Belangrijke tips voor een motivatiebrief in de zorg

0
Leestijd: 3 minuten

In de zorg kun je vele kanten op. Misschien weet je al van jezelf dat je een goede verpleegkundige bent. Het kan ook zo zijn dat je pas nieuw bent in het vakgebied en na wilt gaan of het vak bij je past. Op praktisch gebied doe je het misschien wel goed, maar het proces er na toe kan soms voor problemen zorgen. Hierbij komt kijken dat het schrijven van een motivatiebrief lastig kan zijn, omdat je niet echt van schrijven houdt, of dat je ‘gewoon’ aan de slag wilt in de zorg. Klinkt dit herkenbaar? Ik kan je verklappen dat je niet de enige bent. Lees verder welke belangrijke tips jij kunt meenemen om een goede motivatiebrief op te stellen voor in de zorg!

Inhoudsopgave:

1. Inleiding van je motivatiebrief in de zorg

De inleiding ongetwijfeld het belangrijkste punt van je motivatiebrief. Een goede inleiding wekt nieuwsgierigheid op bij de Managers. Managers die een vacature beoordelen, krijgen er veel achterelkaar. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief dus opvalt tussen de massa.

Schrijf de inleiding doelgericht

Wat is het doel van de motivatiebrief? Dit is het eerste wat de lezer bekijkt, om jou te beoordelen. Maak meteen duidelijk wat een lezer in de rest van je motivatiebrief kan verwachten. Begin met: ‘ik wil graag mijn interesse voor de functie ….. toelichten’ of ‘met deze motivatiebrief wil ik mijn kennis en ervaring van de functie ….. toelichten.

Maak je eerste alinea authentiek

Managers die een vacature beoordelen, krijgen er veel achter elkaar. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief dus opvalt tussen de massa. Geef een voorbeeld wanneer je iets over jezelf zegt. Dit zorgt voor een persoonlijke binnenkomer. Begin je eerste alinea niet met ‘ik werd enthousiast toen ik de vacature las’. Dit is erg voor de hand liggend en niet uniek.

Vertel in het kort waarom de vacature jou aanspreekt. ‘Mijn interesse voor de vacature is gewekt, omdat jullie gespecialiseerd zijn in….’ of ‘de organisatie spreekt mij erg aan, omdat….’. Later in de motivatiebrief kan je dit verder toelichten.

2. Middenstuk van je motivatiebrief in de zorg

Nu is het tijd om over je persoonlijkheid en ambities te schrijven. Wat kan jij voor de organisatie betekenen? Waarom past deze functie in de zorg bij jou? De middenstuk moet natuurlijk wel aansluiten aan je inleiding.

Stel jezelf voor

Ga in deze alinea verder op jezelf in. Stel jezelf op een unieke voor en wees duidelijk over je werkervaring, opleiding en je persoonlijke eigenschappen. Geef bij het benoemen van je persoonlijke eigenschappen ook concrete voorbeelden, waardoor de lezer weet dat die eigenschappen daadwerkelijk bij jou passen.

Koppel je persoonlijke kwaliteiten met de eisen van de vacature

Maak voor jezelf een lijst met alle functie eisen en persoonlijkheid eisen en laat deze terugkomen in je motivatiebrief. Vertel daarbij welke kwaliteiten overeenkomen met deze eisen en geef hierbij concrete voorbeelden. Zo zorg je ervoor dat je de lezer helemaal inpakt.

3. Slot van je motivatiebrief in de zorg

Je hebt nu veel tijd besteedt aan je inleiding en middenstuk, maar vergeet niet je slot. Niet alleen de eerste indruk is belangrijk. Je wilt ook een goed indruk achterlaten. Een slotzin blijft vaak hangen bij de lezer.

Afsluiting

Benadruk je enthousiasme voor de functie en de zorginstelling. Onderbouw dit met een korte samenvatting van van jou motivatiebrief. Ook kan je de manager uitnodigen voor een persoonlijk gesprek om jou motivatiebrief voor de zorg toe te lichten. Dit zorgt ervoor dat de managers getriggerd worden om met jou in gesprek te gaan. Daarnaast kan je ook naar je curriculum vitae verwijzen, lees hier de tips voor het maken van een goed CV. En tot slot sluit je brief altijd netjes af, bedank je lezer voor zijn tijd.

Heb je je CV en motivatiebrief af? Bereid je voor op je sollicitatie door deze 10 meest voorkomende sollicitatie vragen aan jezelf te stellen.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.