“Laat je vooral niet gek maken”

0
Leestijd: 2 minuten

Stefan Poot werkt via Balance als consultant bij een groots en ambitieus mobiliteitsprogramma van Gemeente Utrecht. In dit interview vertelt hij over werken en leren bij Balance en zijn rol als Civieltechnisch Projectmanager. “Door het vertrouwen dat ze je geven, heb je het lef om dingen op te pakken waarvan je denkt, ik weet niet of ik dat wel kan.”

Gaaf startbedrijf

“Balance is een gaaf bedrijf om je carrière te starten. Door een grote diversiteit aan opdrachten is het dynamisch en is er echt een goed werkklimaat om je te ontwikkelen –vakinhoudelijk én sociaal. Je krijgt de kansen, de tools en de mogelijkheden om te groeien. ‘Fouten’ maken, wat heel normaal is, mag en je wordt er niet op afgerekend. Je leert ervan. Dat is een hele gezonde en veilige werksfeer voor jonge professionals. Door het vertrouwen dat ze je geven, heb je het lef om dingen op te pakken waarvan je denkt, ik weet niet of ik dat wel kan. Ondanks dat het een groot bedrijf is, heb je een band. Er zit een hoog sociaal karakter in. Daar haal ik energie uit.”

Utrecht veilig en aantrekkelijk

“Ik ben nu Projectmanager voor de Gemeente Utrecht. Utrecht heeft grootse ambities als dé fiets- en OV-stad van Nederland. Ondanks forse binnenstedelijke verdichting, dient de groei van autoverkeer te halveren. Deze kwaliteitsambities zijn samengebracht onder het motto ‘Utrecht Aantrekkelijke en Bereikbare Stad’. Deze koers bepaalt voor een groot deel de ruimtelijke stadsagenda en wordt gerealiseerd via meerdere clusters van mobiliteit- en infraprojecten. Voor een aantal daarvan ben ik Projectmanager. Mijn werk bestaat uit keuzes maken. Het projectplan moet op alle facetten kloppen: aantrekkelijk, maatschappelijk verantwoord, veilig, haalbaar, duurzaam qua beheer en onderhoud en ga zo maar door. Ik zorg samen met mijn team dat er uiteindelijk “een bestuurlijk en maatschappelijk gedragen, civieltechnisch en financieel haalbaar verkeerskundig en landschappelijk ontwerp uitgevoerd kan worden.”

Enorme drive

“Mijn dag bestaat uit veel overleggen, projectteams aansturen, sparren, agenda’s maken, acties najagen en natuurlijk af en toe kijken hoe het er buiten aan toe gaat. De ene keer piekt het, dan zakt het weer af. Ik laveer continu tussen belangen en ben in contact met alle stakeholders die maar in de ruimtelijke omgeving aanwezig zijn: politiek, bestuurders, interne opdrachtgevers, adviseurs, aannemers, bewoners… Een project is succesvol als de belangrijkste belanghebbenden blij zijn met het eindresultaat. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Als dat dan ook nog binnen planning en budget kan, heb je echt een top-project neergezet!”

Je tong afbijten

“Ik heb een enorme drive. Strak managen en even doorduwen is soms nodig om iets verder te brengen of besluiten te nemen waar anderen dat niet kunnen of durven. Dat is een van mijn sterke eigenschappen. Maar dat kan alleen als je een team smeedt dat alles voor elkaar overheeft en voor elkaar wil werken. Bij Balance heb ik daar veel over geleerd. Je daar bewust van zijn, weten hoe je overkomt en iedereen meekrijgen in mijn drive en enthousiasme. Eerst denken, dan zeggen. Ik heb trainingen gevolgd zoals sturen en beïnvloeden, Prince II, IPMA D en Persoonlijke Effectiviteit. Soms bijt je op je tong, de volgende keer moet je er steviger in. Dat leer je door ervaring. Door dingen in de praktijk tegen te komen en je vooral niet gek te laten maken.”

Klik hier voor meer informatie over het Traineeship Advies + Projecten van Balance.

Deel dit bericht

Comments are closed.