Project in het buitenland | EY-Parthenon

0
Leestijd: 2 minuten

Het Rotterdamse kantoor is onderdeel van een groot en groeiend internationaal netwerk EY-Parthenon-strategiekantoren. Regelmatig komt er vanuit dit netwerk een verzoek voor de inzet van consultants van ons kantoor. Ik werk zo’n twee jaar bij Parthenon, waarin ik tot dusver heb gewerkt aan projecten in Frankrijk, Duitsland en – meer recent – het Midden Oosten. Graag vertel ik meer over laatstgenoemde ervaring!

Dit project voerden we uit voor een overheidsinstantie die onze hulp inriep bij het ontwikkelen van een ‘financial sustainability’-strategie. Tijdens een project van drie maanden hebben we ons daarom gericht op het identificeren en uitwerken van nieuwe inkomstenbronnen. Ik werkte hierbij onder andere aan het in kaart brengen van de organisatie, analyseren van de financiële prestaties van de afgelopen jaren, het uitwerken van enkele initiatieven en het opzetten van een financieel model waarin de impact van alle initiatieven wordt doorgerekend. We werkten met een team van partners en consultants met zeven verschillende nationaliteiten, waaronder twee van mijn Nederlandse collega’s; gedurende het project stuurde ik enkele teamgenoten aan.

Vanaf dag één was duidelijk dat dit project anders zou worden dan andere projecten. Allereerst was de omgang met de cliënt erg anders dan in West-Europa. Zo merkte ik dat je meer rekening moet houden met hiërarchische verhoudingen, dat het bouwen en behouden van een goede relatie soms belangrijker wordt gevonden dan de inhoud en dat een goede portie geduld vaak goed van pas komt. Ook merkte ik een sterk verschil in de wijze waarop je deelvragen aanvliegt.

In Europa, en zeker binnen ons Nederlandse kantoor, gaan we pragmatisch te werk, waarbij we snel inzichten genereren en vervolgens, waar nodig, dieper inzoomen op bepaalde onderdelen. In het Midden Oosten was het juist van belang om te werk te gaan volgens een zeer gestructureerd proces aan de hand van vooraf uitgedachte frameworks. Daarnaast waren er uiteraard interessante algemene culturele verschillen. Zo hoor je in het Midden Oosten niet zomaar je hand uit te steken om je aan een vrouw voor te stellen en leerden we dat personen rechts van je in de lift als eerste naar buiten horen te gaan. Ook was het bijzonder om samen te werken met teamgenoten en cliënten die een ‘Kandura’ dragen.

Ook buiten het werk hebben we veel mooie dingen meegemaakt. Denk aan sandboarden, quad rijden, overwinteren in de mooiste beach clubs en uiteraard genieten van heerlijke diners. Overigens mochten we regelmatig terug naar Nederland reizen en heb ik zonder problemen aan leuke kantooractiviteiten kunnen deelnemen, zoals ons EY-Parthenon kerstfeest en de jaarlijkse skitrip. Al met al een prachtige ervaring!

Wil je meer weten over werken bij EY-Parthenon? Wil je bijvoorbeeld meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot internationaal projectwerk, of heb je andere vragen? Neem gerust contact met me op: jonathan.peene@parthenon.ey.com. Ik vertel je er graag meer over!

Meer informatie

 

Deel dit bericht

Comments are closed.