Moet je werk en privé gescheiden houden? – Moongro

0
Leestijd: 2 minuten

We horen vaak dat je jouw werk niet mee naar huis moet nemen. Hoewel we het gezellig hebben met collega’s, willen we niet dat werk altijd het onderwerp van gesprek is tijdens het avondeten.

Stel, je hebt vaker gevraagd naar een ander of hogere functie. Iets wat andere gemakkelijk voor elkaar krijgen. Dus je gaat  het gesprek aan met je leidinggevende die dan aangeeft ‘je doet je werk prima, maar je collega’s hebben niet het idee dat ze je kennen.’

Daar sta je dan met je mond vol tanden. Had je echt het idee dat dit ‘the way to go’ is?

Je maakt het nu je voornemen om wat actiever te zijn. Je deelt meer met je collega’s, je bent aanwezig bij de vrijdagmiddagborrel en geen enkel teamuitje gaat aan jou voorbij.

Je nieuwe aanpak lijkt te werken maar toch vrees je dat je jezelf misschien te bloot geeft. Hoe kun je de juiste balans vinden?

Het betekent niet dat je asociaal moet zijn

Om een balans te houden tussen werk en thuis, betekent niet dat je jouw collega’s compleet negeert. Er zijn genoeg dingen die besproken kunnen worden. Jullie werken in een organisatie en hebben dus ook op veel vlakken dingen gemeen. Probeer die te vinden en laat dat de leidraad zijn voor de gesprekken die ertoe zullen leiden dat jullie elkaar beter leren kennen.

Een gouden tip: zoek een bedrijf met afwisselende werkzaamheden waar je ook veel affiniteit mee hebt. Hou je van muziek? Doe eens gek en ga werken in Utrecht bij de overheid.

Wees vooral comfortabel in jezelf

Wordt er gevraagd wat je voor je verjaardag hebt gedaan? Je hoeft niet bang te zijn om aan te geven dat je naar het concert bent geweest van je favoriete artiest, die zij niet kennen. Het wordt makkelijker de balans te behouden in jouw authentieke zelf. Zo trek je ook collega´s aan waar je makkelijk een relatie mee kunt opbouwen. Het zal je verbazen hoeveel van je collega´s van klassieke muziek houden. Maar dat zal je nooit achter komen als je het voor jezelf houdt.

Blijf goed in wat je doet

Laat de zoektocht naar de ultieme work/life balance niet in de weg staan van hoe je jouw werk doet. Ben je bijvoorbeeld al 3 jaar consultant? Blijf jezelf ontwikkelen in het vak.

Je hebt de rol niet omdat ze het een leuk idee vonden, maar omdat je hebt bewezen dat je er goed in bent en dat je bij het bedrijf thuishoort. Blijf doen wat je doet, en blijf het goed doen. Zo wek je bij anderen de nieuwsgierigheid om van je te leren, wat automatisch een gesprek start. And you guessed it; dat creëert meer gelegenheid voor relatie.

Deel dit bericht

Comments are closed.