Professionele Engels CV schrijven

0
Leestijd: 3 minuten

Heb je dé vacature gevonden waarmee je buitenlandse avontuur kan beginnen, of wil je werken in een land, of bij een werkgever, waar Engels de voertaal is? Dan is het belangrijk om de juiste indruk te maken met een goede Engelse sollicitatiebrief en Engels CV.

Is een Engels CV dan zo anders?

De opbouw van een Engels CV is bijna hetzelfde als een Nederlands CV. Bijna, niet helemaal, want het verschil zit hem in de normen en waarden van het land. Elk land heeft zijn eigen no-go. In dit artikel zal het voornamelijk gericht zijn op het Verenigd koninkrijk en de Verenigde Staten.

Allereerst is het handig om te weten dat het in het Engels geen Curriculum Vitae heet, maar een Resume. In het Resume is de presentatie erg van belang. Nederlanders zijn als zij schrijven zakelijk en objectief; ze overdrijven niet. Maar in Engelse Cv’s is het minder belangrijk om bescheiden te blijven. Maak gebruik van superlatieven en dik sommige dingen wat aan. Wees niet te zakelijk maar vertel een verhaal. Let daarbij wel op dat je geen persoonlijke informatie verschaft, zoals je geslacht, geboortedatum of een foto te vermelden. Dit is vanwege hun antidiscriminatie wetgeving.

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de schrijfwijze van datums. De dag en maand wordt in dit opzichte omgedraaid, waardoor je begint met het benoemen van de maand om vervolgens de dag en het jaartal te benoemen. Hieronder kun je wat voorbeelden zien.

 • 9 January 2022
 • January 9, 2022
 • January 9th, 2022
 • 9th January, 2022

Tenslotte is het ook van belang om referenties te benoemen, woorden in het Brits en Amerikaans Engels niet door elkaar te halen en daarbij ook rekening te houden met andere naamgevingen voor bijvoorbeeld HBO en WO. Hoe benoem je HBO en WO dan wel in het Engels? Of andere schoolniveaus? Zie hieronder voor een overzichtje. Gebruik deze termen en probeer ze ook kort toe te lichten.

 • VMBO = Pre-vocational secondary education
 • HAVO = Senior general secondary education
 • VWO = Pre-university education
 • MBO = Secondary vocational education
 • HBO = Higher professional education
 • WO = University education

Maar op deze schoolniveaus zijn ook diploma’s te behalen. Hoe benoem je deze in het Engels? Ook hiervoor hebben we een lijstje voor je.

 • A-level: je belangrijkste vakken tijdens je middelbare school (je vakkenpakket of daar waar je examen in hebt gedaan)
 • BA / BSc: bachelor (in kunsten of wetenschap)
 • MA / MSc: master (in kunsten of wetenschap)
 • PhD: doctoraat
 • Hons: diploma behaald met onderscheiding

Veel gemaakte fouten

Als je het jezelf te moeilijk maakt, val je al snel door de mand. Overschat je kennis van het Engels vooral niet. Het is zonde als je veel werk en tijd aan je cv hebt besteed en een ingewikkelde brief dat tenietdoet. Lees hier hoe je het beste een motivatiebrief schrijft.

Als je het jezelf te moeilijk maakt, val je al snel door de mand. Overschat je kennis van het Engels vooral niet. Het is zonde als je veel werk en tijd aan je cv hebt besteed en een ingewikkelde brief dat tenietdoet. Een concrete fout is dat Nederlanders vaak hun sollicitatiebrief aan een onbekend persoon richten, beginnen met ‘dear sir, madam’  en vervolgens eindigend met ‘kind regards’. Dat is veel te informeel. Een engelse brief mag informeler zijn dan een Nederlandse, maar ‘kind regards’ is weer too much. Sluit daarom zakelijk af met ‘yours faithfully’.

Als je twijfelt over iets informeer dan bij een vertaalsite anders dan Google Vertalen of schakel iemand in met een hoger niveau op het gebied van Engels schrijven.

Maar ben je dan al klaar?

Je bent goed op weg wat betreft informatie verzamelen. Maar nu nog het CV in elkaar zetten. Daarin hebben we al wat voor je gedaan, want door hier te klikken kun je een template downloaden. Waarbij je alleen nog maar je eigen informatie hoeft in te vullen! Download hier je CV Engels!

Zoals al benoemd was gaat een CV vaak gepaard met een motivatiebrief. Dit is de volgende stap in het proces naar een professionele werkhouding. Laat je door ons verder begeleiden in dit proces en check hier een Engels motivatiebrief voorbeeld!

Toch nog benieuwd hoe het in de basics gaat, namelijk in onze eigen taal? Dan zijn wij er ook voor jou! Check hier hoe je een Nederlands CV moet schrijven.

Deel dit bericht

Comments are closed.