf uit Zaandam dan ook niet het meest voor de hand liggende, maar toen ik tijdens de Amsterdamse Carrière Dagen werd uitgenodigd om mee te doen aan een business case, leerde ik een hele andere kant van het bedrijf kennen. Met ongeveer 60% van de omzet uit de Verenigde Staten en onder andere winkels in Tsjechië, Portugal en Indonesië is Ahold Delhaize namelijk een enorme internationale speler. Toen ik tijdens de business case ook nog eens uitleg kreeg over de werkcultuur en de mogelijkheden binnen het Traineeship was het beeld voor mij duidelijk. Ik ga terug naar Zaandam en ik wil het Retail Management Traineeship doen, idealiter iets binnen technologie en innovatie.

Kubernetes, cloud architecture, APIs, Scrum Agile en retrospectives… Uhh, wat???

Binnen Retail wordt technologie voor de consument steeds belangrijker. Kijk maar naar Augmented Reality in winkels, met Siri je boodschappen bestellen of boodschappen doen zonder überhaupt langs de kassa te gaan. Steeds meer gaat het erom hoe wij onze klanten dagelijks kunnen bedienen met behulp van de nieuwste en slimste technologieën. Juist op het gebied van innovatie is er tegenwoordig zoveel mogelijk, en precies om deze reden wilde ik binnen de discipline IT starten. Technologie heb ik altijd al interessant gevonden, maar met mijn achtergrond in Business Administration was ik als niet-IT’er wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Sommige woorden klonken als Swahili, dus moest ik even wennen aan het vakjargon. Ook heb ik echt de tijd genomen om de organisatie te begrijpen; door veel vragen te stellen en met hulp van collega’s leerde ik steeds meer over IT. Achteraf moet ik bekennen dat ik er eigenlijk nooit bij heb stil gestaan dat er zoveel technologie achter Albert Heijn zat. Onze Online website, de zelfscankassa’s in de winkels en onze volledig geautomatiseerd distributie centrum. Serieus… overal zit technologie achter!

Ruimte voor innovatieve slagkracht, ondernemerschap en autonomie

Inmiddels is mijn eerste jaar bijna voorbij. Ik ben begonnen als Business Analist bij Albert Heijn IT en ik ben na een half jaar overgeplaatst naar AH IT Online. In mijn rol ben ik veel bezig met innovatie en kleine veranderingen en kom ik bijna wekelijks in contact met creatieve start-ups of innovatieve Tech bedrijven. Als Trainee krijg je veel ruimte voor eigen innovatieve slagkracht, ondernemerschap en autonomie. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de kans om een soort Tech start-up op te bouwen en mocht ik in mijn eerste maand het idee presenteren aan de CEO. Tijdens dit traject hield ik mij bezig met een nieuwe klantpropositie en zette ik samen met het projectteam een development team neer die het concept vervolgens realiseerde. Het resultaat hiervan is Tap to go, een innovatieve manier van shoppen waar je als klant nooit meer langs de kassa hoeft. Ook mocht ik onlangs samen met mijn collega’s naar een technologiebeurs in New York om te gaan trendwatchen. Natuurlijk een enorm gave ervaring! Bij AH IT Online ben ik inmiddels gestart met een hele andere type opdracht. Hier hou ik mij bijvoorbeeld veel meer bezig met een organisatie verandering door de nieuwe Agile manier van werken tussen Business en Development Teams neer te zetten. Kortom, bij IT krijg jij echt de mogelijkheid om impact te maken. Denk er maar eens over na: Hoe zou jij bijvoorbeeld slimme technologie willen inzetten om onze winkels/logistieke stroom of website innovatiever te maken?

Het Management Traineeship: “Fail fast but learn faster”

Naast alle gave aspecten en vette projecten zijn er soms ook momenten waar het even wat minder gaat. Situaties waar je onzeker van wordt, of waar je verkeerde keuzes maakt. Het zijn juist momenten als deze die erg waardevol zijn voor mij. En het klinkt misschien raar… maar in de IT organisatie wordt er ook wel eens gezegd: “Fail fast, but learn faster”. Deze zin komt tot nu toe overal weer terug; juist door snel een fout te maken leer ik mijzelf te herpakken en durf ik weer een stap in de nieuwe richting te zetten. Zelfs dit gaat niet altijd goed, maar het is dan ook belangrijk om gebruik te maken van de middelen die je vanuit het Traineeship worden aangeboden om met deze situaties te leren omgaan. Door structureel feedback op te halen bij mijn managers, collega’s en mede-trainees kan ik mijn ontwikkeling in kaart brengen en kan ik vervolgens samen met mijn persoonlijke coach een verdiepingsslag met concrete acties maken. Met dit Traineeship sta je dan ook aan de start van je professionele ontwikkeling/carrière en ben je constant bezig met innovatie en veranderingen. Het is hier echt mogelijk om verschil te maken, niet alleen voor onze klanten of medewerkers, maar misschien nog wel belangrijker… voor jezelf ;-)!

Naar de website van AH
Deel dit bericht

Comments are closed.