Waanzinnige beroepen – Je LEGO duploma, en nu?

0
Leestijd: 2 minuten

Het ene beroep is altijd leuk en afwisselend, het andere beroep is saai en kleurloos. Om de leukste baantjes in de spotlight te zetten, zet Sollicitatieblog de waanzinnigste beroepen ter wereld op een rij. Elke week belichten wij één van jouw potentiële droombanen. Vandaag deel 1: de LEGO-professional.

Een kleurrijke baan

Het is na middernacht. In de woonkamer is het pikkedonker. Je bent onderweg naar de koelkast om de kliekjes van vanavond een nieuwe bestemming te geven. De kleurrijke creatie die gisteren opgebouwd en afgebroken is, ligt nu in stukjes op de grond. Je loopt nietsvermoedend op je blote voeten door het huis en één van de blokjes heeft het op jouw voet voorzien…

Al 60 jaar veroorzaken LEGO-steentjes pijnlijke voeten in de Nederlandse woonkamers. Het simpele concept van het bouwen met blokjes heeft LEGO zich eigen gemaakt, waardoor het nu één van de grootste speelgoedproducenten ter wereld is. Naast de mensen die hun maandelijkse kost bij elkaar verdienen door het werken bíj LEGO, zijn er ook mensen die werken mét LEGO. Ja, je leest het goed. Er zijn écht mensen die geld verdienen met hun kleurige bouwwerken. Deze community bestaat uit hobbyisten die hun passie hebben omgetoverd tot een fulltime baan.

De LEGO-professional

De bouwers zijn niet werkzaam voor LEGO, maar worden door de speelgoedproducent wel erkend als LEGO Certified Professionals. Deze professionals zijn geselecteerd op basis van hun bouw-skills en hun enthousiasme voor de mogelijkheden van het bouwsysteem. Ik hoor je al denken: wat doet zo’n LEGO-professional dan allemaal? Nou, het klinkt toch echt te mooi om waar te zijn. Je bouwt de gekste gebouwen, toeristische trekpleisters, standbeelden, vervoersmiddelen en attracties, welke vervolgens verhuurd of tentoongesteld worden. Zo komen ze terecht in allerlei attractieparken en grote speelgoedwinkels, maar ook op beurzen, tentoonstellingen en in kantoorgebouwen.

LEGO-steenrijk worden?

Allemaal leuk en aardig, er moet natuurlijk wel brood op de plan komen. Je zal er niet rijk mee worden, maar een succesvolle LEGO-professional kan toch goed rondkomen. Het spelen met het scala aan verschillende bouwsteentjes kan je €33.500 op jaarbasis opleveren. Dit is bijna een modaal inkomen, toch niet verkeerd voor het bouwen met speelgoedsteentjes! Om te solliciteren, hoef je volgens LEGO alleen middelbaar onderwijs afgerond te hebben. In de praktijk hebben veel professionals een college degree (in Nederland vergelijkbaar met een hbo-diploma) in de richting van design, architectuur of engineering. Daarnaast heeft een groot deel van deze community een achtergrond in het werken met 3D-modellen.

Solliciteren? LE(G)GO!

Tijdens je sollicitatieprocedure word je door het speelgoedmerk beoordeeld op je vaardigheid met de blokjes. Om te bewijzen dat je een LEGO-professional in spe bent, krijg je een lijst met opdrachten die je moet bouwen. Dit zijn echter geen makkelijke opdrachten en vergen een hoop verstand van zaken. Andrew Johnson, de jongste prof ter wereld, heeft de job gekregen door het nabouwen van een sculptuur van Picasso, een viool, een harmonica en een kleinschalig, twintig stenen tellend model van Dr. Seuss’ Lorax. Om maar een voorbeeld te geven.

Het spelen met LEGO is dus niet alleen een hobby voor kinderen en adolescenten; je kan er daadwerkelijk geld mee verdienen. Is dit de baan van jouw dromen? Begin dan maar alvast met oefenen. Rome is niet in één dag gebouwd.

Lees hier meer over allerlei bijzondere beroepen
Bekijk hier alle vacatures van LEGO in Nederland

Deel dit bericht

Comments are closed.