Stage bij Ahold in team Gezondheid en Smaak

0
Leestijd: 3 minuten

 

Elsie Nix, stagiaire Gezondheid & Smaak, MSc Geneeskunde in het kader van wetenschappelijk onderzoek voor de periode van september 2020-februari 2021.

Vanuit mijn studie Geneeskunde was ik op zoek naar een afstudeerplek om mijn wetenschappelijk onderzoek te schrijven. Bij mijn studie denk je niet meteen aan een stageplek bij de Albert Heijn. Waarom ik ervoor gekozen heb om te kijken naar een stage buiten het ziekenhuis? Ik was zoekende naar een stage op een plek, die voorloper is op het gebied van gezondheid preventie en verandering op grote schaal kan doorvoeren. En waar kan je dat beter doen dan bij de grootste supermarkt van  Nederland? 

 

Ahold Delhaize is een bedrijf wat zich probeert in te zetten op het snijvlak tussen gezondheidszorg en productontwikkeling, wat vooral in deze tijd ontzettend belangrijk is. Met deze gedachte in mijn achterhoofd heb ik contact gezocht bij het stagebureau, waarbij ik uiteindelijk een gesprek heb gehad met mijn huidige begeleider van het team Gezondheid en Smaak. Mijn team is bezig om te kijken hoe we onze klant het beste kunnen helpen bij het maken van een bewustere keuze. Dit wordt gedaan door te kijken of we gezond eten leuker kunnen maken, ons eigen assortiment gezonder te maken én door middel van het ontwikkelen van gezondheidsprogramma’s.

 

Dit team is onderdeel van de Kwaliteit & Duurzaamheid, waarbij vanzelfsprekend Duurzaamheid de andere tak is. Elke maandag komt de hele afdeling kwaliteit virtueel bij elkaar, waarin verschillende teams binnen Kwaliteit elke week aan de beurt zijn om iets te vertellen over zijn bezigheden. Zo wordt de mogelijkheid geboden om een kijkje te nemen bij grote evenementen van andere teams. Door het wekelijks contact is het ook mogelijk om laagdrempelig een ‘’virtuele koffie’ te drinken om meer te weten wat hem of haar bezig houdt. 

 

Ondanks dat er tot nu toe geen geneeskundestudent eerder bij Ahold Delhaize stage heeft gelopen, betekent dus niet dat dit niet kan. Mijn tip zou dan ook zijn om te durven om het gesprek aan te gaan! Proberen kan altijd en stel dat een stage niet mogelijk is, ben je in ieder geval een ervaring rijker en zal dit je helpen duidelijk te krijgen wat misschien wél mogelijk is (of beter bij je past). 

 

Naast het werken aan projecten binnen het team Gezondheid en Smaak, bood Ahold mij de mogelijkheid om mijn wetenschappelijk onderzoek uit te kunnen voeren. Dit deed ik naar de Nutri-Score, waarbij ik interviews mocht afnemen bij 10 supermarkten om te vragen naar het effect van Nutri-Score op klanten. Hierbij kreeg ik van mijn begeleider de mogelijkheid om compleet mijn eigen onderzoek op te stellen met volledige steun van Ahold Delhaize. Dit betekent toegang tot het volledige netwerk om te sparren over de opties bij mijn onderzoek, financiering voor het uitvoeren van het project (denk aan kosten voor papieren vragenlijsten, gezonde snoeptomaatjes als beloning voor de deelnemers, etc), ondersteuning vanuit het data-team en wekelijkse voortganggesprekken met mijn begeleiders.

 

Doordat het voor beide partijen nieuw was en stage te lopen tijdens een lastige periode door COVID-19, was het op het begin passen en meten hoe ik mijn tijd het beste kan invullen en bij welke projecten ik zou kunnen aanhaken. Maar dat er geduld, tijd en ruimte was om dit uit te zoeken; dat is er zeker. Vanaf het begin werd ik, ondanks dat ik vanuit huis moest werken, met open armen ontvangen en meegenomen in de belangrijke punten van en voor het team. 

 

Werken voor een plek zoals Ahold Delhaize heeft mij daarnaast de mogelijkheid geboden om te kijken of het bedrijfsleven iets zou zijn, wat bij mij zou passen. Het zou daarom ook helpen om tijdens je stage een wensenlijstje maken. Wat zou jij specifiek willen bereiken voor het einde van je stage? Wat zijn je doelen? Door open gesprekken te voeren en het krijgen van feedback met mijn begeleiders, heb ik hierbij een beter beeld gekregen. Mijn begeleiders waren ontzettend behulpzaam en namen de tijd om mij hierbij beter inzicht te geven. Ik vond het daarnaast erg interessant om te zien hoe het begrip Gezondheid wordt benaderd vanuit Ahold Delhaize. Het feit dat je een kijkje achter de scherm mag nemen hoe een groot bedrijf dit aanpakt, is naar mijn mening een unieke positie en al helemaal voor mij als geneeskunde student. De ervaringen en tips die Ahold Delhaize mij hebben geboden als stagiaire, zal ik voor de rest van mijn leven meenemen en toepassen.

Deel dit bericht

Comments are closed.